Ενώ οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τρομάζουν τους επενδυτές καθώς φοβούνται πως οι οικονομίες θα εισέλθουν σε ύφεση, την ώρα μάλιστα που η ΕΚΤ μόλις την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει τον δικό της ανοδικό κύκλο των επιτοκίων, η Nomura αναμένει τώρα πως οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων αγορών θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκιά τους το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός θα χαλαρώνει και η ύφεση θα επιμένει, με την αύξηση των επιτοκίων να κορυφώνεται εφέτος.

Οι οικονομολόγοι της ιαπωνικής τράπεζας αναμένουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα κορυφωθούν στο 3,50-3,75% τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, παρά την αναμενόμενη ύφεση που ξεκινά το τέταρτο τρίμηνο. Στη συνέχεια αναμένουν ότι η Fed θα σταματήσει έως ότου ο πυρήνας του πληθωρισμού επιβραδυνθεί στο 2-2,5% ετησίως και στη συνέχεια θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2023.

Διαβάστε επίσης: Ecofin: Προσοχή στο χρέος και στο δημογραφικό

Η πρόβλεψη για ΕΚΤ

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Nomura αναμένει έξι αυξήσεις επιτοκίων που θα οδηγήσουν τα επιτόκια υψηλότερα κατά 175 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Αλλά καθώς θα παραμένει η ύφεση, αναμένουν μείωση τους κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο. Εάν η Γερμανία αποκοπεί πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, η πολιτική σύσφιξης της ΕΚΤ θα μπορούσε να τελειώσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο, πρόσθεσαν.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Βαρύτερο το πλήγμα της οικονομικής κρίσης από την πανδημία για τους νέους – Τι έδειξε έρευνα

Στην Τράπεζα της Αγγλίας, η Nomura αναμένει αυξήσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθεσε ότι η αναμενόμενη ύφεση και η επιβράδυνση του πληθωρισμού σημαίνει πιθανές μειώσεις των επιτοκίων κατά 25

μονάδες βάσης τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023. Αυτή είναι μια επιπλέον περικοπή συγκριτικά με της ΕΚΤ, επειδή η BoE θα έχει αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της και θα πιστεύει ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπολείπεται τελικά του στόχου της. Οι αγορές χρήματος τιμολογούν πτώση επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας το επόμενο έτος.

Από την πλευρά της, η Citigroup προβλέπει πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ από το 1,75% θα αυξηθούν στο 3,75% στο τέλος του 2022 και στο 4,25% στο τέλος του 2023, στην Βρετανία από το 1,25% σήμερα θα αυξηθούν στο 2% στο τέλος του 2022 και θα παραμείνουν στο 2% στο τέλος του 2023, στην ευρωζώνη από το -0,50% τώρα, θα βρεθούν στο 1% στο τέλος του 2022, επίπεδο που θα βρίσκεται πάντως και στο τέλος του 2023, ενώ στην Ιαπωνία θα παραμείνουν σταθερά στο 0,10% και την ερχόμενη 2ετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή