Εν μέσω απανωτών ανατιμήσεων του φυσικού αερίου TTF και των μεγάλων αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα χρηματιστήρια της Ε.Ε. που πυροδοτούν η αβεβαιότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού των κρατών – μελών, οι τιμές της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά της Αθήνας μειώθηκαν.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του HEPI στα τιμολόγια ρεύματος των οικιακών καταναλωτών σε 33 πόλεις της Ευρώπης. Οι τιμοληψίες αφορούν στον Ιούνιο και δείχνουν το ύψος των τιμών καθώς και τις μεταβολές σε σχέση με τον Μάιο.

Σύμφωνα με αυτές στην Αθήνα οι τιμές υποχώρησαν κατά 2% το προαναφερόμενο διάστημα με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα της Ελλάδας να συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. αλλά και των 33 πόλεων. Κατατάσσεται δε, στη 18η θέση ως προς το κόστος της κιλοβατώρας των οικιακών καταναλωτών.

Η πολιτική των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος διατηρεί το ενεργειακό κόστος στη χώρα μας σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να επιβαρύνονται λιγότερο έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων καταναλωτών.

Έτσι, τον Ιούνιο η μέση τιμή των οικιακών καταναλωτών υποχώρησε στα 0,233 ευρώ/kWh, όταν στην ΕΕ των 27 ήταν στα 27,08 ευρώ/kWh και στις 33 πόλεις η μέση τιμή ήταν στα 0,256 ευρώ.

Ο προσωρινός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων

Ο HEPI στο μηνιαίο report του κάνει ειδική αναφορά στον προσωρινό μηχανισμό ανάκτησης μέρους των εσόδων στην αγορά επόμενης μέρας που ξεκίνησε να εφαρμόζει η Ελλάδα κατόπιν σχετικής έγκρισης της Ευρ. Επιτροπής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τον νέο μηχανισμό της ελληνικής αγοράς ενέργειας, μετά από παρόμοιες εγκρίσεις για την Ισπανία και την Πορτογαλία, επιτρέποντας την παρέμβαση στην εγχώρια αγορά ενέργειας για τον περαιτέρω μετριασμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ενέργειας», αναφέρει στο μηνιαίο report και εξηγεί:

«Από τον Ιούλιο του 2022, ο νέος προσωρινός μηχανισμός, που αποφασίστηκε να ισχύσει για 1 έτος, εισάγει ανώτατο όριο τιμών χονδρικής στα κέρδη των παραγωγών με βάση κάθε πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φυσικό αέριο, λιγνίτη, ΑΠΕ και υδροηλεκτρική ενέργεια). Έτσι, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αποσυνδεθεί από την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία καθόριζε την τιμή ανταλλαγής για όλες τις τεχνολογίες πρόσφατα, ως η πιο ακριβή πηγή παραγωγής. Το Χρηματιστήριο Ενέργειας (EnEx) θα είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του νέου μηχανισμού μέσω της αγοράς επόμενης ημέρας», αναφέρει μεταξύ άλλων προσθέτοντας και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Η υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με το HEPI για τον Ιούνιο οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των οικιακών καταναλωτών καταγράφηκαν στο Ελσίνκι και το Ταλίν (14%), στη Λευκωσία, το Παρίσι και τη Στοκχόλμη (5%), στη Ρώμη (4%) καθώς και στη Ρίγα και το Λονδίνο (2%).

Στον αντίποδα μειώσεις καταγράφηκαν κατά 11% στο Άμστερνταμ, 7% στο Βερολίνο, 6% στο Όσλο, 4% στη Βιέννη, 3% στις Βρυξέλλες και 2% όπως προαναφέρθηκε στην Αθήνα.

Ορισμένες από τις πόλεις που μελετήθηκαν (συγκεκριμένα το Ταλίν, η Λευκωσία, το Παρίσι, η Ρώμη, η Ρίγα, η Πράγα και το Ζάγκρεμπ) έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ενώ άλλες είδαν μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω των εκτεταμένων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνες που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, οι τιμές ρεκόρ για το φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τις αποθήκες φυσικού αερίου χαμηλού επιπέδου και τα υψηλά δικαιώματα εκπομπών CO2.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας επηρεάστηκαν περαιτέρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, την επακόλουθη αβεβαιότητα σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια και τις πρόσφατες μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου ή τον πλήρη τερματισμό του εφοδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια