Χωρίς να δημοσιοποιηθεί κοινό ανακοινωθέν αναμένεται να ολοκληρωθεί η διήμερη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των G20, που ξεκίνησε χθες στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Αιτία, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εξακολουθεί να διχάζει τους αντιπροσώπους των 20 ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου.

Αντί για κοινή ανακοίνωση η ινδονήσια υπουργός Οικονομικών Σρι Μουλγιάνι, η οικοδέσποινα της συνόδου στη νήσο Μπαλί, αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία θα συνοψίζει τα διαμειφθέντα, σύμφωνα με τις δύο πηγές, που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Καταδικάζει η Δύση

Δυτικοί αξιωματούχοι, ιδίως η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και η καναδή ομόλογός της Κρίστια Φρίλαντ, καταδίκασαν χθες τον πόλεμο και στηλίτευσαν τον αντίκτυπό του στην παγκόσμια οικονομία.

Ο πόλεμος επισκίασε και τις δύο πρόσφατες συνόδους της G20, αυτή των υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα και αυτή των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών την τρέχουσα.

Η Σρι Μουλγιάνι ήλπιζε πως οι αντιπροσωπείες θα γεφύρωναν τις διαφορές τους και θα δεσμεύονταν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών, την επιδεινούμενη επισιτιστική κρίση και το πλήγμα στη δυνατότητα των χωρών με χαμηλότερα εισοδήματα να αποπληρώσουν τα κρατικά χρέη τους.

Συγκρατημένες χώρες των BRICS

Όμως αυτό αποδείχθηκε πολύ δύσκολο εν μέσω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας και εν μέσω κατηγοριών για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, που η Μόσχα απορρίπτει. Άλλα κράτη μέλη της G20 (Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική) είναι πολύ πιο συγκρατημένα.

Δυτικές πηγές είχαν προειδοποιήσει πως θα ήταν πολύ δύσκολο να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση, καθώς απαιτείται ομοφωνία και η Ρωσία εμποδίζει να συμπεριληφθεί στο κείμενο η φρασεολογία που ζητούσαν για τα αίτια της επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, η οποία ώθησε την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσουν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους.

«Η δυνατότητα της G20 να ενεργεί και να επικοινωνεί εμποδίζεται σθεναρά από τον πόλεμο στην Ουκρανία για τον οποίο ευθύνεται ένα κράτος μέλος της», ανέφερε πηγή προσκείμενη στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η θετική ατζέντα

Μολαταύτα ο Πέρι Ουαρτζίγιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ινδονησίας, είπε πως υπήρξαν καρποφόρες συνομιλίες για την παγκόσμια οικονομία, για την υγεία και τη χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική και παρότρυνε τα κράτη μέλη να παραμείνουν προσηλωμένα στην επίτευξη των κοινών στόχων ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα για την παγκόσμια οικονομία.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτά που έχουμε προγραμματίσει να επιτύχουμε φέτος, καθώς αυτό θα στείλει επίσης ένα θετικό μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τον ρόλο και τις προσπάθειες της G20 για τη στήριξη της παγκόσμιας ανάκαμψης», δήλωσε ο Ουαρτζίγιο κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των συνεδριάσεων.

Εξαρχής άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας, Σρι Μουλιάνι Ιντραουάτι, είχε επισημάνει ότι «ο κόσμος μας παρακολουθεί», ζητώντας από τους συμμετέχοντες να υιοθετήσουν μια στάση «συνεργασίας».

«Το τίμημα μιας αποτυχίας να συμφωνήσουμε είναι πιο υψηλό από αυτό που μπορούμε να επιτρέψουμε», είχε προειδοποιήσει. «Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις για πολλές χώρες χαμηλού εισοδήματος θα είναι καταστροφικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ