Δεν έχουν θέση οι ρώσοι αξιωματούχοι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου.

Κάλεσε, δε, την παγκόσμια κοινότητα να θεωρήσει υπεύθυνη τη Ρωσία για τον πόλεμο και τον δραματικό αντίκτυπό του στις τιμές της ενέργειας και στην εντεινόμενη επισιτιστική ανασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: Γέλεν: Πρέπει οι χώρες να επιβάλλουν τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Και, αποφεύγοντας να απαντήσει εάν θα αποχωρούσε την ώρα της τοποθέτησης των ρώσων αξιωματούχων, όπως έκανε η ίδια και άλλοι δυτικοί κατά την προηγούμενη σύνοδο στην Ουάσιγκτον τον Απρίλιο, περιορίστηκε θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «με τον πιο έντονο τρόπο».

Διαβάστε επίσης: Ο καυτός πληθωρισμός στις ΗΠΑ κρύβει τα κομμάτια της σκιάς

Η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι θα συνεχίσει να ασκεί έντονη πίεση για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που, σύμφωνα με την ίδια, θα βοηθήσει στη μείωση των τιμών της ενέργειας και στη διατήρηση των παγκόσμιων ροών πετρελαίου μετά την επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο στο τέλος του έτους.

Η Κίνα στο στόχαστρο

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Γέλεν κατηγόρησε την Κίνα ότι ασκεί «μη εμπορικές πρακτικές της» και ότι απέτυχε να συμμετάσχει στις προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους για χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, θα διαθέσουν 70 εκατ. δολάρια στο Ταμείο για τη μείωσης της φτώχειας και την ανάπτυξη, του ΔΝΤ, για τη χορήγηση δανείων με μηδενικό επιτόκιο στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου.

Δεν πλήττει η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων τις φτωχές χώρες

Η καταπολέμηση του «απαράδεκτα υψηλού» πληθωρισμού ήταν μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης Μπάιντεν, υποστήριξε η Τζάνετ Γέλεν και επανέλαβε την υποστήριξή της στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια για την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Σε ερώτηση εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων των ΗΠΑ βλάπτουν τις αναδυόμενες αγορές, η Γέλεν απάντησε ότι ο κύριος αντίκτυπος σε αυτές τις χώρες προήλθε από τις υψηλότερες τιμές των καυσίμων και των τροφίμων, απόρροια του πολέμου του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων ενίσχυσαν το δολάριο, κάτι που θα μπορούσε να έχει κάποιο αντίκτυπο στις χώρες που είχαν χρέος σε δολάρια. Την ίδια στιγμή, ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα επωφελήθηκαν από τις υψηλότερες τιμές, είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή