Τα «γεράκια πετούν» πάνω από τις κεντρικές τράπεζες σε  όλον τον κόσμο, επιταχύνοντας τις αυξήσεις των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το πληθωριστικό ράλι, για το οποίο φέρουν και οι ίδιες ένα μερίδιο ευθύνης.

Την Τετάρτη η κεντρική τράπεζα του Καναδά προχώρησε σε αύξηση-έκπληξη κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα, μετά από δύο κινήσεις 50 μονάδων βάσης, η Νότια Κορέα αύξηση τα επιτόκια κατά μισή μονάδα μετά από αρκετές κινήσεις 25 μ.β. τριμήνου και η Νέα Ζηλανδία κατά μισή μονάδα για τρίτη συνεχόμενη συνάντηση. Σε αιφνιδιαστική αύξηση προχώρησε και η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης.

Κι όλα αυτά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο,  εκτινάχθηκε στο 9,1%, μια επίδοση που υπερβαίνει τόσο την αντίστοιχη του Μαΐου (8,6%) όσο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών (8,8%).

Διαβάστε επίσης – Κεντρικές τράπεζες: Κλιμακώνουν τη δράση τους κατά του πληθωρισμού

Ανεβάζουν τα στοιχήματα των αυξήσεων

Μετά την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή της Τετάρτης που έδειξε επίσης ότι ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε με γρήγορο ρυθμό 5,9%, οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους σε μια πιο επιθετική Fed, αποδίδοντας τώρα μια πιθανότητα 83% ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς δανεισμού κατά μια πλήρη μονάδα, στη συνεδρίασή της αργότερα τον Ιούλιο.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν επίσης ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ενδέχεται να πραγματοποιήσει αύξηση 50 μονάδων βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, διπλάσιο από τον προηγούμενο ρυθμό και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει τον κύκλο πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στις 21 Ιουλίου, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού κατά μισή μονάδα και όχι κατά 25 μ.β. που αρχικά εκτιμούσαν.

Διαβάστε επίσης – EKT: Τα δύσκολα διλήμματα των κεντρικών τραπεζιτών

Όταν δεν έβλεπαν το πρόβλημα

Όταν άρχισε να διαφαίνεται το πρόβλημα με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, οι κεντρικοί τραπεζίτες, καθηλωμένοι από δύο δεκαετίες χαμηλού πληθωρισμού, επέμεναν ότι οι πιέσεις στο κόστος σύντομα θα εξανεμίζονταν. Μιλούσαν ανοικτά για «παροδικές αυξήσεις» και δεν έδρασαν εγκαίρως, γεγονός που πυροδότησε έντονη κριτική αλλά και αρκετές δηλώσεις μετανοίας εκ μέρους τους.

Ωστόσο, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αποδείχθηκαν πιο σοβαρά και επίμονα,  και τώρα η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των εμπορευμάτων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αφαιρέσει αποφασιστικά κάθε περίπτωση σταδιακής καταπολέμησης του πληθωρισμού.

Είναι ένας ρυθμός που καμία από τις κεντρικές τράπεζες δεν είχε αντιληφθεί πριν από λίγους μήνες και πιθανότατα θα προκαλέσει ένα αναπτυξιακό σοκ που αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ κατέστησε σαφές τον περασμένο μήνα ότι η αποτυχία να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός, ακόμα και σε βάρος της ανάπτυξης, θα είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, μια άποψη που συμμερίζονται και οι ομόλογοί του σε Ηνωμένο Βασίλειο και ευρωζώνη.

«Οι κεντρικές τράπεζες θα έχουν το μυαλό να αναζητήσουν στοιχεία επιβράδυνσης της ανάπτυξης έως ότου βεβαιωθούν ότι το τζίνι του πληθωρισμού αναγκάζεται να επιστρέψει στο μπουκάλι», ανέφεραν οι αναλυτές της Rabobank, Richard McGuire και Lyn Graham-Taylor. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την πυροδότηση μιας ύφεσης εάν αυτός είναι ο βαθμός στον οποίο πρέπει να μετατοπίσουν την καμπύλη ζήτησης για να επιτύχουν αυτόν τον στόχο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας