Να αντιδράσουν ανοδικά προσπαθούν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, οι οποίοι όμως παρακολουθούν αφενός τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, και αφετέρου τις διεργασίες σχετικά με την αντίδραση της ΕΚΤ στα στοιχεία του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,4%, με τους περισσότερους κλάδους του να είναι σε θετικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει κατά 0,05% στις 7.043 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,23% στις 12.548 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,59% στις 5.950 μονάδες.

Μετοχές

Σε επίπεδο τίτλων, η ολλανδική εταιρεία πλοήγησης και ψηφιακής χαρτογράφησης TomTom σημειώνει άλμα πάνω από 6%, αν και ανέφερε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ζημίες για το δεύτερο τρίμηνο, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Στον αντίποδα, η σουηδική τράπεζα Handelsbanken σημειώνει απώλειες 4%, μετά τα χαμηλότερα του αναμενομένου κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο.

Διαβάστε επίσης: Οι πέντε κρίσιμες μέρες για την κυβέρνηση Ντράγκι

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στη Ρώμη, αφού ο πρόεδρος της χώρας απέρριψε την πρόταση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι να παραιτηθεί. Ο Ντράγκι είπε ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία της Ιταλίας αφού ένα πολιτικό κόμμα του κυβερνώντος συνασπισμού του αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ψήφο εμπιστοσύνης.

Την ίδια ώρα, οι αγορές αναμένουν να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το φιλόδοξο εργαλείο αγοράς ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κατακερματισμός, όσο τα επιτόκια ανεβαίνουν και τα spreads αυξάνονται σημαντικά. Κι από ό,τι φαίνεται οι αρχικές έντονες ενστάσεις από τη Γερμανία έχουν αρχίσει να κάμπτονται. Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν σε ποσοστό 80% ότι το νέο αυτό εργαλείο, θα προβλέπει ήπιους όρους για τις κυβερνήσεις που θα κληθεί να στηρίξει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης