Την είσοδο του και στις ελληνικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σηματοδοτεί το μεγάλο fund της Αυστραλίας, Macquarie, που διαχειρίζεται παγκοσμίως περιουσιακά στοιχεία άνω των 479 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική της Cero Generation,  παρουσιάζει νωρίς το μεσημέρι το Project Delphini που είναι ουσιαστικά το πρώτο της έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια αφορά στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW στην περιοχή Προσοτσάνης Δράμας.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΔΔΗΕ: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 49% στη Macquarie Asset Management – Νέα σύνθεση στο ΔΣ

Η Cero Generation αποτελεί ουσιαστικά τον αναπτυξιακό βραχίονα του μεγάλου fund στην καθαρή ενέργεια και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 8,9 GW, στην Ευρώπη. Η δραστηριότητά της είναι η ανάπτυξη και η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Υπό ανάπτυξη βρίσκονται 150 έργα, ενώ στα ολοκληρωμένα της συγκαταλέγονται στην Εξτρεμαδούρα της Ισπανίας (100 MW), στη Σαρδηνία της Ιταλίας (6 MW), στο Γκράφχαμ της Αγγλίας (11,6 MW), στο Σάουθ Γκλόστερσάιρ της Αγγλίας (49,9 MW).

Η παρουσίαση στην Αθήνα γίνεται από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Cero Generation Μάρτα Μαρτίνεζ Κουιμαντέλος, ενώ παρόντες θα είναι οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Το φωτοβολταϊκό της Δράμας θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα που θα συνάψει ιδιωτικό PPA για την μακροχρόνια πώληση της πράσινης ενέργειας. Αγοραστής θα είναι η μεγάλη ελβετική εταιρεία στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας Axpo, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. Στόχος της Cero Generation είναι η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα ισχύος 2 με 3 GW.

Το έργο της Δράμας θα αναλάβουν να κατασκευάσουν η θυγατρική της αμερικανικής Ameresco, Ameresco Energy Hellas και η Sunel Group.  

Ο ΔΕΔΔΗΕ και ο στόχος της Αττικής Οδού

 Το μεγάλο αυστραλιανό fund απέκτησε στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, προσφέροντας άνω των 1,3 δις. ευρώ.

Οπότε ήδη έχει τοποθετηθεί στην ενεργειακή αγορά της χώρας και συγκεκριμένα στον τομέα των υποδομών.

H Macquarie διεκδικεί επίσης και την Αττική Οδό, στον διαγωνισμό παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ, όπως επίσης και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, ιδιωτικοποίηση η οποία προσώρας μένει παγωμένη.  

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green