Tην άμεση μεταφορά κονδυλίου ύψους 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του επιδόματος θέρμανσης προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα.
Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση ειδικού λογαριασμού με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακή Μετάβασης», διαχειριστής του οποίου ορίζεται η ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ.
Ειδικότερα προβλέπεται ότι ειδικά για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης της περιόδου 2021-2022 ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) μεταφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ποσό έως 90 εκατ. ευρώ, ύστερα από αίτημα του υπουργού Οικονομικών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης καλύπτει επίσης τη δαπάνη για την επιδότηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που έχουν αποφασιστεί και θα αυξηθούν περαιτέρω προκειμένου να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που προκαλεί η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών.
Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μπορεί να χρηματοδοτεί τον ειδικό λογαριασμό για την επανασύνδεση παροχών ηλεκτρικού ρεύματος ευάλωτων καταναλωτών καθώς και το κόστος λειτουργίας της τηλεθέρμανσης του Δήμου Εορδαίας, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα Πτολεμαίδα 5 της ΔΕΗ που είναι υπό κατασκευή.
Ανοίγει η πλατφόρμα
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου (εκτός απροόπτου) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης, ενώ τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι την επιδότηση, θα εισπράξουν το ίδιο πόσο φέτος ως προκαταβολή.
Ακόμη, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί και στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται φέτος, ανάλογα πάντα με τα τιμολόγια αγοράς καυσίμων που θα καταθέσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοποιηθεί και η πληρωμή για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.
Το ελάχιστο ποσό είναι για φέτος τα 100 ευρώ και ανώτατο τα 750 ευρώ, ενώ έχουν αυξηθεί και τα κριτήρια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό:
– Μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ανοίξουν οι πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myΘέρμανση για την υποβολή των αιτήσεων.
– Τα νοικοκυριά θα έχουν προθεσμία έως τις 30 Νοεμβρίου για να υποβάλουν τις αιτήσεις.
– Όσοι έλαβαν επίδομα θέρμανσης πέρυσι, περίπου 700.000 νοικοκυριά, θα πληρωθούν προκαταβολικά έως και τις 10 Δεκεμβρίου. Το ποσό θα είναι αντίστοιχο με το περυσινό. Με την κατάθεση των τιμολογίων αγοράς καυσίμων θα λάβουν το υπόλοιπο επίδομα μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2021.
– Οι νέοι δικαιούχοι, τα νοικοκυριά δηλαδή που θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω της διεύρυνσης των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων θα λάβουν τα ποσά που δικαιούνται μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.
– Θα δοθεί η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης να υποβάλλουν στην πλατφόρμα myΘέρμανση τα τιμολόγια προμήθειας καυσίμων ή τους λογαριασμούς φυσικού αερίου έως το τέλος Απριλίου.
Φέτος, το ποσό για το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 ευρώ έως 750 ευρώ ενώ τα ποσά είναι αυξημένα για νοικοκυριά χωρίς παιδιά κατά 36%, για τις οικογένειες με ένα παιδί κατά 49%, για τις οικογένειες με δύο παιδιά κατά 59% και για τις οικογένειες με 3 παιδιά κατά 68%. Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης της σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης:
– Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
– Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
– Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.
Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε: για οικογένεια με ένα τέκνο στα 23.000 ευρώ, για οικογένεια με δυο τέκνα στα 26.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία τέκνα, στα 29.000 ευρώ.
Latest News
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο ακριβότερα θα κοστίσει σε σύγκριση με πέρυσι [πίνακας]
Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΚΑ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Κ. Χατζηδάκης: 9 τομείς που η ζωή των Ελλήνων θα γίνει καλύτερη το 2025
Ο υπουργός μίλησε για την σταδιακή πρόοδο όλων των τελευταίων 5-6 ετών και τις προοπτικές της χώρας για το 2025
Η Πειραιώς μεταμορφώνεται - Οι πίστες και τα φουγάρα γίνονται γραφεία και κατοικίες
Τα έρημα βιομηχανικά κτίρια μετατρέπονται σε συγκροτήματα πολλαπλών χρήσεων – Γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχεία και χώροι αναψυχής και πολιτισμού κατακλύζουν την οδό Πειραιώς
Οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει ο «προϋπολογισμός προόδου» - Η ανάρτηση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του στο Facebook προανήγγειλε ότι έρχονται παρεμβάσεις και στις τράπεζες
Πότε θα πληρωθούν συντάξεις, επιδόματα και δώρο Χριστουγέννων
Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ιανουαρίου 2025 λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα
Επιχείρηση «φθηνή στέγη» - Έξι αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνική αντιπαροχή
Εντός του 2025 ο πρώτος διαγωνισμός με το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή» για 150 διαμερίσματα
Προϋπολογισμός 2025: Οι παροχές 1,1 δισ. και η δέσμη μέτρων για τις προμήθειες των τραπεζών
Ο προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται σήμερα Κυριακή 15 Δεκεμβρίου - Ο Μητσοτάκης για παροχές και προμήθεια τραπεζών
Το παλιό είναι... αλλιώς - Γιατί οι επενδυτές στρέφονται στα ακίνητα 20ετιας [γράφημα]
Πώς θα κινηθούν οι τιμές στα ακίνητα το 2025 - Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς
Πετραλιάς: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον
Συνεχώς έχουμε ανάπτυξη πραγματική, σε σταθερούς όρους, αφαιρώντας τον πληθωρισμό, πολλαπλάσια της ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Πετραλιάς
Πότε ξεκινούν «Σπίτι μου 2» και «Ανακαινίζω ενεργειακά το σπίτι μου» – Τα ποσά των επιδοτήσεων
Η στρατηγική για την στέγαση είναι πέντε δισ. ευρώ, είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη