Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, αλλά και η σχεδιαζόμενη τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Ουκρανία

Για την Ουκρανία, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι πρέπει να γίνουν βήματα για την κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο παρατηρητή σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

Για τη Συρία

Όσον αφορά την προαναγγελθείσα τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι δεν έχει δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας τον Οκτώβριο του 2019.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι δυνάμεις των YPG/PKK «επιτέθηκαν σε αμάχους» και ως εκ τούτου αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εξουδετερωθούν.

Τα σιτηρά της Ουκρανίας

Στο μεταξύ ο Πούτιν ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την ελεύθερη διαμετακόμιση αγαθών στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «τόνισε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να διευκολύνει την απρόσκοπτη θαλάσσια διαμετακόμιση εμπορευμάτων σε συντονισμό με Τούρκους εταίρους. Αυτό ισχύει και για την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα