Project Syndicate

Kαθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, το τέλος του παιχνιδιού παραμένει θολό. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ο ρωσικός στρατός δέχτηκε πλήγμα από τις ουκρανικές δυνάμεις που, στην αρχή της σύγκρουσης, θεωρούνταν ότι αυτό δεν θα γίνει. Για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (PLA), ο οποίος μοιράζεται πολλές από τις ελλείψεις που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, αυτό θα πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης.

Η διαφθορά

Μια τέτοια έλλειψη είναι η διαφθορά. Από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η Ρωσία σημειώνει τη χειρότερη βαθμολογία σε αυτόν τον τομέα. Ίσως δεν θα έπρεπε να ήταν έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός – που εδώ και πολύ καιρό θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο – έχει αποδυναμωθεί σοβαρά από ποικιλία καταχρήσεων. Κρίνοντας από τον αριθμό των ανώτερων στρατηγών που συνελήφθησαν για διαφθορά στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, η σήψη στο εσωτερικό του PLA μπορεί να είναι εξίσου βαθιά.

Διαβάστε ακόμα: Το νέο χάι-τεκ αεροπλανοφόρο που «ανησυχεί» τις ΗΠΑ [Photo/Video]

Οι δομικές αδυναμίες

Πέρα από τη διαφθορά, ο PLA εμφανίζει παρόμοιες δομικές αδυναμίες με τον στρατό της Ρωσίας, όπως η εμμονή στο υλικό, η έλλειψη εκπαίδευσης που προσομοιώνει πραγματικές συνθήκες μάχης, η κακή επιμελητεία και η επίμονη αποτυχία ανάπτυξης κοινών επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Οπως ο ρωσικός στρατός, το PLA βασίζεται σε μια άκαμπτη δομή διοίκησης που καθιστά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για αξιωματικούς και στρατιώτες κατώτερου επιπέδου να αναλάβουν την πρωτοβουλία σε μάχες. Μια άλλη βασική αδυναμία των ρωσικών και κινεζικών στρατιωτικών είναι η πολιτικοποίηση. Στην πραγματικότητα, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από την κουλτούρα του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, ο PLA είναι ακόμη πιο πολιτικοποιημένος από τον σημερινό ρωσικό στρατό.

Διαβάστε ακόμα: ΗΠΑ και Κίνα συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Εάν η Ρωσία έχει τόσο χαμηλές επιδόσεις στην Ουκρανία, πώς μπορεί ο PLA – του οποίου οι αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικοποίησης και της έλλειψης μαχητικής εμπειρίας, είναι ακόμη πιο έντονες – να περιμένει να κερδίσει έναν πόλεμο σήμερα, ειδικά μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με συμμετοχή από μεγάλες δυνάμεις όπως η Ηνωμένες Πολιτείες;

Το μόνο εφικτό βήμα που μπορεί να κάνει η Κίνα για να ενισχύσει τον PLA είναι να αυξήσει σημαντικά τη διαφάνεια. Για τον πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, το μάθημα είναι ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι πρέπει να ρίξουν περισσότερο φως σε έναν από τους πιο μυστικοπαθείς θεσμούς της χώρας, ακριβώς επειδή είναι απίθανο να είναι ικανοποιημένοι με αυτό που βρίσκουν.

*Ο Minxin Pei είναι καθηγητής στο Claremont McKenna College και συνεργάτης του Γερμανικού Σχεδίου Μάρσαλ των ΗΠΑ – German Marshall Fund of the United States.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts