Βαρύ πλήγμα θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία και κυρίως σε συγκεκριμένες χώρες της περιοχής η διαφαινόμενη απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, προειδοποιεί σήμερα σε ανάλυση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενθαρρύνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην κρίση.

Σε ανάλυση που δημοσιεύεται στο IMF blog υποστηρίζεται πως, εφόσον δεν υπάρχει επαρκής προμήθεια και από κοινού διαχείριση ποσοτήτων LNG και οι τιμές δεν καταφέρουν να κρατηθούν τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα, οποιαδήποτε ρωσική αντίδραση, η οποία θα οδηγήσει σε διακοπή των προμηθειών προς την Ευρώπη, θα προκαλέσει δραματική πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης την ερχόμενη χρονιά κατά πάνω από 5% στην Ιταλία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.

Διαβάστε επίσης: Το τελευταίο καλοκαίρι της Ευρώπης, πριν από τον ρωσικό χειμώνα 

Τα σενάρια 

Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς θα επηρεάσει την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά.

Στο πιο αισιόδοξο από τα σενάρια του ΔΝΤ, η διακοπή των ρωσικών ροών θα μειώσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά μόλις 0,4% με την Ουγγαρία να είναι το μόνο κράτος μέλος με επιβράδυνση άνω του 1%. Στο χειρότερο σενάριο, το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα μειωθεί λίγο κάτω από το 3%, με τις τέσσερις πιο ευάλωτες χώρες να επιβραδύνονται κατά πάνω από 5% και την καθίζηση της Ουγγαρίας να ξεπερνά το 6%.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: «Καμπανάκι» από ΙΕΑ – Δραστική μείωση της χρήσης η μόνη λύση

Το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ε.Ε. προέρχεται από την Ρωσία, όμως σε κάποια από τα κράτη μέλη η εξάρτηση είναι ακόμη υψηλότερη, ξεπερνώντας το 50%. Με δεδομένα τα διαφορετικά επίπεδα εξάρτησης, ο αντίκτυπος ενός εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσίας δεν θα έχει την ίδια επίδραση σε όλες τις οικονομίες.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία είναι οι πιο ευάλωτες, ενώ μεγάλη είναι η απειλή και για την Ιταλία λόγω της μεγάλης χρήσης φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει το Ταμείο.

Μικρή η ζημιά για την ελληνική οικονομία 

Οι επιπτώσεις για την Αυστρία και τη Γερμανία θα είναι σημαντικές, αλλά λιγότερο σοβαρές, αναλόγως και με τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών και τη δυνατότητα τους να μειώσουν την κατανάλωση από τα νοικοκυριά. Για έτερες χώρες με ικανή πρόσβαση στις διεθνείς προμήθειες LNG, μεταξύ τους και η Ελλάδα, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρότερες, οδηγώντας σε υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης κατά λιγότερο από 1%.

Τα μοντέλα αντίδρασης των αναλυτών του Ταμείου καταλήξουν στο συμπέρασμα πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε βραχυπρόθεσμα να διαχειριστεί με τη λήψη μέτρων μια περικοπή των ρωσικών ροών κατά 70%, όμως μια πλήρης διακοπή καθιστά αναπόφευκτες τις ελλείψεις. Για την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία το χειρότερο σενάριο σημαίνει ένα ρίσκο ελλείψεων που θα φτάνει έως και στο 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και θα οδηγήσει σε μια καθίζηση των ρυθμών ανάπτυξης τους έως και κατά 6%!

Κλειδί η αλληλεγγύη 

Η επιπτώσεις θα είναι χειρότερες αν τα κράτη μέλη δεν επιδείξουν αλληλεγγύη, μοιράζοντας μεταξύ τους ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου και αν τα νοικοκυριά της περιοχής δεν προστατευτούν από τις εύλογες περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές. Η έγκαιρη διασφάλιση εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου και η παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικά μέσα θα περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με τις προμήθειες LNG είναι το κλειδί, ώστε η Ρωσία να αποφύγει να «σπρώξει» την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια σοβαρή ύφεση τον ερχόμενο χειμώνα.

Εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από την εκτίναξη του κόστους, θα πρέπει να προσφέρουν οριζόντιες επιδοτήσεις ή να διασφαλίσουν την άνοδο των εισοδημάτων. Θα πρέπει επίσης να δοθούν κίνητρα για τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια