Συνθήκες οικονομικής στενότητας αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι βλέπουν περαιτέρω επιδείνωση της θέσης τους από τον Αύγουστο.

Οι πάροχοι, όπως περιγράφουν στελέχη τους στον ΟΤ, ήδη με τον τρόπο χορήγησης των κρατικών επιδοτήσεων στους πελάτες τους έρχονται αντιμέτωποι κάθε μήνα με απαιτήσεις έως και δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε κεφάλαια κίνησης. Να θυμίσουμε ότι οι προμηθευτές ρεύματος βάζουν από την τσέπη… τους τα ποσά των ενισχύσεων που πρέπει να δίνει το κράτος στους καταναλωτές και στη συνέχεια, ένα μήνα μετά, εισπράττουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τα χρήματα που διέθεσαν.

Η διαδικασία αυτή έχει στενέψει τα οικονομικά τους περιθώρια, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα περιγράφουν παράγοντες της αγοράς, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των πελατών τους ανεβαίνουν. Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις είτε αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των υψηλών τιμών ρεύματος είτε δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τους διακανονισμούς που είχαν συμφωνήσει στο προηγούμενο διάστημα.

Καυτός Αύγουστος

Οι πάροχοι ηλεκτρικοί ενέργειας, και ιδίως όσοι δεν ανήκουν σε όμιλο που δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ρεύματος, βλέπουν δυσκολότερη την οικονομική τους θέση από τον Αύγουστο.

Όπως εξηγούν στον ΟΤ, με δεδομένο το ό,τι η ελληνική αγορά τιμολογεί το φυσικό αέριο με ένα μήνα καθυστέρηση οι μεγάλες αυξήσεις του Ιουλίου θα φανούν τον επόμενο μήνα. Παρά το γεγονός ότι ο Αύγουστος ενδεχομένως να δείξει σημάδια εξομάλυνσης των τιμών του TTF, αν τελικά ανοίξει ο αγωγός Nord Stream 1 που βρίσκεται σε συντήρηση μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Έτσι, οι πάροχοι, με την πρακτική της καθυστερούμενης τιμολόγησης του φυσικού αερίου, θα απαιτηθεί να διαθέσουν υψηλότερα κεφάλαια για την παροχή των επιδοτήσεων στους πελάτες τους. Χρήματα τα οποία το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα τους τα επιστρέψει στις αρχές του Σεπτεμβρίου στην καλύτερη των περιπτώσεων. Να σημειωθεί εδώ πως ήδη η κυβέρνηση για τον Ιούλιο έδωσε σε σχέση με τον Ιούνιο περισσότερα 300 εκ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών. Άρα με τις εκτιμήσεις για τις τιμές λιανικής ρεύματος του Αυγούστου να ξεπερνούν τα 0,50 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,35 ευρώ οι πόροι για επιδοτήσεις θα είναι πολύ υψηλότεροι από τα 722 εκ. ευρώ του Ιουλίου.

Στις ανησυχίες των προμηθευτών έρχεται να προστεθεί και η πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης της καταβολής από το ΤΕΜ των ποσών της επιδότησης στους προμηθευτές αφού τον Αύγουστο, όπως λένε στελέχη της αγοράς, ο ΔΑΠΕΕΠ που είναι αρμόδιος για τις εκκαθαρίσεις των ποσών δεν αποκλείεται να υπολειτουργεί λόγω του μικρού αριθμού προσωπικού που διαθέτει και της έναρξης των θερινών αδειών του.

Οι προτάσεις

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας πρόσφατα με επιστολή του προς την κυβέρνηση ζήτησε να προκαταβάλλεται στις εταιρείες τουλάχιστον σε ποσοστό 75%, του εκτιμώμενου ποσού των επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εκάστου μήνα εφαρμογής του μέτρου ή η εκκαθάριση των επιδοτούμενων ποσών να γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Επιπροσθέτως ενόψει της κατάθεσης της τροπολογίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αλλαγή της ημερομηνίας (στις 25 Ιουλίου) της ανάρτησης των τιμών προμήθειας ρεύματος του Αυγούστου, ο ΕΣΠΕΝ ζητά να τροποποιηθεί και ο χρόνος πρόβλεψης των τιμολογίων. Δηλαδή οι πάροχοι να μην αναρτούν τις τιμές που θα χρεωθούν οι πελάτες τους τον μεθεπόμενο μήνα αλλά για τον επόμενο μήνα. Με τον τρόπο αυτό όπως εξηγούν μειώνεται το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι πάροχοι για τις προβλέψεις των τιμών καθώς και η ανάγκη για δέσμευση τεράστιων ποσών για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης