Άλλος ένας πολυεθνικός κολοσσός στις ΑΠΕ παίρνει θέση για επενδύσεις στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα projects των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Και συγκεκριμένα για τον γερμανικό όμιλο της RWE, ο οποίος ανακοίνωσε χθες μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια τη σύσταση κοινοπραξίας από τις θυγατρικές τους RWE Renewables και ΕΛ.ΠΕ Ανανεώσιμες. Θα ελέγχουν την κοινή εταιρεία εξ ημισείας και στόχος είναι, όπως αναφέρουν πηγές, να διεκδικήσουν δυναμικά άδειες από τα έργα συνολικής ισχύος τουλάχιστον 2 Γιγαβάτ (GW) που θέλει η ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει μέχρι το 2030. Αιολικά πάρκα τόσο σταθερής έδρασης όσο και πλωτά.

Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς θέλουν το ύψος των επενδύσεων για τα 2 GW να ανέρχονται στα περίπου 6 δις ευρώ. Το παρόν στην κούρσα για την ανάπτυξη των θαλάσσιων αιολικών πάρκων, έχουν δώσει επίσης οι κοινοπραξίες Ocean Winds (η πορτογαλική EDP Renewables και η γαλλική Engie) με την ελληνική ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, οι οποίες θέλουν να αναπτύξουν υπεράκτια πάρκα ισχύος 1,5 GW.

Οι τρεις εταιρείες ήταν οι πρώτες που εκδήλωσαν το επενδυτικό τους ενδιαφέρον.

Διαβάστε ακόμα: Ηλιακή και αιολική ενέργεια «υπεύθυνες» για το 10% του ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως το 2021

Κλειδωμένη είναι και η σύμπραξη της Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) με την Motor Oil, αλλά και του ομίλου Κοπελούζου με την RF Energy με τις τελευταίες να θέλουν να αναπτύξουν θαλάσσια αιολικά ισχύος 850 MW.

Πριν από περίπου ένα χρόνο αντίστοιχη συμφωνία ανακοίνωσε και η Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners. Πρόσφατα έγινε γνωστή και η σύμπραξη της Parkwind με την Ιντρακάτ.

Σε συζητήσεις φέρεται να βρίσκεται και η ΔΕΗ με ξένο επενδυτή με κάποιες πληροφορίες να μιλούν για την Total Eren. H μητρική Total Energies μετά την αποχώρηση της από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη ανήγγειλε τη δραστηριοποίηση της θυγατρικής της στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Κατά καιρούς δημοσιεύματα φέρουν ως ενδιαφερόμενους και άλλους μεγάλους διεθνείς ομίλους με πολλά θαλάσσια Γιγαβάτ στο χαρτοφυλάκιο τους, όπως η νορβηγική Equinor, η Iberdrola, η Enel αλλά και η Μacquarie.

Διαβάστε ακόμα: Τα 5 μέτρα διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας

Η χαμένη… και η νέα ευκαιρία

Η Ελλάδα έχει μία δεύτερη ευκαιρία για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού στις ελληνικές θαλάσσες με την πρώτη πριν από 12 χρόνια να την έχει κλωτσήσει…

Ιδίως στην παρούσα φάση όπου το REPowerEU ευνοεί την ανάπτυξη των ΑΠΕ για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα αλλά και με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα να προσφέρουν πολλαπλή αξία στην ελληνική οικονομία καθώς παράλληλα με αυτά ανοίγονται σημαντικές δουλειές για τα ελληνικά ναυπηγεία και την εγχώρια βαριά βιομηχανία, το επενδυτικό ενδιαφέρον πρέπει να μείνει ζωντανό.

Η πρώτη ευκαιρία είχε δοθεί το 2010 και όπως θυμήθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Γιώργος Περιστέρης: «Κι ενώ είχαν δρομολογηθεί σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά πάρκα από Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, που θα είχαν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ελληνική βιομηχανία, με μία ακατανόητη απόφασή της η τότε κυβέρνηση πάγωσε κάθε δραστηριότητα στον τομέα. Βρισκόμαστε σήμερα, 12 χρόνια μετά, ακόμα στο ίδιο σημείο. Κι ακόμα ψάχνουμε να βρούμε το άριστο, σε βάρος αυτού που μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί και να φέρει ανάπτυξη και άμεσα οικονομικά οφέλη», είπε αναφερόμενος στο προετοιμασμένο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο που θα καθορίσει τους όρους παραχώρησης των ερευνών, τα κριτήρια συμμετοχής επενδυτών αλλά και τους φορείς που θα τρέξουν τους σχετικούς διαγωνισμούς στις ελληνικές θάλασσες.

«Ας προχωρήσουμε επιτέλους με τις επενδύσεις που είχαν από το 2010 δρομολογηθεί κι ας δούμε και στην πορεία τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα χρόνια να περνούν χωρίς τίποτα τελικά να γίνεται», τόνισε ο κ. Περιστέρης συνεχίζοντας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να περιγράφει ουσιαστικά τις διατάξεις του προετοιμασμενου θεσμικού πλαισίου…

Διαβάστε ακόμα: Εντός Ιουλίου το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για απεξάρτηση

Το θολό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το νομοσχέδιο που ετοιμάζει πάνω από ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση πρόκειται να βγει σε δημόσια διαβούλευση σύντομα.

Ωστόσο, οι διατάξεις του αφενός δεν έχουν καμία πρόνοια για επενδυτές που διαθέτουν εδώ και 12 χρόνια άδειες και αφετέρου παραπέμπει κρίσιμα θέματα σε πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και επιτροπών.

Φορέας αναμένεται να είναι η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράων) η οποία θα μετονομαστεί. Θα καταρτίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης αιολικών πάρκων και θα ετοιμάσει τα Προεδρικά Διατάγματα με τις χωροθετημένες περιοχές και θα προκηρύξει τον πρώτο κύκλο υποβολής αιτήσεων για άδειες ερευνών. Το αργότερο σε δύο χρόνια μετά τον διαγωνισμό των αδειών, θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση οι περιοχές εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.

Με μία ακόμη απόφαση θα προσδιορίζονται οι διαγωνισμοί που θα κάνει η ΡΑΕ για την τιμή αποζημίωσης των αιολικών πάρκων.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι αν κι εφόσον οι διατάξεις αυτές ισχύσουν το θεσμικό πλαίσιο κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σκόπελο… για τις επενδύσεις και σε ένα αχανές… πλέγμα διοικητικών αποφάσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green