Κυρίαρχο είναι το LNG στις εισαγωγές φυσικού αερίου της χώρας μας κατακτώντας μερίδιο της τάξης του 45% και παρέχοντας την πολύτιμη ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς.

Αυτό δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, μίας περιόδου κατά την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη ξεκίνησαν την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, κίνηση την οποία ακολουθεί και η Ελλάδα.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών του φυσικού αερίου, υπογραμμίζουν πως «το LNG παίρνει για πρώτη φορά κεφάλι στις εισαγωγές, με το αέριο των αγωγών να χάνει μερίδιο».

Διαβάστε ακόμα: Ποιες είναι οι εναλλακτικές της Ευρώπης για προμήθεια φυσικού αερίου

Ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα αναδεικνύεται πια ως η κύρια πύλη εισόδου αερίου στην ελληνική αγορά, η οποία το πρώτο εξάμηνο του έτους κατέγραψε αύξηση της κατανάλωσης συνολικά του φυσικού αερίου, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Πηγές επιβεβαιώνουν στον ΟΤ, πως ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα λειτουργεί αδιαλείπτως στο 90% της δυναμικοτητας του.

Η Βουλγαρία και το ρωσικό αέριο…

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός, όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες πληροφορίες, ότι ποσότητες που αντιστοιχούν περίπου στη μισή κατανάλωση αερίου της Ελλάδας (3 δισ. κυβικά μέτρα) εξήχθησαν στη Βουλγαρία. Κι αυτό συνέβη μετά τη διακοπή των ροών από τη Μόσχα προς τη γειτονική μας χώρα. Ουσιαστικά η βουλγαρική αγορά εξαρτάται από το LNG και τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Διαβάστε ακόμα: Διακόπτεται η παροχή αερίου από τον Nord Stream 1 – Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ευρώπη

Μείωση επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρουσιάζουν και οι εισαγωγές του ρωσικού αερίου από την έτερη μεγάλη πύλη εισόδου, αυτή του Σιδηροκαστρου. Το μερίδιο του καυσίμου της Gazprom που φτάνει στην ελληνική αγορά μέσω του Turk Stream και της Βουλγαρίας έχει υποχωρήσει στο 35% όταν πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κινούταν στο 42%.

Τέλος ως προς τα στοιχεία της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου αξίζει να σημειωθεί πως οι ηλεκτροπαραγωγοί παραμένουν οι μεγαλύτεροι πελάτες, ενώ για το πρώτο εξάμηνο μειωμένη εμφανίζεται η κατανάλωση αερίου από τη βιομηχανία προφανώς λόγω περικοπών των ενεργειακών δαπανών. Αύξηση καταγράφεται στην κατανάλωση νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια