Υποχώρηση κατά 1 δολάριο σημειώνουν στο ξεκίνημα της εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου με τις κινήσεις την αγορά να χαρακτηρίζεται ευμετάβλητη, χάνοντας μέρος των κερδών που σημειώθηκαν την Παρασκευή.

Και αυτό, με φόντο αφενός τις ανησυχίες για οικονομική ύφεση, αφετέρου τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα τα οποία πλήττουν τη ζήτηση, αντιστρέφοντας την ανοδική τάση που δημιουργούν οι φόβοι για περιορισμένη παγκόσμια προσφορά.

Διαβάστε επίσης: Goldman Sachs: Έρχεται νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν 82 σεντς, ή 0,8%, στα 106,20 δολάρια στις 06:14 ώρα Ελλάδος, μετά την άνοδο κατά 2,3% την Παρασκευή. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του αμερικανικού αργού υποχωρούσαν κατά 1,04 δολάρια ή 1%, στα 103,75 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 2% από την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Κάτω από τα 100 δολάρια υποχώρησε το Brent

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα –και μάλιστα με ένα απότομο sell-off την Τρίτη, όταν το αμερικανικό WTI υποχώρησε κατά 8% και το Brent υποχώρησε κατά 9%. Η πτώση κατά 10,73 δολάρια του Brent ήταν η τρίτη μεγαλύτερη από τότε που τέθηκε σε διαπραγμάτευση, το 1988.

Επιφυλακτικότητα

«Οι καθαρές θέσεις long στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, όταν η ζήτηση κατέρρευσε εν μέσω της COVID-19. Και αυτό συμβαίνει παρά τα συνεχιζόμενα σημάδια στενότητας της προσφοράς», παρατηρούν οι αναλυτές της ANZ Research.

Επισημαίνεται ότι χθες 10 Ιουλίου ανακοινώθηκε αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και η εμφάνιση μια νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον στη Σανγκάη.

Σε επίπεδο προσφοράς, η αγορά παρακολουθεί με νευρικότητα τα σχέδια των δυτικών χωρών να περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με τον Πούτιν να προειδοποιεί ότι περαιτέρω κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφικές» συνέπειες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Nord Stream 1

Μια άλλη παράμετρος που θα καθορίσει τις κινήσεις των εμπόρων είναι η –προσωρινή για την ώρα, με βάση τα επισήμως ανακοινωθέντα- διακοπή του αγωγού Nord Stream 1 με ζωηρούς τους φόβους ότι το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί λόγω του πολέμου.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Stephen Innes της SPI Asset Management, ο οποίος τόνισε ότι «το μεγάλο πρόβλημα για τις αγορές αυτή τη στιγμή – και ξεχάστε τα πρωτοσέλιδα για τον κορωνοϊό και τον Μπάιντεν- είναι αν θα επανέλθει ο Nord Stream».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν ο αγωγός δεν ξανατεθεί σε λειτουργία, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 22 Ιουλίου, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό για τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η οποία θα πυροδοτήσει οικονομική επιβράδυνση και θα οδηγήσει σε ασθενέστερη ζήτηση πετρελαίου και στασιμότητα.

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου CPC Blend αναμένεται να αυξηθούν σε 5,45 εκατομμύρια τόνους τον Αύγουστο από 4,86 ​​εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο, σύμφωνα με το πρόγραμμα φόρτωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές