Θα μας τρελάνουν οι πολιτικοί, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Διότι την ίδια στιγμή που όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, βρίσκονται σε προεκλογικό κλίμα, κάνουν περιοδείες, στήνουν πολιτικά γραφεία, κάνουν μετατάξεις υπαλλήλων, μιλάνε συνέχεια για κάλπες τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός χθες είπε πάλι τα ίδια.

«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και για να είμαστε δίκαιοι είναι ο πιο συνεπής από όλους. Εχει πει άπειρες φορές ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Οπότε, ποιοι φτιάχνουν κλίμα;

Από μόνοι τους οι «γαλάζιοι» βουλευτές φαντασιώνονται κάλπες; Δε νομίζω.

Κι από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χθες στη Βουλή: «Σταματάτε να μαδάτε τη μαργαρίτα, δηλώστε ότι θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο».

Μα καλά, δεν ξέρει τους νόμους και το Σύνταγμα ο πρώην πρωθυπουργός; Πώς είναι δυνατόν να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός εκλογές 2,5 μήνες μετά; Απαγορεύεται από το Σύνταγμα κάτι τέτοιο.

Τι τζάμπα μαγκιές είναι αυτές εν ολίγοις;

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Καταργείται για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και ξεπαγώνουν οι συντάξεις από 1/1/2023

Τραπεζικοί με… τηλεργασία

Σας έγραφα τις προάλλες για την απαίτηση πολλών ενδιαφερόμενων να πιάσουν δουλειά στις τράπεζες, να δουλεύουν με τηλεργασία κάποιες ημέρες την εβδομάδα. Αλλιώς κόβουν δρόμο.

Την τάση αυτή καταδεικνύει η πολύ μεγάλη συμμετοχή στο υβριδικό μοντέλο που εγκαινίασε η Eurobank, σύμφωνα με το οποίο κάποιος, εφόσον το είδος της εργασίας του το επιτρέπει, θα μπορεί να δουλεύει από το χώρο του έως και τρεις ημέρες της εβδομάδας.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το 80% των εργαζόμενων που μπορούσαν να ενταχθούν στο καθεστώς, έχουν ήδη αποδεχθεί την πρόταση της τράπεζας.

Ανάλογο πλαίσιο ετοιμάζει, όπως πληροφορούμαι και η Alpha Bank. Αν και ήδη το 25% – 30% των υπαλλήλων τους δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο, η διοίκησή της βρίσκεται σε συζητήσεις με το σύλλογο των εργαζομένων για τον καθορισμό των κανόνων της τηλεργασίας.

Η πηγή μου εκτιμά πάντως πως οι διακοπές του καλοκαιριού δεν θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων πριν τα μπάνια του λαού. Έτσι, νεότερα θα έχω να σας πως κατά πάσα πιθανότητα από το Σεπτέμβριο.

Πιθανότατα σήμερα ανεβαίνουν οι επιστρεπτέες

Τέλος στην αγωνία 700.00 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα βάλει σήμερα η ΑΑΔΕ, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΟΤ πρόκειται να ανέβουν όλα τα εκκαθαριστικά με τα ποσά και των επτά επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν βάλει οι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εφαρμογή αυτή θα παρέχει με μερικά κλικ τη δυνατότητα στους να διαπιστώσουν για κάθε επιστρεπτέα προκαταβολή χωριστικά το συνολικό ποσό που έχουν λάβει αλλά κυρίως αυτό που μπορούν να επιστρέψουν είτε εφάπαξ είτε σε 96 δόσεις.

Τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 3 δις σε σύνολο προκαταβολών 8,3 δις.

Ως ημερομηνία πληρωμής είτε για την εφάπαξ πληρωμή είτε για την πρώτη από τις 96 δόσεις έχει οριστεί η 29η Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή.

Στην πρώτη πληρωμή ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Τώρα δουλειά των επαγγελματικών είναι να πάρουν χαρτί και μολύβι και να υπολογίσουν αν τους συμφέρει να επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό ή να πάνε σε δόσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση ανάλογα το πότε η κάθε επιχείρηση έκανε έναρξη εργασιών και πόση μείωση τζίρου είχε) θα κληθεί να επιστρέψει από 25% έως 50% του συνολικού ποσού που έχουν εισπράξει.

———————————–

Έρχονται λουκέτα και για ποτά – «μπόμπες»

Μετά τα νοθευμένα καύσιμα το υπουργείο Οικονομικών παίρνει μέτρα και τα νοθευμένα αλκοολούχα ποτά. Διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει τη σφράγιση για χρονικό διάστημα από δέκα έως τριάντα ημέρες της εγκατάστασης φυσικού ή νομικού προσώπου, όταν διαπιστώνεται ότι το ελεγχόμενο πρόσωπο κατέχει, εμφιαλώνει, παρασκευάζει ή διαθέτει προς πώληση παράνομα αλκοολούχα ποτά.

Σύμφωνα με τη διάταξη οι παραβάτες θα βλέπουν τα στοιχεία τους να φιγουράρουν στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ. Εκτός από τα στοιχεία των παραβατών θα δημοσιοποιούνται οι παραβάσεις και οι κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν.

——————————-

Το βάζο με το μέλι και ο Ανδριόπουλος

Είχε πολλά και ενδιαφέροντα η χθεσινή συνέντευξη τύπου της PwC και της Dimand οι οποίες ανακοίνωσαν την κατασκευή σύγχρονων γραφείων που θα φτιάξει η δεύτερη και θα μισθώσει η πρώτη για 10+10 χρόνια.

Ένα ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη Λεωφόρο Κηφισίας στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο των 11 στρεμμάτων. Και όπως ειπώθηκε είναι επί της ουσίας το τελευταίο οικόπεδο – φιλέτο.

Mέχρι πρότινος άνηκε σε μια οικογένεια Αντωνίου. Η Dimand το «γλυκοκοίταζε» εδώ και μια δεκαετία και τελικά κατάφερε να το αγοράσει, την ίδια στιγμή που διαπραγματευόταν με την PwC για την εύρεση κτιρίου γραφείων.

Η συνολική επένδυση είναι περί τα 50 εκατ. ευρώ ενώ η Dimand δεσμεύτηκε ότι θα αναζητήσει αμέσως αγοραστή. «Εμείς δε βάζουμε το χέρι στο βάζο με το μέλι», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδριόπουλος, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν developers, όχι ιδιοκτήτες.

————————————————-

Τρέχουν… 100άρι για να προλάβουν

Το δεύτερο στοιχείο είναι ο χρόνος κατασκευής του έργου. Όπως είπε ο Ανδριόπουλος, έχουν συμβατική υποχρέωση να το παραδώσουν σε 18 μήνες. Καθόλου εύκολο γιατί πρόκειται για ιδιαίτερα απαιτητικό κατασκευαστικό έργο, με εξαιρετική αρχιτεκτονική, αίθριο, πολύ πράσινο, αμφιθέατρο κλπ., που έχει σχεδιάσει το αρχιτεκτονικό γραφείο του γνωστού Σπύρου Τσαγκαράκη.

Στην ερώτηση πώς θα καταφέρουν να το φτιάξουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Ανδριόπουλος είπε: «Εχουμε αυτή την ώρα σε εξέλιξη 23 έργα, έχουμε 6 ενεργά εργοτάξια. Θα επιλέξουμε την καλύτερη εταιρεία και θα το φτιάξουμε».

Το σίγουρο είναι ότι θα τρέξουν 100άρια για να προλάβουν σε μια χρονική συγκυρία που δεν βρίσκεις κι εύκολα εργαζόμενους. Ασε που μπορεί να έχουμε καμιά πανδημία ξανά κι άντε να μαζεύεις τα συνεργεία…

—————————————

Ένα landmark στην Κηφισίας

Στην ουσία το νέο κτίριο που θα στεγάσει την PwC θα είναι κι ένα landmark για την περιοχή. Θα ξεχωρίζει δηλαδή, τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για το γεγονός ότι θα είναι περιβαλλοντικό.

Όμως, ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που σκέπτεται η PwC. Όπως αναφέρθηκε, με το νέο κτίριο θέλουν να αλλάξουν και τη λογική τους ως εταιρεία. Θέλουν να ενισχύουν το αίσθημα ότι οι εργαζόμενοι ανήκουν σε μια ομάδα.

Το κτίριο θα έχει «γειτονιές» και θα φιλοξενούνται εργαζόμενοι και εκτός της PwC, που θα συνεργάζονται για κοινά projects ή ακόμη και startups ενώ θέλουν να το στήσουν έτσι ώστε να έχουν χώρο καινοτομίας όπου θα πηγαίνουν ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια κ.λπ.

———————————————-

Η γενιά Ζ καθορίζει τους χώρους εργασίας

Η πανδημία δεν άλλαξε μόνο τον τρόπο εργασίας αλλά και τον τρόπο που υπολογίζουν οι μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες το κόστος για τους χώρους εργασίας. Έτσι πλέον δεν είναι μόνο το ύψος του ενοικίου, όπως είπε ο χθες ο Δημήτρης Ανδριόπουλος. Το κόστος λειτουργίας (ενέργεια, συντήρηση, υπηρεσίες υποδοχής και ασφάλειας, καθαρισμός κ.λπ.) έχει πια σημαίνουσα θέση στους υπολογισμούς των χρηστών, ενώ υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας στην εξίσωση: η άποψη των εργαζομένων της πολύτιμης γενιάς Z.

Για παράδειγμα οι Zers, χωρίς στην ουσία να το ξέρουν, αποφάσισαν για το πώς θα διαμορφωθεί το εσωτερικό των νέων γραφείων της PwC Ελλάδας.

Όπως και να ‘χει πάντως, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέφερε ότι το ενοίκιο το νέου συγκροτήματος στο Μαρούσι που θα αποτελείται από δύο αντικριστά κτίρια τεσσάρων επιπέδων, συνολικής επιφάνειας 22.550 τ.μ. και θα διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ και άλλους βοηθητικούς χώρους, θα είναι ανταγωνιστικότερο συγκριτικά με τις πρόσφατες μισθώσεις «πράσινων» κτιρίων στην ίδια περιοχή. Για την ιστορία να πούμε ότι κτίρια με πιστοποιητικό leed πέριξ της Λεωφόρου Κηφισίας μισθώθηκαν τους τελευταίους μήνες προς 27-30 ευρώ ανά τ.μ.

————————————–

Ερχεται μεγάλο deal

Λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ και περισσότερα από 5 χωρίζουν δύο αλυσίδες από το «πάνω» ράφι για έρθουν εις γάμου κοινωνίαν.

Η διαφορά αυτή προς το παρόν έχει βάλει «πάγο» στις συζητήσεις, αλλά ο «γαμπρός» – ανήκει στο top 5 – δεν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες, όπως μαθαίνουμε.

Ίσως να ζήσουμε την υπέροχη σκηνή από τους Βροντάκηδες και τους Φορτουνάκηδες, όπου ο καπετάν-Βροντάκης (Γιάννης Αργύρης), πατέρας του Μανούσου (Δημήτρης Παπαμιχαήλ) διαπραγματεύεται την προίκα της Λενιώς (Ευαγγελίας Σαμιωτάκη) με τον συμπέθερο και ακούγεται η φοβερή ατάκα «Πατέρα βάλε ακόμα 100, ο νιος είναι λεβέντης!»

——————————————-

Τα «κλειστά χαρτιά» και η οξεία κριτική για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κλειστά τα χαρτιά του, κράτησε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης γύρω από τα αναδρομικά των συνταξιούχων, μετά την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δίνει δικαίωμα διεκδίκησης μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά και στις τρείς ομιλίες του, παρά τις σκληρές εκφράσεις που εκτόξευσαν εναντίον της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Μ. Κατρίνης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μόνο στα αναδρομικά που δόθηκαν για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και απέφυγε – εσκεμμένα (;) – να αποκαλύψει τις κυβερνητικές προθέσεις (θετικές ή αρνητικές) γύρω από την διεκδίκηση δώρων και περικοπών των επικουρικών συντάξεων.

Για «ντροπή της κυβέρνησης» που εξαπάτησε τους συνταξιούχων, μίλησε ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υπενθύμισε τις παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, οι οποίοι προέτρεπαν τους συνταξιούχους να μην προσφύγουν γιατί «όλοι τα ίδια θα πάρουν».

Ιδιαίτερα οξύς ήταν και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μίλησε για «απροκάλυπτη απόπειρα» εξαπάτησης των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε «δόλια» τη διαβεβαίωση ότι «δεν χρειάζονται προσφυγές».

—————————————

Το πρόβλημα του πληθωρισμού

Ολοένα και πληθαίνουν οι οργανισμοί, οι οποίοι προβλέπουν εκτόξευση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε δυσθεώρητα ύψη. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί το ΙΟΒΕ, το οποίο “βλέπει” μέσο πληθωρισμό στο 9%-9,6% για το 2022. Πλέον, τόσο εγχώριοι όσο και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα είναι πολύ υψηλότερα του 5,6% που προβλέπει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα Σταθερότητας. Κι αυτό χωρίς να έχει υλοποιηθεί το ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπή διακοπής του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη. Πλέον, ο ερχόμενος χειμώνας φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος για χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία πλήττονται από την ακρίβεια, κάτι το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών και διεξαγωγή εθνικών εκλογών το 2023.

——————————————-

Θα σκοτωθούν για την κεντροαριστερά

Εκλογές μπορεί να ξορκίζει ο Μητσοτάκης, αλλά για «εισπήδηση» στην Κεντροαριστερά ετοιμάζεται. Η στήλη μαθαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει μια έμμεση προσθήκη από τον κεντροαριστερό χώρο.

Είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, στην οποία φαίνεται να προτάθηκε η θέση της προέδρου της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η απάντηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ είναι κατ’ αρχήν θετική, όπως μαθαίνουμε

«Και είναι μόνον η αρχή», λένε στην κυβέρνηση καθώς έχουν βάλει στόχο να «χτυπήσουν» κι άλλους κεντροαριστερούς στόχους. Όπως για παράδειγμα τους πρώην υπουργούς, Γ. Φλωρίδη και Γ. Μανιάτη, αλλά και την Αννα Διαμαντοπούλου.

Αυτή η προσπάθεια προσέγγισης, πάντως, αναμένεται να ανοίξει κι άλλο μέτωπο έντασης με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σίγουρο ότι θα το κρατήσει… μανιάτικο, αν και Κρητικός. Γιατί σου λέει: «Θα πάνε στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και θα λέει μετά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ετοιμάζεται συγκυβέρνηση».

Γι’ αυτό και στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για μετωπική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories