Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο σε όλο τον κόσμο με χωρητικότητα 1 γιγαβάτ (GW) σχεδιάζει να κατασκευάσει ανοικτά της Νορβηγίας κοινοπραξία πετρελαϊκών ομίλων – κολοσσών.

Η Equinor και οι συνεργάτες της στην εκμετάλλευση των πεδίων Troll και Oseberg, οι Petoro, TotalEnergies, Shell και ConocoPhillips, ξεκίνησαν ήδη μελέτες για να διερευνήσουν την κατασκευή του γιγάντιου αυτού αιολικού πάρκου περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του Μπέργκεν στη Νορβηγία. Η τελική απόφαση για το ύψος της επένδυσης αναμένεται να ληφθεί του χρόνου.

Το αιολικό αυτό πάρκο θα χρησιμοποιείται για να παράγεται ενέργεια η οποία θα τροφοδοτεί την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών, αλλά και νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Η κατασκευή του σε τόσο μεγάλη κλίμακα μάλιστα μπορεί να αποτελέσει άσκηση για την ανάπτυξη ανάλογων αιολικών πάρκων πολύ μεγάλης χωρητικότητας, που θα τροφοδοτούν στο κοντινό μέλλον ακόμη περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: «Ανακύκλωση» ανεμογεννητριών στα νησιά 

Το σχεδιαζόμενο έργο Trollvind, πηγή: Equinor

Με χωρητικότητα 1 γιγαβάτ και ετήσια παραγωγή θα μπορεί να φτάνει τις 4,3 τεραβατώρες (TWh) το αιολικό αυτό πάρκο με την ονομασία Trollvind θα μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί από το 2027 και να τροφοδοτεί όλες τις ανάγκες των κοιτασμάτων Troll και Oseberg όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη που σχεδίασε η Equinor και παρουσιάζει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Διαβάστε επίσης: Ανεμογεννήτριες – γίγαντες υπόσχονται καθαρή ενέργεια χωρίς προηγούμενο

Η Equinor είναι κολοσσός στον κλάδο καθώς πρόκειται για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Νορβηγίας η οποία παλαιότερα ήταν γνωστή ως Statoil. Έχει δραστηριότητες σε 36 διαφορετικές χώρες και προχωρά συνεχώς σε επενδύσεις όχι μόνο σε πετρέλαιο αλλά και σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πώς θα λειτουργεί

Για να επιτευχθεί τόσο μεγάλη παραγωγή ενέργειας το αιολικό πλωτό πάρκο γίγας Trollvind δεν θα τροφοδοτεί απευθείας τα κοιτάσματα Troll και Oseberg αλλά ειδικό σταθμό που θα κατασκευαστεί για αυτό ακριβώς το λόγο στην ξηρά. Η μεταφορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην ακτή μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα κατασκευής μεγαλύτερου αιολικού πάρκου από αυτό που συνδέεται απευθείας με εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου -είτε στη ξηρά είτε στη θάλασσα- σύμφωνα με τις πετρελαϊκές που συμμετέχουν στο έργο. Επίσης η κοινοπραξία θεωρεί ότι μια τέτοια αύξηση του μεγέθους των αιολικών πάρκων είναι βασικός παράγοντας για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας και τη μείωση των εξόδων.

«Το Trollvind είναι έργο όπου η ανανεώσιμη ενέργεια λειτουργεί για να διευκολύνει πολλούς στόχους. Βοηθώντας στη μείωση των εκπομπών μέσω της ηλεκτροδότησης, παρέχοντας ενέργεια σε μια περιοχή όπου οι ελλείψεις έχουν ήδη δημιουργήσει προκλήσεις για νέα βιομηχανική ανάπτυξη και (για να επιτρέψει στη) Νορβηγία (να) διατηρεί τη θέση της ως ηγέτης στην εκβιομηχάνιση των πλωτών υπεράκτιων αιολικών» πάρκων, δήλωσε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Equinor, Άντερς Όπενταλ.

Διαβάστε επίσης: Ocean Winds – Αποκλειστικά δικαιώματα για την ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού έργου στη Σκωτία

Οι προκλήσεις

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως, η συντριπτική πλειονότητα των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων τέτοιων έργων βρίσκονται σήμερα σε σχετικά ρηχά νερά, όπου οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε θεμέλια που κατασκευάζονται στον βυθό της θάλασσας. Η ανάπτυξη μιας τέτοιας πλωτής τεχνολογίας για αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας τύπου Trollvind θα μπορούσε να επεκτείνει δραστικά τις θαλάσσιες περιοχές που θα θεωρούνται κατάλληλες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, δείχνει μελέτη του Bloomberg.

Η τεχνολογία των πλωτών αιολικών πάρκων μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε μικρά πιλοτικά έργα. Η Equinor ήταν η πρώτη που προχώρησε σε τέτοιο έργο ανοικτά της Σκωτίας και ήδη κατασκευάζει κι άλλο τέτοιο έργο στη Νορβηγία. Το Trollvind όμως θα είναι περισσότερο από δέκα φορές μεγαλύτερο έργο από το υφιστάμενο στη Νορβηγία κι αυτό θεωρείται ότι θα συμβάλλει σημαντικά ώστε τα πλωτά αιολικά πάρκα να κατασκευαστούν σε τόσο μεγάλη κλίμακα ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στις παγκόσμιες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
«Όταν νοικοκυριά στερούνται το πόσιμο νερό δεν μπορούμε να ποτίζουμε τα γήπεδα του γκολφ»
Green |

Πόλεμος στη Γαλλία: Λένε όχι στο πότισμα των γηπέδων γκολφ λόγω έλλειψης νερού

Φουντώνει η πολεμική στη Γαλλία με αφορμή τις πρωτοφανείς παρενέργειες της ξηρασίας – Οικολόγοι και Αριστερά ζητούν ορθολογικότερη χρήση των υδάτινων πόρων, τι απαντά η γαλλική Ομοσπονδία γκολφ