Με θέμα «Τεχνολογική καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία» συνεδρίασε σήμερα η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής υπό την προεδρία του Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ, καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ταραντίλης υποστήριξε ότι ο τουρισμός αποτελεί μία από τις πλέον κομβικές βιομηχανίες στη χώρα μας, στηρίζοντας διαχρονικά την ανάπτυξη της Ελλάδας, ακόμα και τις πολύ δύσκολες περιόδους. Ωστόσο, τόνισε ότι το περιβάλλον αλλάζει ραγδαία και ο κλάδος οφείλει να πρασαρμοστεί έγκαιρα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω της τεχνολογίας, προκειμένου να έχει ένα διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Διαβάστε επίσης: Πόλος έλξης η Ελλάδα για επισκέπτες υψηλής οικονομικής στάθμης

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, οι μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας δεν αποτυπώνονται μόνο σε έρευνες, αλλά διαπιστώνονται καθημερινά γύρω μας με την ανάπτυξη νέων εξατομικευμένων, ποιοτικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, την επίτευξη εξοικονόμησης κόστους και χρόνου για επιχειρήσεις και τουρίστες, την ενίσχυση των πρωτοκόλλων ασφαλείας και υγιεινής.

Σημαντικός ο ρόλος των εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας στον τουρισμό

Ο κ. Ταραντίλης ανέφερε ότι η βελτιστοποίηση τόσο των τουριστικών υπηρεσιών όσο και της καθημερινής λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων επιτυγχάνεται ενδεικτικά με τη χρήση στατιστικών μεθόδων, της μηχανικής μάθησης και της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση, την επεξεργασία και την ταξινόμηση μεγάλου όγκου δεδομένων, βοηθώντας στην παραγωγή ακριβέστερων προβλέψεων για θέματα του κλάδου, με την ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με την αξιοποίηση των chatbots που διαθέτουν την ικανότητα να παρέχουν γρήγορους χρόνους απόκρισης σε προβλήματα αλλά και μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας αισθητήρων, της φωνητικής αναζήτησης, της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Επομένως, ο ρόλος των εταιρειών τεχνολογικής καινοτομίας στη βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας είναι πολύ σημαντικός και εύλογα οι Startups του Elevate Greece που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αποτελούν τη 2η μεγαλύτερη κατηγορία σε πλήθος μετά τις βιοεπιστήμες.

Στη συνέχεια, τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσαν οι προσκεκλημένοι ομιλητές, εκπρόσωποι τεσσάρων εταιρειών του κλάδου του τουρισμού και της φιλοξενίας με μεγάλη διεθνή δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, οι κκ. Θάνος Γεραμάνης, Εταίρος και Επικεφαλής Επιχειρησιακός Διευθυντής της Blueground, Χρήστος Σπαθαράκης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της  Ferryhopper, Αλέξανδρος Τρίμης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Welcome Pickups και Αντώνης Χαλκιόπουλος, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Triparound, παρουσίασαν την πορεία ανάπτυξης της τεχνολογικής καινοτομίας στον κλάδο και κατέθεσαν προτάσεις για την ενίσχυση του οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός