Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, αναστρέφοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για μείωση της ζήτησης μετά από την έξαρση της πανδημίας στην Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent μειώθηκαν κατά 2,08 δολάρια, η 1,9%, στα 104.94 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI υποχώρησαν κατά 2,55 δολάρια, ή 2,4% στα 102,24 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Οι φόβοι για ύφεση δεν μπορούν να περιορίσουν την έκρηξη των εμπορευμάτων

Η αγορά ταρακουνήθηκε από το πρώτο κρούσμα μιας εξαιρετικά μεταδοτικής υπομετάλλαξης της Όμικρον και τα κρούσματα αυξάνονται στη Σαγκάη.

«Η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την υποχώρηση των τιμών είναι οι αυξανόμενες ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και, μαζί με αυτό,  πως θα διατηρηθούν υψηλά οι τιμές του πετρελαίου» αναφέρει η Investec Risk Solutions σε σημείωμά της. Ο συνδυασμός των ανησυχιών για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και της αναζωπύρωσης της πανδημίας δύσκολα θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τις αγορές πετρελαίου, επισημαίνει.

Η αγορά παραμένει νευρική όσον αφορά τα σχέδια της Δύσης να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να προειδοποιεί ότι περαιτέρω κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφικές» συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Τι προβλέπει η JP Morgan

Η JP Morgan εκτιμά ότι η αγορά βρίσκεται ανάμεσα στην ανησυχία για μια πιθανή διακοπή των ρωσικών προμηθειών και μια πιθανή ύφεση.

«Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι γίνονται όλο και πιο αμφίπλευροι. Μια μείωση των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου κατά 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα είναι μια αξιόπιστη απειλή και αν πραγματοποιηθεί θα οδηγήσει τις τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent σε περίπου 190 δολάρια/βαρέλι», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμά της.

«Από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος της σημαντικά χαμηλότερης αύξησης της ζήτησης στο πλαίσιο υφεσιακών σεναρίων μπορεί να οδηγήσει την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Brent να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο γύρω στα 90 δολάρια/βαρέλι στο πλαίσιο μιας ήπιας ύφεσης και 78 δολάρια/βαρέλι στο πλαίσιο ενός σεναρίου πιο σοβαρής ύφεσης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης