Για πρώτη φορά εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια θα πουληθεί σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s ένας ολόκληρος σκελετός προϊστορικού δεινόσαυρου, ηλικίας περίπου 76 εκατ. χρόνων. Πρόκειται για τον σκελετό ενός σαρκοφάγου Γοργόσαυρου, που θεωρείται προγενέστερος συγγενής, κατά περίπου δέκα εκατ. χρόνια, του ευρύτερα γνωστού Τυραννόσαυρου Ρεξ (Τ Rex).

Η δημοπρασία διοργανώνεται από τον οίκο Sotheby’s και αναμένεται να γράψει ιστορία. Δεν είναι τυχαίο πως το ενδιαφέρον από τώρα είναι τεράστιο από κάθε είδους συλλέκτες από όλο τον κόσμο, όπως βέβαια και μουσεία.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμιο ρεκόρ “έπιασε” η τιμή ενός βαρελιού σκωτσέζικου ουίσκι 

Ο σκελετός, που είναι σε πολύ καλή κατάσταση, βρέθηκε το 2018 κοντά σε έναν ποταμό της Μοντάνα. Έχει ύψος 3 μέτρα και μήκος 6,7 μέτρα. Είναι δε, ο μοναδικός σκελετός Γοργόσαυρου που βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια, καθώς όλα τα έτερα δείγματα του είδους βρίσκονται ήδη σε μουσεία.

Πρόγονος του T Rex 

Οι παλαιοντολόγοι θεωρούν πως οι Γοργόσαυροι κυριάρχησαν στην περιοχή της δυτικής βόρειας Αμερικής κατά την τελευταία περίοδο της Κρητιδικής περιόδου, ήτοι περίπου 77 εκατ. χρόνια πριν. Ήταν σαρκοφάγοι και δεινοί κυνηγοί, μικρότεροι σε μέγεθος, αλλά πιο επιθετικοί από τον διασημότερο απόγονο τους, τον Τυραννόσαυρο Ρεξ.

«Στην καριέρα μου είχα το προνόμιο να χειριστώ και να πουλήσω πολλά, μοναδικά κομμάτια, όμως ελάχιστα έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν δέος και να εξάψουν την φαντασία όπως αυτός ο απίστευτος σκελετός Γοργόσαυρου» σχολίασε χαρακτηριστικά, η Κασάντρα Χάτον, επικεφαλής του τμήματος φυσικής ιστορίας και λαϊκής τέχνης του οίκου Sotheby’s.

Για το λόγο αυτό ο οίκος επέλεξε να προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να δει από κοντά τον μοναδικό σκελετό, πριν την πώληση του. Η αίθουσα του οίκου που θα τον φιλοξενεί, στη Νέα Υόρκη, θα ανοίξει στο κοινό από τις 21 Ιουλίου, με δωρεάν είσοδο. Η πώληση του, ωστόσο, έχει οριστεί για τις 28 Ιουλίου.

Νέο ρεκόρ τιμής; 

Αναφορικά με την αξία πώλησης, η τιμή αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ των 5 και των 8 εκατ. δολαρίων, ήτοι δηλαδή μακράν η μεγαλύτερη που έχει οριστεί για δημοπρασία προϊστορικού ευρήματος, όμως δεδομένου του παγκόσμιου ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά πιθανόν να κινηθεί πολύ υψηλότερα.

Σημειωτέον πως στο παρελθόν οι Sotheby’s έχουν βγάλει και πάλι στο σφυρί σκελετό δεινόσαυρου. Το 1997 πούλησαν τον σκελετό ενός Τ Rex, που βρισκόταν σε αρκετά καλή κατάσταση, στην τιμή των 8,3 εκατ. δολαρίων. Ο δεινόσαυρος, που είχε ονομαστεί Σου, από την εξερευνήτρια Σου Χέντρικσον που τον βρήκε, αγοράστηκε από το μουσείο φυσικής ιστορίας του Σικάγο και αποτελεί μέχρι σήμερα ένα από τα πιο διαφημισμένα αντικείμενα της συλλογής του.

Πάντως, το μέχρι τώρα ρεκόρ δημοπρασίας σκελετού δεινοσαύρου ανήκει στον οίκο Christie’s, που το 2020 πούλησε τον επονομαζόμενο Σταν, έναν Τ Ρex σε πολύ καλή κατάσταση, στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Άμπου Ντάμπι έναντι του εκπληκτικού ποσού των 31,8 εκατ. δολαρίων. Ένα ρεκόρ που οι Sotheby’s πολύ θα ήθελαν να… πιάσουν!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus