Σκληρότερα έχουν γίνει πλέον τα συναλλακτικά ήθη στην αγορά με τους επιχειρηματίες να πρέπει σε αρκετές περιπτώσεις να πληρώνουν ακόμα και τοις μετρητοίς για την προμήθεια εμπορευμάτων και πρώτων υλών, καθώς τόσο οι δυσκολίες που έφεραν στην αγορά τα lockdown το 2020 και το 2021 όσο και οι υπερχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας στους προμηθευτές.

Μάλιστα η επιδείνωση της κατάστασης λόγω των ανατιμήσεων σε ενέργεια και μεταφορές κάνει ακόμα δυσκολότερο το περιβάλλον, με τους επιχειρηματίες να πιέζονται στις πληρωμές τους και τους προμηθευτές να προσπαθούν να αποφεύγουν ενδεχόμενα φέσια.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Δύσκολη υπόθεση η συγκράτηση των τιμών

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ το 21,1% των επιχειρήσεων είχε αφήσει φέσια το δεύτερο εξάμηνο του 2021 σε προμηθευτές, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 17,6% δηλώνει ότι δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει ούτε το 2022.

Ιδια εικόνα δείχνει και η πανευρωπαϊκή έκθεση για τις πληρωμές «European Payment Report 2021»η οποία πραγματοποιήθηκε σε 29 ευρωπαϊκές χώρες και σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις απαντά στο ερώτημα ποια μέτρα λαμβάνει έναντι των εκπρόθεσμων πληρωμών, ότι ζητεί από τους πελάτες της να προπληρώσουν, όταν το 2020 ήταν δύο στους δέκα.

Μία ακόμη ένδειξη για την ανησυχία των επιχειρηματιών σύμφωνα με την ίδια έρευνα δείχνει ότι μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν διαπραγματεύεται πλέον τους όρους πληρωμών όταν ένας πελάτης ζητήσει μεγαλύτερο χρόνο πληρωμής, ενώ τη χρονιά που πέρασε μόνο το 29% των προμηθευτών δέχθηκαν αλλαγές στους όρους συναλλαγών με τους πελάτες τους.

Παράλληλα η χαμηλή ρευστότητα των επιχειρήσεων αυξάνει και το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν δυσκολίες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους στο μέλλον, τόσο σε σχέση με τους προμηθευτές όσο και σε σχέση με άλλες πάγιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όπως λογαριασμούς, ενοίκια, φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές υποχρεώσεις.

Η μελέτη του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ για το οικονομικό κλίμα, την κατάσταση των υποχρεώσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν σε αυτές, δείχνει ότι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες υποχρεώσεων παρουσιάζεται αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Επιπλέον, αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή, όπως επίσης και στον αριθμό των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, δηλαδή εκείνων με πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ενδεικτικό είναι ότι μία στις πέντε επιχειρήσεις (21,7%) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, ενώ αυξητικές τάσεις καταγράφονται και στον βαθμό υπερχρέωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τουλάχιστον 3 από τις 8 κατηγορίες υποχρεώσεων ήταν το 24,2%, έναντι του 22,3% που ήταν το πρώτο εξάμηνο του ιδίου έτους και του 17,8% που ήταν το τελευταίο προ πανδημίας εξάμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων