Αίσια έκβαση θα έχει αυτή τη φορά, σύμφωνα με το Reuters, η περιδίνηση της Ευρώπης γύρω από το ενεργειακό χάος, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να επανεκκινήσουν οι αποστολές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μετά το πέρας των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης.

Η ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο των ρωσικών εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, διακόπηκε στις 11 Ιουλίου για δέκα ημέρες, για να πραγματοποιηθεί η ετήσια συντήρησή του.

Πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν στο Reuters ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλειτουργήσει εγκαίρως, αλλά όχι στην πλήρη του χωρητικότητα που είναι περίπου 160 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) την ημέρα.

Η τουρμπίνα

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 στο 40% της χωρητικότητας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενος καθυστερήσεις στην επιστροφή μιας τουρμπίνας που συντηρούσε η Siemens Energy στον Καναδά.

«Θα επιστρέψον (οι ροές) στα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από τις 11 Ιουλίου», δήλωσε μία από τις πηγές σχετικά με τις ποσότητες φυσικού αερίου που αναμένονται μέσω του Nord Stream 1 από την Πέμπτη.

Η Gazprom και η Nord Stream 1 δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού από το Reuters.

Η ανωτέρα βία

Σημειώνεται ότι σε επιστολή της με ημερομηνία 14 Ιουλίου, που δημοσιοποίησε χθες το Reuters, η Gazprom δήλωνε ότι κηρύσσει αναδρομικά ανωτέρα βία στις προμήθειες από τις 14 Ιουνίου, μια νομική ρήτρα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την παράδοση φυσικού αερίου λόγω εξαιρετικών περιστάσεων.

Η εφημερίδα Kommersant ανέφερε τη Δευτέρα, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ότι ο Καναδάς έστειλε την τουρμπίνα που απαιτείται για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής.

Η Siemens Energy αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μία από τις πηγές δήλωσε την Τρίτη στο Reuters ότι η τουρμπίνα είναι απίθανο να επανεγκατασταθεί μέχρι τις 21 Ιουλίου.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται η τουρμπίνα.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι ο στρόβιλος ήταν ανταλλακτικό που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η απουσία του δεν θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος για την πτώση των ροών αερίου πριν από τη συντήρηση.

Σε αναζήτηση αερίου η ΕΕ

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εναγωνίως εναλλακτικές πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας, εν όψει του εμπάργκο στο 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία που θα επιβληθεί στο τέλος του 2022, αλλά και του διαρκούς φόβου ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να «κλείσει τις στρόφιγγες» του αερίου προς την Ευρώπη.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα, κατά την επίσκεψή της στο Αζερμπαϊτζάν, ότι το μπλοκ σκοπεύει να διπλασιάσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη χώρα αυτή, εν μέσω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ στρέφεται σε πιο αξιόπιστους προμηθευτές ενέργειας. Με τη σημερινή συμφωνία δεσμευόμαστε… να διπλασιάσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, επισκέφθηκε την Αλγερία, σημαντικότερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ιταλίας.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από την βορειοαφρικανική αυτή χώρα θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες κατά 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Η συνεργασία μας στο ενεργειακό τομέα επιταχύνεται περισσότερο από ότι είχαμε προβλέψει, ενώ τα επόμενα χρόνια οι προμήθειες φυσικού αερίου θα αγγίξουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Ντράγκι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια