Ξεκαθαρίζει το τοπίο μέχρι το Φθινόπωρο για τέσσερις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους του Τύπου περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την αξιοποίηση των εταιρειών ΛΑΡΚΟ, ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς και για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Διαβάστε επίσης: ΤAIΠΕΔ: «Γκάζι» στις αποκρατικοποιήσεις – Το πρόγραμμα έως και τον Αύγουστο

Η ΛΑΡΚΟ

Ειδικότερα, για την πολύπαθη μίσθωση του εργοστασίου και των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τον κ. Πολίτη στις 29 Ιουλίου οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Διαβάστε επίσης: ΤΑΙΠΕΔ: 8 επενδυτικά σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση

Πρόκειται τόσο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και για τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ για τα οποία σχετικό διαγωνισμό διεξάγει ο Ειδικός Διαχειριστής.

Σύμφωνα με τον διεθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου η ημερομηνία της 29ης Ιουλίου δεν αλλάζει, ενώ η εκκρεμής δικαστική απόφαση για το θέμα των ομαδικών απολύσεων των εργαζομένων της βιομηχανίας σιδηρονικελίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τους διαγωνισμούς.

Η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του Ιουλίου να υποβάλλουν τα σχόλια τους στο σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης.

Το κείμενο έχει αναρτηθεί στο VDR, ενώ αν δεν υπάρξουν ενστάσεις τότε θα συζητηθούν οι τρόποι ορθολογικοποίησης του επιχειρηματικού ρίσκου που θα κληθεί να αναλάβει ο παραχωρησιούχος. Αν το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης γεμίσει από παρατηρήσεις τότε ο διαγωνισμός είναι δύσκολο να προχωρήσει.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, σημειωτέον ότι υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ για την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας, τότε το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προτείνει τρόπους για την ορθολογικοποίηση του επιχειρηματικού ρίσκου. Ανάμεσα στις προτάσεις του Ταμείου θα είναι η Πολιτεία να στηρίξει μέσω της ανάληψης του κόστους για την τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας.

Η ΔΕΠΑ Υποδομών

Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κλείσει και η οικονομική συναλλαγή για τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Υπενθυμίζεται ότι πωλητές είναι το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ και αγοραστής η Italgas. Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη οι αναβλητικές αιρέσεις διευθετήθηκαν και πια αναμένουμε την ημερομηνία για τη συναλλαγή.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας

Στο τραπέζι είναι πια όλα τα σενάρια για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ακόμα και αυτό της μερικής ιδιωτικοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει μπλοκάρει μετά τη δικαστική διένεξη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την ELFE. Βρίσκεται πια στον Άρειο Πάγο.

Τα σχέδια θα οριστικοποιηθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αν και βέβαια η εταιρεία είναι αμφίβολο αν θα πάρει νέο δρόμο αποκρατικοποίησης αφού χρησιμοποιείται για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Για την ακρίβεια μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας το δημόσιο παρέχει εκπτώσεις στις τιμές αερίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια