Στα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ περνά η πρωτοβουλία των κινήσεων για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία, μετά την σημερινή παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Άλλωστε ο Τζόνσον θα χρειαστεί να επισκεφθεί την Ελισάβετ – που έχει διορίσει 14 πρωθυπουργούς κατά τη διάρκεια της βασιλείας της – για να της υποβάλει επισήμως την παραίτησή του.

Το τηλεφώνημα

Σύμφωνα με το Bloomberg, δεχόμενος ασφυκτικές πιέσεις ο Τζόνσον φέρεται να τηλεφώνησε στη βασίλισσα το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν ανακοινώσει την παραίτησή του – κάτι που το Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον και η βασίλισσα Ελισάβετ είχαν πραγματοποιήσει πάντως την εβδομαδιαία τους τηλεφωνική συνομιλία το βράδυ της Τετάρτης, ημέρα που ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Βρετανίας είδε πολλούς υπουργούς του να τον εγκαταλείπουν.

Η ακρόαση για την παραίτηση του πρωθυπουργού γινόταν παραδοσιακά στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, αλλά η ηλικία της βασίλισσας και τα συνεχιζόμενα κινητικά προβλήματα, καθώς και το ενδεχόμενο ο Μπόρις Τζόνσον να παραμείνει στη θέση του μέχρι το φθινόπωρο, θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στην ακρόαση στο κάστρο Balmoral στη Σκωτία για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία.

Στα Χάιλαντς;

Η βασίλισσα ταξιδεύει στο ιδιωτικό της σπίτι στα σκωτσέζικα Χάιλαντς κάθε καλοκαίρι για τις ετήσιες διακοπές της, όπου μένει συνήθως μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο κ. Τζόνσον θεωρείται πιθανότερο να ταξιδέψει σε αυτήν παρά να αναγκάσει την 96χρονη βασίλισσα να επιστρέψει στο Λονδίνο ή στο Ουίνδσορ, εάν η διαδικασία της διαδοχής του ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ η μονάρχης βρίσκεται ακόμη στη Σκωτία.

Ο νέος ηγέτης των Τόρις αναμένεται να έχει τοποθετηθεί μέχρι το συνέδριο του κόμματος, το οποίο αρχίζει στις 2 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα