Με ήπιες απώλειες κατάφερε να κλείσει τελικά η Wall Street, καθώς η αντίδραση αρκετών τίτλων δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει τις ανησυχίες από τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,67% στις 30.772 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,45% στις 3.801 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,15% στις 11.247 μονάδες. Και οι τρεις δείκτες άνοιξαν πάντως με σημαντικές απώλειες, τις οποίες σταδιακά τις περιόρισαν.

Διαβάστε επίσης: Νεο σοκ στις ΗΠΑ από το ρεκόρ 40 ετών στον πληθωρισμό – Στο 9,1% τον Ιούνιο

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, συνεχίζοντας την αυξητική του πορεία από το 8,6% του Μαΐου, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από το 1981. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν τον δείκτη στο 8,8%.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια Οικονομία: H οικονομική καταιγίδα μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,9% και πάνω από την εκτίμηση του 5,7%.

Διαψεύσεις για πληθωρισμό

«Η αγορά ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα είχε κορυφωθεί», δήλωσε ο Lindsey Bell, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγορών και χρήματος της Ally. «Η ανάγνωση του δείκτη όμως είναι πιθανό να επιβεβαιώσει αυτό που μας προϊδέασε η ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή – ότι η Fed θα τηρήσει το επιθετικό χρονοδιάγραμμά της για την αύξηση των επιτοκίων».

Η νέα μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να ωθήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει άλλες 75 μονάδες βάσης το επιτόκιο κατά τη συνεδρίαση αυτού του μήνα ή να αυξήσει τις προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές. Τον περασμένο μήνα, η Fed αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά 75 μ.β. σε ένα εύρος 1,5%-1,75% στην πιο επιθετική άνοδο από το 1994.

«Δεν υπάρχει καμία ανατροπή από τα στοιχεία, εκτός από το ότι η Fed πρέπει να γίνει πιο επιθετική βραχυπρόθεσμα και να περιορίσει την καταναλωτική ζήτηση. Αυτό εδραιώνει μια δυναμική ύφεσης τώρα», είπε η Liz Ann Sonders της Charles Schwab. «Νομίζω ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτο σενάριο» πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος και οι οικονομολόγοι της Bank of America, οι οποίοι προβλέπουν μια ήπια ύφεση αργότερα αυτό το έτος καθώς η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ μειώνεται και αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα εκτιναχθεί στο 4,6% το 2023. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,5% και αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2% το δεύτερο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του GDPNow tracker της Atlanta Fed. Εξ ορισμού, δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ΑΕΠ συχνά θεωρούνται ύφεση.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, ο τεχνολογικός κλάδος ανέκαμψε σήμερα, με τις Amazon και Tesla να σημειώνουν άνοδο άνω του 1% η καθεμία παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για την ανάπτυξη. Επίσης η μετοχή του Twitter σημείωσε άνοδο 6,4% καθώς η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης μήνυσε τον Elon Musk.

Μαζί με την έκθεση για τον πληθωρισμό, οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου για ενδείξεις σχετικά με την “υγεία” των εταιρειών των ΗΠΑ. Οι μετοχές της Delta Air Lines σημείωσαν πτώση 6,3% μετά την δημοσίευση αρνητικών αποτελεσμάτων. Η πτώση της Delta παρέσυρε την United και την American Airlines σε πτώση 2% και 5%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street