Χωρίς δράμα δε γίνεται, σχολιάζει η Handelsblatt την παραίτηση Τζόνσον, ενώ επικρίνει τον Βρετανό πρωθυπουργό ως «πολιτικό κλόουν». Πολλοί Βρετανοί θα πρέπει να νιώθουν ανακουφισμένοι αφού πέρασαν οι εποχές που έπρεπε να αναρωτιούνται αν ο πρωθυπουργός τους, λέει την αλήθεια στον λαό ή τον κοροϊδεύει για άλλη μια φορά. Αυτό έκανε ο Τζόνσον με το Brexit, το οποίο πρώτα προώθησε με ψεύτικα νούμερα και μετά πούλησε ως μεγάλη νίκη για τη χώρα του, επιμένει η οικονομική εφημερίδα.

Στην πραγματικότητα, η Βρετανία βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από ό,τι θα ήταν εντός της ΕΕ. Ενώ καταλήγει πως η χώρα αξίζει να κυβερνάται ικανά και σοβαρά. Ο Τζόνσον, κρίνει η Handelsblatt, δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό.

Διαβάστε επίσης: Παραίτηση Τζόνσον: Οι επόμενες κινήσεις της βασίλισσας Ελισάβετ 

FAZ: Στην κατηγορία των λαϊκιστών

Σε μια κατηγορία με πολιτικούς όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο ή ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τοποθετεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον μετά την παραίτηση του από την ηγεσία του Συντηρητικού Kόμματος, αποκαλώντας τους πολιτικούς αυτούς λαϊκιστές, γιατί ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν την αληθινή βούληση του λαού – ενάντια στο «κατεστημένο» από το οποίο οι ίδιοι συνήθως προέρχονται.

Διαβάστε επίσης: Oxford Economics: Ο Τζόνσον παραιτήθηκε, αλλά η στερλίνα θα παραμείνει ισχυρή

Ο Τζόνσον επικαλέστηκε επανειλημμένα τη βούληση του εκλογικού σώματος για να παραμείνει στην εξουσία, συμπληρώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Σε μια δημοκρατία, αυτό είναι σωστό. Για να παραμείνεις όμως στην εξουσία απαιτείται και αξιοπιστία. Αν χάσεις το ένα, συνήθως χάνεις το άλλο, σχολιάζει η FAZ.

Με την παραίτηση του, ο Τζόνσον τουλάχιστον γλίτωσε τους Βρετανούς από μια επίθεση στο Κοινοβούλιο, όπως εκείνη των οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο, σημειώνει η εφημερίδα. Στο σαιξπηρικό δράμα που ανέβηκε στο Γουέστμινστερ, σημαντικοί θεσμικοί μηχανισμοί εξακολούθησαν να λειτουργούν.

Τα ψέματα και τα σκάνδαλα του πρωθυπουργού δεν κουκουλώθηκαν. Οι Συντηρητικοί δέχτηκαν τις ήττες στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές και εξεγέρθηκαν ενάντια στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν είναι πλέον αυτονόητο, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα διαφορά στην πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ και της Ευρώπη, σημειώνει η εφημερίδα.

Ευθύμης Αγγελούδης

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης