Με μια απόφαση που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, η Τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκιά της κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα (100 μονάδες βάσης), σε μια προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό που έχει σπάσει ρεκόρ σαράντα ετών.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα του Καναδά ανακοίνωσε αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο 2,5%, και γίνεται η πρώτη χώρα της G7 που προχωρά σε μια τόσο επιθετική αύξηση επιτοκίων.

Διαβάστε επίσης: Nomura: Το 2023 οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια

Η κίνηση των 100 μονάδων βάσης είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1998, ενώ οι αγορές και οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση κατά το επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των 75 μονάδων βάσης.

«Είχαμε επισημάνει ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να είμαστε πιο δυναμικοί», δήλωσε ο διοικητής Τιφ Μακλέρμ μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Διαβάστε επίσης: Ecofin: Προσοχή στο χρέος και στο δημογραφικό

«Ναι, είναι μια πολύ ασυνήθιστη κίνηση να αυξάνουμε κατά 100 μονάδες βάσης με μία απόφαση και αυτό αντικατοπτρίζει πραγματικά τις πολύ ασυνήθιστες, εξαιρετικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε», είπε εμφατικά.

Τρόμος από τον υψηλό πληθωρισμό

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η απροσδόκητη κίνηση της Τράπεζας του Καναδά δείχνει τον βαθμό στον οποίο τρομάζει τους αξιωματούχους ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός και λαμβάνουν μέτρα ακόμη και με κίνδυνο να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στην οικονομία.

«Με την οικονομία ξεκάθαρα σε καθεστώς υπερβάλλουσας ζήτησης, τον πληθωρισμό υψηλό και διευρυνόμενο, ενώ όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και καταναλωτές αναμένουν ότι θα διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προετοιμάσει τον δρόμο για υψηλότερα επιτόκια», ανέφεραν οι αξιωματούχοι της τράπεζας στη δήλωσή τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή