Δύο από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, η Αir France-KLM και η Lufthansa ανακοίνωσαν ένα ακόμα πακέτο ακυρώσεων πτήσεων, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στα αεροδρόμια.

Το καλοκαίρι που όλοι ανέμεναν την ανάκαμψη των αεροπορικών πτήσεων, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, έχει μετατραπεί σε ταξιδιωτικό εφιάλτη.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Ανέστειλαν την τελευταία στιγμή την απεργία οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια του Παρισιού

Νέες ακυρώσεις, τεράστιες ουρές

Ο ολλανδικός βραχίονας της Air France-KLM σχεδιάζει να ακυρώσει έως και 20 πτήσεις μετ’ επιστροφής σε ευρωπαϊκούς προορισμούς σε καθημερινή βάση έως τα τέλη Αυγούστου ενώ η Deutsche Lufthansa ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει αρκετές εκατοντάδες πτήσεις την επόμενη εβδομάδα.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και η βιομηχανία των αερομεταφορών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι εικόνες της πρωτοφανούς συμφόρησης και των μεγάλων ουρών στα check-in των αεροδρομίων, από το Χίθροου του Λονδίνου έως τις Βρυξέλλες και το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, προκαλούν παγκόσμια αίσθηση αλλά και αγανάκτηση.

Διαβάστε επίσης: Handelsblatt: Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Όχι όμως στην Ελλάδα

Η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική υπό το βάρος πολλών παραγόντων που όμως αλληλοδιαπλέκονται. Οι απεργίες εργαζομένων καμπίνας και εδάφους όπως στη Ryanair σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι ελλείψεις προσωπικού λόγω των χιλιάδων απολύσεων εργαζομένων , όπως στη British Airways, και τα οικονομικά προβλήματα των αεροπορικών εταιρειών λόγω της πανδημίας και της απαγόρευσης των ταξιδιών, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στον κλάδο των αερομεταφορών.
Οι διαταραχές προκλήθηκαν από εργατικές διαφορές, ελλείψεις προσωπικού και περικοπές δαπανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας που επιστρέφουν τώρα στις αεροπορικές εταιρείες, ακριβώς όπως τα ταξίδια βουίζουν πίσω για την πολυάσχολη καλοκαιρινή περίοδο.

Χιλιάδες αποσκευές στα… αζήτητα

Μετά από τρεις ημέρες απεργιών στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Σαρλ ντε Γκωλ, δεκάδες χιλιάδες αποσκευές βρέθηκαν αποκλεισμένες στο μεγαλύτερο διεθνή κόμβο της Γαλλίας, με αποτέλεσμα ο υπουργός Μεταφορών Κλεμέν Μπον να δηλώνει πως θα χρειαστούν έως και μια εβδομάδα για να παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους ή να απομακρυνθούν από τους χώρους όπου βρίσκονται τώρα.

Η KLM προσπαθεί να περιορίσει το εργασιακό άγχος στο προσωπικό των αεροδρομίων αλλά της ίδιας της εταιρείας όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αερομεταφορέα την Παρασκευή. Από τη μεριά της η Lufthansa ανακοίνωσε ότι η ακύρωση των βραδινών πτήσεων είχε ως στόχο να αποτρέψει τη διακοπή άλλων δρομολογίων.

Εκτίναξη τιμών εισιτηρίων

Και οι δύο αερομεταφορείς προσπαθούν να μειώσουν τη ζήτηση για εισιτήρια, προκειμένου να μετριάσουν την πίεση στη δραστηριότητά τους. Η KLM θα «περιορίσει αυστηρά» τις υπόλοιπες πωλήσεις εισιτηρίων στα δρομολόγιά της στο Cityhopper και στην Ευρώπη για να επιτρέψει στους πελάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώθηκαν να κάνουν εκ νέου κράτηση, δήλωσε η εταιρεία. Η Lufthansa πουλάει τα υπόλοιπα εισιτήριά της για τον Ιούλιο για τουλάχιστον 500 ευρώ ανά πτήση, που σημαίνει ότι ακόμη και μια οικονομική θέση μετ’ επιστροφής από τη Φρανκφούρτη στο Βερολίνο κοστίζει 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή