
Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων ισχύος 2 γιγαβάτ ως το 2030 είναι ο στόχος των ρυθμίσεων του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Διαβάστε επίσης: Offshore αιολικά: Οι Βρετανοί «σκανάρουν» τα ελληνικά νερά
Τι περιλαμβάνει
Με το νομοσχέδιο ορίζεται η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ, που έχει ως τώρα την αρμοδιότητα για τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων) ως αρμόδιος φορέας για την εκπόνηση των τεχνικών μελετών για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ). Με την τεχνική μελέτη προτείνονται Περιοχές Εγκατάστασης ΥΑΠ, εντός αυτών, σύμφωνα με κριτήρια που διασφαλίζουν την τεχνική και οικονομική αυτοτέλεια, καθώς και τη βιωσιμότητα των Έργων ΥΑΠ που εγκαθίστανται εντός της.
Τα πάρκα θα αναπτυχθούν με διαγωνιστικές διαδικασίες, με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Με το νομοσχέδιο τίθενται ελάχιστες προϋποθέσεις συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή εμπειρία στην ανάπτυξη και λειτουργία υπεράκτιων αιολικών ισχύος τουλάχιστον 100 μεγαβάτ ενώ θα πρέπει να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών (αθροιστικά αν πρόκειται για Κοινοπραξία) τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Εκτός από την τεχνική και οικονομική καταλληλότητα, η χορήγηση άδειας προϋποθέτει επίσης ότι δεν τίθενται θέματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια.
Το νομοσχέδιο ορίζει ακόμη ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων με το εθνικό σύστημα μεταφοράς. Το κόστος κατασκευής των έργων διασύνδεσης θα ανακτάται από τον ΑΔΜΗΕ μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

Πώς «στέρεψαν» εμπορικές διαδρομές 80 δισ. δολ. στην Ευρώπη - [εικόνες]
Τα ποτάμια στερεύουν προκαλώντας ντόμινο επιπτώσεων

Την επόμενη εβδομάδα υπογράφει ο Μπάιντεν τον νόμο για το κλίμα
Νέα νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων - Τι προβλέπουν οι διατάξεις

Αντιδρούν οι Ούγγροι: Να μη γίνουν τα δάση καυσόξυλα λόγω ενεργειακής κρίσης
Συγκέντρωση στη Βουδαπέστη κατά της χαλάρωσης των κανόνων για την υλοτομία από την κυβέρνηση Όρμπαν, με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Τρομάζει η αποψίλωση του Αμαζονίου - Καταστράφηκαν 5.474 στρέμματα σε επτά μήνες!
Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης Μπολσονάρου

Ένας Κινέζος στην Ευρώπη: Γιγαντιαίο εργοστάσιο μπαταριών για αυτοκίνητα
Παρά την ένταση στις σχέσεις με το Πεκίνο, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Ταϊβάν, οι μπίζνες πολλαπλασιάζονται και οι επιχειρηματικοί δεσμοί βαθαίνουν ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα.

Σε κατάσταση ξηρασίας κηρύχθηκαν τμήματα της Αγγλίας
Οι εταιρίες ύδρευσης διαβεβαιώνουν πάντως πως οι απαραίτητες προμήθειες σε πόσιμο νερό είναι ακόμη ασφαλείς

Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για τον Πειραιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας
Η χρηματοδότηση του Στρατηγικού Σχεδίου ύψους περίπου 800.000 ευρώ θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2014-2020

Πώς η πτώση της στάθμης του Ρήνου «πετσοκόβει» τη γερμανική ανάπτυξη
Σε νέα χαμηλά επίπεδα έπεσε η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία, με την ξηρασία να πλήττει την ποτάμια ναυσιπλοΐα

Κινδυνεύουν οι ελιές εξαιτίας του καύσωνα
Οι δεξαμενές αδειάζουν και οι αγρότες της Ισπανίας υποφέρουν από την έλλειψη νερού. Οι ελιές και τα δημητριακά απειλούνται από την ξηρασία – άλλοι λένε ότι φταίνε οι αγρότες.

Μία τριετία πίσω πάει η απολιγνιτοποίηση
Τα σχέδια κάλυψης του ενεργειακού ελλείμματος σε περίπτωση διακοπής των ροών ρωσικού αερίου