Για το ποιος είναι ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Επί χρόνια είναι ένας σταρ των διεθνών αγορών. Επικεφαλής τεράστιων επενδυτικών κεφαλαίων. Η γνώμη του γενικώς μετράει. Προχθές, επί ελληνικού εδάφους σχολίασε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και μας θύμισε πού πραγματικά βρισκόμασταν και τι βήματα έχουμε κάνει έκτοτε… Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πριν από μία 10ετία υπέστη η ελληνική οικονομία μια «σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή». Και όταν επιζείς, πρόσθεσε, χάρη στον γιατρό που αφοσιώνεται για να κάνει ό,τι χρειάζεται μετά από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή, τότε αλλάζεις συμπεριφορά. Και η Ελλάδα έχει αλλάξει συμπεριφορά με έναν πολύ θεμελιώδη τρόπο, κατέληξε.

Είναι συναρπαστικό. Αποτελεί ένα μικρό παράσημο, όταν οι άνθρωποι των αγορών, που μας είχαν ξεγραμμένους πριν από μερικά χρόνια, αναγνωρίζουν με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο και στην πιο κρίσιμη στιγμή στις παρυφές μιας νέας οικονομικής κρίσης, τα βήματα που έγιναν. Χωρίς αστερίσκους. Χωρίς κρυφά νοήματα ή υπονοούμενα. Ούτε κατά διάνοια με τις γνωστές απειλητικές παρατηρήσεις.

Ολα αυτά είναι επιτεύγματα που πρέπει να προστατεύσουμε. Ολοι αυτοί οι τύποι σαν τον Ελ Εριάν ψάχνουν από χώρα σε χώρα και από κλάδο σε κλάδο αυτή την περίοδο, ποιοι θα είναι οι αδύναμοι κρίκοι. Χώρες συνταράσσονται εν μέσω στοιχημάτων για την ευστάθειά τους, όπως η Ιταλία. Ακόμα και στη Γερμανία υπάρχουν τριγμοί. Η Ελλάδα παραμένει εκτός του κάδρου των προβλημάτων και αυτό δεν είναι λίγο.

Το πετυχαίνει με σχέδιο και αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό. «Να κάνουμε πράγματα μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας» έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο. Ειδικά όταν ο κλοιός σφίγγει.

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ξεκάθαρα, ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους έχει ως προτεραιότητα το ρεύμα. Και τα καύσιμα έπονται. Ξεκάθαρη επιλογή. Το ρεύμα έχει μεγαλύτερη επίδραση στην οικονομία. Αναγνώρισε ότι έκανε λάθος και υποτίμησε το πρόβλημα των υψηλών λογαριασμών του ρεύματος, παραγνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι οφείλονταν στην υποχρεωτική θέρμανση με ηλεκτρικά μέσα στις πολυκατοικίες που έχουν να αγοράσουν πετρέλαιο από τα χρόνια της χρεοκοπίας. Αλλά το διόρθωσε. Αναγνώρισε το λάθος.

Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ήταν ωραίο να ακούς λίγο από πολιτικό ρεαλισμό από έναν ηγέτη που μόλις έχει βγάλει από πάνω του την πίεση των πρόωρων εκλογών. Απάντησε εξαιρετικά απλά: Δημοσιονομικά δεν το αντέχουμε, είπε. Προτίμησε η κυβέρνηση ως μείζον θέμα να μετριάσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανέδειξε την επιλογή του. Ανέλαβε την ευθύνη και θα κριθεί για αυτό. Αλλά δεν μπορεί κανείς να του πει ότι δεν έχει σχέδιο. Οτι δεν έχει στόχο την ενίσχυση αυτών που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Κρατάω την τελευταία του εκτίμηση, που ίσως να του άλλαξε και την απόφαση για τις πρόωρες εκλογές, λέγοντας ότι θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, για τον οποίον πρέπει να προετοιμαστούμε. Πιθανότατα όχι από μια νέα «σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή προσβολή» σαν αυτή που αναφέρθηκε ο Ελ Εριάν, αλλά παρενέργειες τύπου οικονομικού long Covid προφανώς δεν μπορούν να αποκλειστούν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion