Κόντρα στο παγκόσμιο σοκ που προκάλεσαν τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, το ελληνικό χρηματιστήριο όχι μόνο κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς την ώρα της ανακοίνωσης, αλλά και να κλείσει πάνω από τις 800 μονάδες, δίνοντας το μήνυμα ότι ίσως βρίσκεται στο μέσο μιας αντίδρασης. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,09% στις 803,28, με τον τζίρο κοντά στα 43 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αγορά έδειξε να έχει καλύτερη εικόνα σήμερα από τις λοιπές διεθνείς αγορές, θυμίζοντας έστω και με κάποια πικρία τις πρώτες εβδομάδες του έτους. Ωστόσο, δέχτηκε κάποια κύματα των διεθνών αναταράξεων μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ένα μέγεθος που εξέπληξε δυσάρεστα τις περισσότερες αγορές.

Εσωστρέφεια

Το αρνητικό στη σημερινή συνεδρίαση ήταν αφενός η τραπεζική εσωστρέφεια που έχει επιστρέψει στην αγορά, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος έχει βάλει τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή πορεία ανάκαμψης, και η έντονη νευρικότητα στους περισσότερους τίτλους, καθώς ούτε σήμερα έλειψαν οι μεγάλες αλλαγές προσήμου και τάσης. Και αυτό, όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στον ot.gr, είναι ίδιον μιας περιόδου που ο βαθμός μεταβλητότητας και αβεβαιότητας είναι μεγάλος.

Επίσης, ούτε και η επιλεκτικότητα έλειψε σήμερα, καθώς μεγάλο μέρος των ούτως ή άλλως λιγοστών συναλλαγών δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλο κίνητρο από την προστασία σε περίπτωση που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου (Γερμανία, ΗΠΑ, κα) προκαλέσουν αναταραχές στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Άλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών στο ΧΑ είναι “ετερόφωτο”, με πολλά χαρτοφυλάκια ήδη να έχουν προχωρήσει σε πιο αμυντικές θέσεις ή τηρούν ένα πιο βραχυπρόθεσμο rotation θέσεων.

Σε επίπεδο τίτλων, η Quest ξεχώρισε με το +6,66%, ενώ ισχυρή ήταν και η ώθηση που έδωσε η ΔΕΗ (+4,91%), αλλά και οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΛΧΑ, με την Πειραιώς να κλείνει στο -3,23%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών