Σχεδόν από το πουθενά η Πένι Μόρντοντ έχει αρχίσει να προβάλλει στη Βρετανία ως το αναπάντεχο «γκανιάν» στην εσωκομματική κούρσα των Τόρις για την αντικατάσταση του παραιτηθέντα από την πρωθυπουργία και την κομματική ηγεσία Μπόρις Τζόνσον.

Εφόσον η νυν υφυπουργός Εμπορίου καταφέρει να φτάσει στον τελικό γύρο της διαδικασίας, λένε αναλυτές, έχει τη νίκη στο «τσεπάκι».

Θα είναι ένα μεγάλο άλμα για την κόρη ενός πρώην αλεξιπτωτιστή των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία πήρε το όνομά της από το καταδρομικό HMS Penelope του Βασιλικού Ναυτικού.

Υπηρέτησε μάλιστα και η ίδια τις τάξεις του. Σήμερα είναι η μοναδική γυναίκα μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού.

Παιδί μιας μέσης οικογένειας, χρειάστηκε να δουλέψει ως φοιτήτρια για τα βγάλει πέρα. Κάποια πρωινά σε εργοστάσια και τα βράδια ως βοηθός μάγου.

Αρκετά χρόνια αργότερα, ούσα πια βουλευτής των συντηρητικών Τόρις, δεν δίστασε να λάβει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή Splash, όπου διάσημοι μυούνται στην τέχνη της κατάδυσης. Έγινε πρωτοσέλιδο  και αντικείμενο κριτικής από την αντιπολίτευση για φτηνά επικοινωνιακά κόλπα.

Η ίδια ανέφερε ότι στόχος της ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για να σώσει μια δημοτική πισίνα στην εκλογική της περιφέρεια, το Πόρτσμουθ.


Από αουτσάιντερ, φαβορί

Σήμερα, στα 49 της, η Πένι Μόρντοντ δηλώνει έτοιμη τα «τραβήξει κουπί» για να βγάλει τη χώρα της από την «τρικυμία» στην οποία την αφήνει ο Τζόνσον έπειτα από τρία θυελλώδη χρόνια παραμονής στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Παθιασμένη υποστηρίκτρια του Brexit και η ίδια, επίσης δεν έχει αποφύγει τις πολιτικές «κακοτοπιές».

Η τελευταία είχε να κάνει με το βίντεο της καμπάνιας της για την ηγεσία των Τόρις και τη διαδοχή στην πρωθυπουργία.

Πέρα από το ότι έγινε παρωδία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα πατριωτικά κλισέ του, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τη χρήση εικόνων από δημόσια πρόσωπα, εν ζωή και μη, χωρίς κάποια συγκατάθεση. Στο ίδιο βίντεο μάλιστα εμφανιζόταν μέχρι και φυλακισμένος για φόνο Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους.

Το προεκλογικό σποτ αναμορφώθηκε, με αφαίρεση εικόνων. Και κάπως έτσι, απτόητη, η Μόρντοντ συνεχίζει ακάθεκτη προς τον τελικό της στόχο.

Οι υποστηρικτές της δεν της κρατούν κακία. Οι έριδες μεταξύ των διαφορετικών φραξιών των Τόρις δείχνουν να την ευνοούν.

Τελευταία δημοσκόπηση του YouGov την αναδεικνύει ξεκάθαρα ως την αγαπημένη των μελών του κόμματος. Τα γραφεία στοιχημάτων «ποντάρουν» πλέον στην επικράτησή της.

«Εάν τελικά κερδίσει», επισημαίνει ο πολιτικός συντάκτης του BBC Κρις Μέισον, «θα είναι το πιο ελάχιστα γνωστό άτομο που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία στη σύγχρονη εποχή».

Βίος και πολιτεία

Η Πένι και ο δίδυμος αδερφός της Τζέιμς γεννήθηκαν στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας το 1973 από γονείς δασκάλους. Δύο χρόνια μετά και με την έλευση του πέμπτου μέλους της, του μικρού Έντουαρντ, η οικογένεια μετακόμισε στο Πόρτσμουθ.

Τα τρία αδέλφια ζούσαν μια γεμάτη παιδική ηλικία με μπαλέτο, μαθήματα κανό και ποδοσφαίρου. Με το που τα δίδυμα πάτησαν όμως τα 15, η μητέρα τους πέθανε από καρκίνο του μαστού.

«Φρόντιζα την οικογένειά μου από μικρή, μέχρι που ο πατέρας μου ξαναπαντρεύτηκε όταν ήμουν 18 ετών», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Μόρντοντ.

Όταν τελείωσε το σχολείο αποφάσισε να πάει για ένα χρόνο στη Ρουμανία, όπου δούλεψε σε ορφανοτροφείο στον απόηχο της πτώσης του καθεστώτος Τσαουσέσκου.

Επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Έγινε πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου και έπειτα επικεφαλής της νεολαίας των Τόρις, επί πρωθυπουργίας του Τζον Μέιτζορ.

Με τη νέα χιλιετία, η Πένι δούλεψε δύο φορές στο πλευρό του Τζορτζ Μπους του νεότερου, στη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών του το 2000 και το 2004 για την προεδρία των ΗΠΑ.

Έκανε στη συνέχεια ένα πέρασμα από επιτελικές θέσεις σε οργανώσεις και μια αποτυχημένη απόπειρα το 2005 να εκλεγεί βουλευτής με τους Τόρις. Τελικά τα κατάφερε το 2010.

Όταν την πρωθυπουργία ανέλαβε η Τερέζα Μέι, το 2016, η Πένι Μόρντοντ υπηρέτησε σε διάφορα πόστα υπουργού και υφυπουργού. Το 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα στα βρετανικά χρονικά που ανέλαβε το υπουργείο Αμύνης.

Η θητεία της ωστόσο κράτησε μόλις 85 ημέρες, καθώς η Μέι αναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από εσωκομματικό αντάρτικο λόγω των χειρισμών του Brexit.

Στην τότε κούρσα διαδοχής που ανέδειξε στην πρωθυπουργία τον Μπόρις Τζόνσον, η Μόρντοντ «πόνταρε» στον αντίπαλό του, τον Τζέρεμι Χαντ. Πλήρωσε την επιλογή της με μια μακρά «εξορία» στα πίσω κοινοβουλευτικά έδρανα των Τόρις.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Τζόνσον την διόρισε τελικά υφυπουργό Εμπορικών Υποθέσεων, στο οποίο και παραμένει.

«Φάλτσα» εξουσίας

Οι υποστηρικτές της Πένι Μόρντοντ υποστηρίζουν ότι είναι αυτή που σήμερα μπορεί να ενώσει υπό την ηγεσία της το διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα.

Όμως οι σκληροπυρηνικοί υπέρμαχοι του Brexit δεν της έχει συγχωρήσει το γεγονός ότι παρέμεινε μέχρι τέλους στο υπουργικό συμβούλιο της Μέι. Οι επικριτές του Τζόνσον επίσης δεν της συγχωρούν ότι σήμερα παραμένει υπουργός.

Πολλοί δεν ξεχνούν ότι η Πένι έχει καταφύγει στο παρελθόν σε ψέματα για να στηρίζει τις πολιτικές της θέσεις της.

Το είχε κάνει πριν από το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι η Τουρκία θα εντασσόταν στην ΕΕ και ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να ασκήσει βέτο.


Πρακτικά ήταν μια μόχλευση των αντιμεταναστευτικών και ευρωσκεπτικιστικών τάσεων στη βρετανική κοινωνία. Η δήλωση προκάλεσε σάλο.

Ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναγκάστηκε να διαψεύσει δημόσια την Μόρντοντ, που τότε ήταν υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβέρνησή του.

Μέχρι και σήμερα η ίδια αρνείται να παραδεχτεί ότι είπε σκοπίμως ψέματα και να ζητήσει συγγνώμη.

Το 2014, ως υφυπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είχε καταγγελθεί από την Ένωση Πυροσβεστών για «παραπλάνηση της Βουλής». Η Μόρντοντ είχε πει πως είχαν δοθεί στους πυροσβέστες εγγυήσεις ότι δεν θα μειωνόταν η σύνταξη όσων αποτύγχαναν σε τεστ φυσικής κατάστασης, λόγω π.χ. ηλικίας. Κάνοντας λόγο για αισχρά ψεύδη, το σωματείο τους κατέβηκε τότε σε απεργία.

Περίγραμμα πολιτικής

Τώρα η Πένι Μόρντοντ βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για υπαναχώρηση στη μέχρι πρότινος δημόσια στήριξή της στα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων. Οι επικριτές της της χρεώνουν μικροκομματικά κίνητρα, με στόχο να προσεταιριστεί την υπερσυντηρητική πτέρυγα των Τόρις.

Είναι υπέρμαχος των αμβλώσεων και του δικαιώματος γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, σκληροπυρηνική στο μεταναστευτικό, σταθερά υπέρ της μείωσης του εταιρικού φόρου και κατά των αυξήσεων μισθών στον δημόσιο τομέα.

Δεσμεύεται να μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα κατά 50%, να αναμορφώσει την κυβέρνηση και να μειώσει σε μέγεθος το υπουργικό συμβούλιο.

Ως πρωθυπουργός, λέει, θα δώσει προτεραιότητα σε τέσσερις τομείς: επενδύσεις, υποδομές, κίνητρα και καινοτομία. Εν μέσω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, το μότο της είναι «χαμηλοί φόροι, μικρό κράτος, προσωπική ευθύνη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής
Επικαιρότητα |

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής

Το πρόγραμμα του συνεδρίου που διοργανώνει το BHMA σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου για την πορεία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης – Ζωντανή κάλυψη από το κανάλι του Βήματος στο YouTube