Καθώς η ρωσοουκρανική κρίση συνεχίζεται και η Ευρώπη επιμένει να αναζητά την πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της από τη Ρωσία, η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αναμένεται να αυξηθεί εκτιμά στην ετήσια έκθεση της η Διεθνής Ένωση Αερίου (International Gas Union -IGU).

Το LNG παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια επισημαίνει η έκθεση που δημοσιεύθηκε πριν από δυο ημέρες. Όμως ο ρόλος αυτός εξαρτάται από τις μονάδες υγροποίησης του φυσικού αερίου που αναπτύσσονται ανά το κόσμο, τις μονάδες επανααεριοποίησης στις χώρες που το έχουν ανάγκη και από τον αριθμό των προσφερόμενων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) που θα είναι ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που αυξάνονται.

Ο ρόλος των FSRUs

Στα τέλη Απριλίου 2022,  ο παγκόσμιος στόλος LNG Carriers  αποτελούνταν από 641 ενεργά πλοία  συμπεριλαμβανομένων 45 πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRUs ) και πέντε πλωτές μονάδες αποθήκευσης (FSU). Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 10% στο μέγεθος του στόλου από το 2020 έως το 2021, συγκρίσιμη με μια αύξηση 12% στον αριθμό των ταξιδιών LNG καθώς το εμπόριο ανέκαμψε μετά από την μείωση της ζήτησης που είχε καταγραφεί λόγω της πανδημίας COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Μελετά την εναλλακτική αξιοποίηση του δικτύου του Nord Stream 2 – Εκνευρισμός στη Μόσχα

Τα περισσότερα πλοία που παραδόθηκαν πέρυσι είναι μεταφορικής ικανότητας μεταξύ 170.000 έως 180.000 κυβικών  μέτρων (cm). Η δεύτερη γενιά συστημάτων πρόωσης X-DF και η νέα γενιά , ηλεκτρονικών  συστημάτων εισαγωγής αερίου τύπου ME-GA, έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των πλοιοκτητών, με 138 πλοία τύπου X-DF και 41 των ακόμη πιο συγχρόνων ME-GA να είναι υπό παραγγελία σε ένα σύνολο 217 πλοίων που περιλαμβάνεται στο βιβλίο παραγγελιών.

Η πορεία

Η πορεία της αγοράς LNG απέκτησε νέα δυναμική μετά την έναρξη της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμεύεται, τώρα,  να εξαλείψει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσίας έως το 2027, νέες προμηθεύτριες χώρες προβάλλουν όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ αλλά και αφρικανικές χώρες, οι οποίες αποτελούν τους εναλλακτικούς δρόμους για τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της ΕΕ. Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση έχει αναζωογονήσει την επενδυτική διάθεση για την ανάπτυξη νέων μονάδων υγροποίησης αερίου επισημαίνει η IGU, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ελπίζουν να αξιοποιήσουν  την ισχυρή ζήτηση και τις υψηλές τιμές LNG για να προχωρήσουν και να επιδιώξουν την τελική επενδυτική απόφαση (Final Investment Decision -FID).

Όμως, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όπως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώνουν την έκθεσή τους σε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο η τελευταία απόφαση  του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και γενικότερα η διάθεση που εκφράζεται σε επίπεδο ΕΕ να  συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο στον κατάλογο των περιβαλλοντικά βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, που καλύπτονται από τη λεγόμενη ευρωπαϊκή ταξινομία, δίνει νέες προοπτικές στη βιομηχανία LNG

Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο του 2022, ήταν υπό κατασκευή ή είχε εγκριθεί η κατασκευή μονάδων, διεθνώς, με δυνατότητα υγροποίησης 136,2 εκατ. μετρικών τόνοι σε ετήσια βάση (MTPA). Ωστόσο μόνο 7,7 MTPA από αυτή την ικανότητα υγροποίησης αναμένεται να υλοποιηθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, με τα υπόλοιπα να έρχονται σταδιακά μεταξύ 2023 και 2027.

Τα επόμενα χρόνια νέες μονάδες θα προστεθούν τις ΗΠΑ

Καναδά  και Ρωσία, Αφρική, ενώ ξεχωρίζει το μεγάλο έργο στο Κατάρ, το North Field East (NFE), το μεγαλύτερο έργο LNG στον κόσμο, το οποίο θα αυξήσει την ικανότητα παραγωγής LNG του Κατάρ από 77,0 MTPA σε 110,0 MTPA έως το 2025. Με το έργο αυτό το Κατάρ θα επανατοποθετηθεί ως ο παγκόσμιος ηγέτης ως προς την ικανότητα υγροποίησης του αερίου.

Από την άλλη πλευρά η παγκόσμια ικανότητα επαναεριοποίησης έφτασε τα 901,9 MTPA τον Απρίλιο του 2022, μετά από προσθήκες δυναμικότητας 49,8 MTPA το 2021 και 4,3 MTPA τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2022. Πέντε νέοι τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης ξεκίνησαν την εμπορική τους λειτουργία και πέντε έργα επέκτασης σε υπάρχοντες τερματικούς σταθμούς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία πέρυσι. Επίσης νέες μονάδες σχεδιάζονται την Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια