Ήπια πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα ενόψει των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 χάνει κατά 0,26% στις 7.204 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,35% στις 12.914 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,47% στις 6.067 μονάδες.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οι αγορές προσπαθούν να κρατήσουν τα επίπεδα μετά την χθεσινή αντίδραση, αλλά δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η ανοδική κίνηση δεν ήταν βιώσιμη, δεδομένης της έλλειψης θεμελιωδών παραγόντων και των επίμονων ανησυχιών για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Όλα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα θα στραφούν στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων για μια πρώτη αύξηση επιτοκίου μετά από 11 χρόνια.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ΕΚΤ προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθων απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό. Επίσης, σήμερα αναμένεται και η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, μαζί με τα στοιχεία της κατασκευαστικής παραγωγής του Μαΐου.

Σε επίπεδο τίτλων, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF κερδίζει περισσότερο από 15% μετά την επιβεβαίωση ότι η γαλλική κυβέρνηση θα καταβάλει 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ (9,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για να πάρει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας Getinge υποχωρεί περισσότερο από 7% μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας του δεύτερου τριμήνου.

Η πολιτική αστάθεια έχει επίσης επανέλθει στο προσκήνιο, με τη διαδικασία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου να εισέρχεται στον τέταρτο γύρο των ψηφοφοριών μεταξύ των βουλευτών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης