Απότομη αύξηση σημειώθηκε τη Δευτέρα στο κόστος δανεισμού της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές περιορίζουν τις προσδοκίες για υπερβολικές αυξήσεις των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η πολιτική αναταραχή στη Ρώμη επιβαρύνει τα ιταλικά ομόλογα.

Η επιφυλακτικότητα ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αυτή την εβδομάδα διατηρεί τις αγορές ομολόγων σε αμυντική διάθεση, με την Ιταλία να παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αναταράξεις στην Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, αφού ένα από τα κόμματα του ευρύτερου συνασπισμού του, το Κίνημα 5 Αστέρων, αρνήθηκε να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε την παραίτησή του και ζήτησε από τον Ντράγκι να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να εξασφαλίσει συναίνεση για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης (μ.β.) στο 3,49%, ωθώντας για λίγο το spread στο μεγαλύτερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα, περίπου στις 235 μ.β.

Η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει λεπτομέρειες ενός νέου εργαλείου που αποσκοπεί στον περιορισμό των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, με παράλληλη αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το μπλοκ, αυξήθηκε κατά 9,5 μονάδες βάσης στο 1,217%, απομακρυνόμενη από τα χαμηλά επίπεδα επτά εβδομάδων που καταγράφηκαν την Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές