Περισσότερα από 21,6 εκ ευρώ σε μία μέρα έδωσε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης η εφαρμογή του «πλαφόν» στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Μέρας έδωσε την πρώτη μέρα της λειτουργίας του 21.637.407 εκ. ευρώ. Πρόκειται για έσοδα που παρακρατήθηκαν από τους ηλεκτροπαραγωγούς και θα πάνε στο ΤΕΜ προκειμένου να διατεθούν μαζί με τους υπόλοιπους πόρους δικαιώματα ρύπων, ΕΤΜΕΑΡ κλπ. για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τα 21,6 εκ. ευρώ είναι η διαφορά ανάμεσα στην Οριακή Τιμή Συστήματος και τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ορίστηκαν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ο Προσωρινός Μηχανισμός στην ελληνική αγορά ενέργειας ενεργοποιήθηκε από χθες και αφορά τις συναλλαγές των ηλεκτροπαραγωγών με τους προμηθευτές για τη σημερινή μέρα στο πλαίσιο της λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς επόμενης μέρας. Πρόκειται, όπως σχολιάζουν στον ΟΤ κυβερνητικές πηγές, για τον πρώτο μηχανισμό στην Ευρώπη και το αποτέλεσμα του θα είναι η ανάκτηση εσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τις καταναλώσεις τους με χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τις πραγματικές που επιβαρύνονται από τις πρωτόγνωρες αυξήσεις.

Τα έσοδα

Με βάση το νόμο που έφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, προβλέπεται ο ορισμός ανώτατων τιμών αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, με βάση την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Έτσι, οι παραγωγοί δεν θα πληρώνονται σύμφωνα με την Οριακή Τιμή Συστήματος αλλά με ρυθμιζόμενες τιμές οι οποίες καλύπτουν τα κόστη των μονάδων τους και αφήνουν κι ένα μικρό περιθώριο κέρδους. Η διαφορά αυτή θα κατευθύνεται στο ΤΕΜ. Το μέτρο ως γνωστόν θα έχει εφαρμογή για ένα χρόνο.

Για τον μήνα Ιούλιο ορίστηκε με μαθηματικό τύπο η ανώτατη τιμή αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων στα 208,29 ευρώ/MWh και με τον ίδιο τρόπο προέκυψε πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου στα 292 ευρώ/MWh. Για τις ΑΠΕ αποφασίστηκε σταθερή τιμή στα 85 ευρώ/MWh και για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά στα 112 ευρώ/MWh.

Έτσι σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μηχανισμού, η Οριακή Τιμή Συστήματος διαμορφώθηκε στα 342,98 ευρώ/MWh.

Το ΤΕΜ εισέπραξε από τις λιγνιτικές μονάδες 3,9 εκ. ευρώ, από το φυσικό αέριο 4,7 εκ. ευρώ, τις ΑΠΕ 10,1 εκ. ευρώ και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 2,8 εκ. ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσά πληρωμής των παραγωγών με βάση την ΟΤΣ θα ήταν 9,9 εκ. ευρώ για τον λιγνίτη, 29,8 εκ. ευρώ για το φυσικό αέριο, 13,1 εκ. ευρώ για τις ΑΠΕ και 4 εκ. ευρώ για τα υδροηλεκτρικά.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ ούτως ή άλλως δεν πληρώνονται με την ΟΤΣ καθώς πουλάνε το ρεύμα με βάση τις εγγυημένες τιμές που έχουν συμφωνήσει.

Οι επιδοτήσεις

Με πολύ πρόχειρους υπολογισμούς και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε μέρα τα ποσά που θα ανακτά ο Προσωρινός Μηχανισμός θα είναι στα επίπεδα των 21,6 εκ. ευρώ, το ΤΕΜ εκτιμάται, ότι μπορεί να συγκεντρώνει ποσό της τάξης των 650 εκ. ευρώ κάθε μήνα από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Είναι μέρος του «κουμπαρά», του ΤΕΜ, το οποίο θα διαθέτει τα έσοδα αυτά καθώς και άλλα για την παροχή εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης