Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησαν τηλεφωνικά για τη Συρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους ασφαλείς διαδρόμους που χρειάζονται για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, όπως μεταδίδει το Anadolou.

Διαβάστε επίσης – Ναυτιλία: Ελληνική «γέφυρα» για τα ουκρανικά σιτηρά

Η ανάρτηση του Anadolou

«Ήρθε η ώρα να δράσει ο ΟΗΕ με ένα σχέδιο ασφαλούς διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών, είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε επίσης – Le Point: «Οι διαβολικοί Ερντογάν και Πούτιν»

Έτοιμος για διαμεσολαβητής ο Ερντογάν

Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας πρέπει να τελειώσει με ειρήνη που θα διατηρηθεί, επανέλαβε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τον συντονισμό των προσπαθειών τους για τις εξαγωγές σιτηρών και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα. Οι συνομιλίες αυτές, πρόσθεσε η ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, έγιναν ενόψει της ρωτοτουρκικής συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν δράση με βάση το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την εγκαθίδρυση ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές σιτηρών. Επανέλαβε επίσης ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πρέπει να λήξει με μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη, μέσω διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας έτοιμος να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο Ερντογάν προέτρεψε επίσης τον Πούτιν να εγκρίνει την παράταση της ισχύος του μηχανισμού που επιτρέπει στα Ηνωμένα Έθνη να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, μέσω ενός μεθοριακού περάσματος στην Τουρκία, σε ζώνες που δεν ελέγχονται από το καθεστώς της Δαμασκού. Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή, στην ψηφοφορία που έγινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην παράταση αυτού του μηχανισμού για έναν χρόνο, αντιπροτείνοντας να συνεχιστεί η μεταφορά βοήθειας μόνο για έξι μήνες, κάτι που απορρίπτει η Δύση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα