Στο μυαλό του Μητσοτάκη

Η στήλη έγραφε χθες για την «παγωμάρα» που έπεσε σε υπουργούς, βουλευτές και πολιτευτές που είχαν προετοιμαστεί για προεκλογική περίοδο μέσα στο καλοκαίρι και άκουσαν τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Όμως, «πάγωσαν» και στην αντιπολίτευση, ειδικά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι θα αναλάβει το πολιτικό ρίσκο για έναν δύσκολο χειμώνα.

Και προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν αυτή τη «ζαριά» του πρωθυπουργού, αλλά και αν τελικά εννοεί αυτά που λέει, ότι δηλαδή δεν θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο.

Μιλήσαμε με ανθρώπους από τους πέραν της Νέας Δημοκρατίας πολιτικούς χώρους και οι απόψεις ήταν διαφορετικές.

Ενας έλεγε ότι ο Μητσοτάκης μπλοφάρει ώστε να ηρεμήσει την πολιτική κατάσταση, να τερματίσει τα σενάρια και να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό τον Αύγουστο, πιάνοντάς τους στον ύπνο.

Ο άλλος έλεγε ότι μπορεί όντως ο Μητσοτάκης να πάει σε εκλογές την άνοιξη, να ρισκάρει έναν δύσκολο χειμώνα κι αν του βγει να διεκδικήσει ακόμη και αυτοδυναμία.

Υπήρχαν και αυτοί που έλεγαν ότι είναι σημάδι ηττοπάθειας η μη προκήρυξη εκλογών, γιατί βλέπουν ότι δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση και ίσως αυτό να σημάνει το πολιτικό τέλος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Ο φόβος να «καούν»

Απ’ ότι μου λένε, πάντως, κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αναστείλει την εκλογική ετοιμότητά του. Δηλαδή θα συνεχίσουν τις περιοδείες, θα συνεχίσουν τις επαφές με τον κόσμο, θα έχουν έτοιμες τις λίστες με τους υποψήφιους σε όλη την Επικράτεια, θα σκληρύνουν την αντιπολιτευτική τους τακτική και θα περιμένουν τον Μητσοτάκη να πατήσει το κουμπί.

Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να… καούν πολλοί σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ειδικά οι υποψήφιοι που δεν έχουν τους πόρους για να κάνουν 8 μήνες προεκλογική εκστρατεία. Να πληρώνουν δηλαδή γραφεία, ταξίδια, καφέδες στα καφενεία και τραπέζια σε «κομματάρχες», ειδικά στην περιφέρεια.

Έρχεται «διόρθωση» στην κτηματαγορά;

Εδώ και πολλούς μήνες, ίσως και πάνω από 2 χρόνια, βλέπουμε τις τιμές των ακινήτων να ανεβαίνουν συνεχώς. Μαζί και τα ενοίκια, τα οποία πλέον έχουν φτάσει σε εξωφρενικά επίπεδα, ειδικά αν συγκριθούν με τους μισθούς στην Ελλάδα.

Η εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank, όμως, έρχεται να δώσει νέα στοιχεία στην «ανάσταση» που συντελείται στην κτηματαγορά, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, από το 2018 και έως το 2021, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν σωρευτικά κατά περίπου 20%, ανακτώντας εν μέρει τις απώλειες από την παρατεταμένη πτωτική πορεία της περιόδου 2009-2017 της τάξης του 40%. Η ραγδαία άνοδος των τιμών των οικιστικών ακινήτων τα δύο τελευταία έτη (2020: 4,5%, 2021: 7,4%) συνδυάστηκε με τη σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες (2020: 14,6%, 2021: 26,5%) και της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας (2020: 5,9%, 2021: 45,9%), σε όρους όγκου (m3).

Και συνεχίζουν: «Στο τρέχον περιβάλλον ραγδαίας αύξησης των τιμών οικιστικών ακινήτων είναι χρήσιμη η ανάλυση της εξέλιξης των τιμών σε σχέση με τις τιμές των ενοικίων. Ο λόγος των τιμών προς τα ενοίκια (price-to-rent ratio) αποτελεί ένα μέτρο απόδοσης του ακινήτου, αντανακλώντας ουσιαστικά τη σχέση μεταξύ του κόστους ιδιοκατοίκησης και της απόδοσης που θα κέρδιζε ο ιδιοκτήτης από την ενοικίαση της κατοικίας.

Θεωρητικά, μία αύξηση στον λόγο τιμών προς τα ενοίκια καθιστά πιο συμφέρουσα την ενοικίαση από την αγορά, μειώνοντας την ζήτηση κατοικιών και συμπιέζοντας τις πωλήσεις τους. Αντιθέτως, μία μείωση στον λόγο τιμών προς τα ενοίκια αναμένεται να καταστήσει πιο συμφέρουσα την αγορά κατοικίας από την ενοικίαση, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για αγορά ακινήτων.

Ο λόγος τιμών προς τα ενοίκια στην Ελλάδα παρουσιάζει συνεχή άνοδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2017 και μετά, με αποτέλεσμα η άνοδος των τιμών των κατοικιών να αυξάνεται ταχύτερα από την άνοδο των ενοικίων».

Αυτό σημαίνει ότι κι αυτή την ώρα όποιος έχει αγοράσει ακίνητο έχει ένα καλό εισόδημα καθώς τα νοίκια είναι υψηλά.

Όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν για το εξής: «Η σταδιακή στροφή της νομισματικής πολιτικής προς μια συσταλτική κατεύθυνση μέσω αύξησης των επιτοκίων ενδέχεται να επιβραδύνει την ανοδική τάση που παρατηρείται στις τιμές των κατοικιών το επόμενο διάστημα».

Δηλαδή, ως τώρα τα χαμηλά επιτόκια επέτρεπαν σε κάποιον να πάρει στεγαστικό, να αποκτήσει κάποιο ακίνητο, να το νοικιάσει και να έχει ένα καλό εισόδημα. Με την αύξηση των επιτοκίων, άρα και των δόσεων, αυτό ενδεχομένως να αποτελέσει «φρένο» στην αγορά ακινήτων.

Μια εφαρμογή… μάλαμα στο Κτηματολόγιο

Εντάξει, το δημόσιο έχει πολλά προβλήματα, το ξέρουμε. Και στο Κτηματολόγιο δεν… λειτούργησαν όλα άψογα τα τελευταία χρόνια. Όμως, υπάρχει και κάτι που σε κάνει να αισιοδοξείς. Για παράδειγμα δεν ξέραμε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει βραβεία για καινοτόμες ιδέες που βραβεύονται για την προώθηση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου.

Ένα τέτοιο βραβείο πήρε ένα στέλεχος του Κτηματολογίου, η Λιάνα Βαρελά, η οποία κατέθεσε μια πρωτότυπη ιδέα με τίτλο: «Ενιαία διαδικτυακή, διαδραστική πλατφόρμα εθνικών γεωχωρικών δεδομένων».

Μια εφαρμογή στην οποία θα μπορούν να μπουν οι ενδιαφερόμενοι και να δουν διάφορα δεδομένα για την περιοχή τους (πχ διοικητικά όρια, Δασικός Χάρτης) που θα τα εμφανίζει πάνω στον χάρτη, uα τα συγκρίνει μεταξύ τους και uα εκτελεί εξειδικευμένες αναζητήσεις, είτε σχεδιάζοντας (ή μεταφορτώνοντας) ο ίδιος την περιοχή που τον ενδιαφέρει πάνω στον χάρτη, είτε υποβάλλοντας ο ίδιος ερωτήματα (από ένα προσχεδιασμένο μενού) στη Βάση Δεδομένων. Παράλληλα θα μπορεί online να παραγγείλει, εάν χρειαστεί να πληρώσει και να λάβει τα επιλεγμένα δεδομένα σε μορφή επιλογής του.

Να που υπάρχουν ιδέες, καινοτόμες που αξίζουν να βραβευτούν και φυσικά να αξιοποιηθούν.

Η Lamda πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Αν μη τι άλλο, η υπερκάλυψη κατά 3,12 φορές της έκδοσης ομολόγου από τη Lamda Development είναι ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της εταιρείας. Σκεφτείτε ότι η εταιρεία επεδίωκε να εισπράξει σε ανώτερο επίπεδο 230 εκατ. ευρώ και χθες οι εγγραφές έφτασαν τα 718,5 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η Lamda θα πάρει το ανώτερο ποσό που ήθελε, αλλά θα πάρει και μια ηθική ικανοποίηση. Σε δύσκολους καιρούς γενικότερα, η επένδυση στο «πράσινο» ομόλογό της, δείχνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται τις επιλογές της διοίκησης και το πλάνο για τις… πράσινες επενδύσεις.

Στα ταμεία της μπαίνουν καθαρά λεφτά 223 εκατ. ευρώ, που είναι ουσιαστικά ένας δανεισμός με χρόνο αποπληρωμής τα 7 έτη.

Οι νέες ομολογίες θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την Τετάρτη 13/7 ενώ συνολικά στην εγγραφή συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 ιδιώτες επενδυτές.

Το «χαράτσι» του ανενεργού λογαριασμού

Εχεις ένα λογαριασμό σε μια τράπεζα, 100, 200 ευρώ. Τα έχεις ξεχάσει, ο λογαριασμός σου δεν έχει κίνηση για κάποια χρόνια και κάποια στιγμή σου έρχεται με συστημένο γράμμα μια ειδοποίηση. Με ωραία, και ευγενικά λόγια η διοίκηση σου λέει ότι σε δύο χρόνια αν δεν ενεργοποιήσεις τον λογαριασμό σου το ποσό που υπάρχει θα περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας.

Ωραία μέχρι εδώ, καλά κάνουν, δε μπορεί 20 χρόνια να μη θυμάσαι ότι έχεις κι ένα λογαριασμό.

Όμως, γιατί να σου αφαιρούν από την κατάθεσή σου 2 ευρώ; Γιατί δηλαδή το συστημένο της τράπεζας στον καταθέτη να το πληρώνει ο τελευταίος; Στο κάτω – κάτω ας στείλουν ένα SMS, ένα mail που δεν κοστίζει, γιατί να πληρώνουν οι καταθέτες «κερατιάτικα»;

Λόγια ενός αγανακτισμένου αναγνώστη….

Οι υπουργοί που έχουν πάθει τρόμο…

Κουίζ: Ποιοι υπουργοί δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι το «κλείσιμο» (προς ώρας) του θέματος των πρόωρων εκλογών, κι όχι γιατί έκαναν προεκλογική εκστρατεία; Για ρίξτε μια ματιά σε μια πρόσφατη λίστα με τους πιο δημοφιλείς και τους πιο αντιδημοφιλείς υπουργούς και θα καταλάβετε.

Κι αυτό γιατί αναθερμάνθηκαν τα σενάρια του ανασχηματισμού (αν δεν γίνουν πρόωρες εκλογές), με αποτέλεσμα να φύγουν εκείνοι που έχουν πατώσει στις πρόσφατες έρευνες, αλλά και εκείνοι που το Μαξίμου έχουν «σημαδέψει» ότι τελευταία κατέβασαν τα μολύβια και ασχολούνται μόνο με την περιφέρειά τους.

Τρέμουν ήδη στην ιδέα ότι ο πρωθυπουργός θα τους κάνει ένα καλοκαιρινό, κρύο ντους με το να τους αφαιρέσει τα κυβερνητικά καθήκοντα. Γιατί μπορεί να έχουν περισσότερο χρόνο να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, δεν έχουν όμως, τη δύναμη για να κάνουν ρουσφέτια και την προβολή. Οπότε…

Τρομακτική αύξηση όσων χρωστούν στην εφορία

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των λοιπών προϊόντων γεμίζουν τα ταμεία με φόρους, όμως, δεν είναι όλα τόσο ρόδινα. Και είναι κάποια στοιχεία που προκαλούν φόβο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αποδεικνύεται ότι πολλά νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση πλέον να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευτεί η αύξηση κατά 800.000 των οφειλετών σε ένα μόλις μήνα. Δηλαδή τον Απρίλιο ήταν 3,944 εκατομμύρια και το Μάιο εκτινάχθηκαν σε 4,74 εκατομμύρια, αύξηση 20,28%. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για μια περίοδο όπου οι τιμές των καυσίμων, του ρεύματος και των προϊόντων, «απογειώθηκαν» με αποτέλεσμα πολλοί να επιλέξουν να χρωστούν στην εφορία.

Το τραγικό είναι ότι 2 εκατομμύρια οφειλέτες κινδυνεύουν με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Σε πέντε μήνες τα νέα χρέη προς την εφορία ξεπέρασαν τα 4 δις ευρώ όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι ήταν στα 2,9 δις.

Το χρυσάφι της Αττικής οδού ποιος θα το πάρει;

Μεγάλη μάχη για το «φιλέτο» της Αττικής οδού, αναμένεται τους επόμενους μήνες, μετά και την ανακοίνωση των προεπιλεγέντων επενδυτικών σχημάτων. Συγκεκριμένα, οι 8 «μνηστήρες» για τη νέα σύμβαση παραχώρησης είναι:

1)    ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.

2)    INC S.p.A. (GRUPPO FININC)

3)    Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – ADRIAN INFRASTRUCTURE

4)     Ένωση προσώπων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – FS ARK HOLDCO S.a.r.l.

5)    Ένωση προσώπων BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE BIDCO S.A.

6)     Ένωση προσώπων CORE INFRASTRUCTURE FUND III SCS (VAUBAN) – DIF INFRA 6 PARTICIPATIONS 5 B.V. – EGIS PROJECTS S.A.

7)    Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD

8)     Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.

Για να καταλάβετε το μέγεθος των εταιρειών που διεκδικούν την Αττική οδό (πέραν των γνωστών ελλήνων «παικτών) σας λέμε το εξής:

Η ισπανική Abertis είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων με παρουσία σε 16 χώρες, κυρίως σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική και έσοδα 4,6 δις μόνο το 2021

Η Brisa είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης αυτοκινητοδρόμων της Πορτογαλίας με πάνω από 1.600 χλμ. Οσο για τη γαλλική Vinci συμμετέχει ήδη σε σημαντικές παραχωρήσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Ολυμπία Οδός, η Γέφυρα Ρίο-Αντίρριο και η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν δημοσιευτεί προ ολίγων μηνών, σε 15 έτη η Αττική οδός είχε έσοδα πάνω από 3 δις ευρώ και καθαρά κέρδη περί τα 770 εκατ. ευρώ.

Οσο για το τίμημα που αναμένεται να δοθεί; Κανείς δεν γνωρίζει, αν και υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι υπό προϋποθέσεις το «χρυσό» αυτό asset μπορεί να δοθεί με ένα τίμημα ακόμη και πάνω από 2,5 δις ευρώ, με βάση τις μελλοντικές προοπτικές που έχει ο αυτοκινητόδρομος.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories