Οι ευρωπαϊκές  μετοχές ταλαντεύτηκαν και το ευρώ ενισχύθηκε μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την πρώτη αύξηση εδώ και 11 χρόνια, ακολουθώντας την πορεία των άλλων κεντρικών τραπεζών στην προσπάθεια τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Οι περισσοτέροι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,25%  αλλά η ΕΚΤ κινήθηκε πιο επιθετικά, ενώ άφησε ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις. Ανακοίνωσε επίσης τι ενέκρινε ένα σχέδιο, το οποίο θα δημοσιευθεί αργότερα εντός της ημέρας, για την οριοθέτηση των αποδόσεων των ομολόγων, που αποτελεί κλειδί για τη βοήθεια υπερχρεωμένων χωρών όπως η Ιταλία, η κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας έπεσε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Πρώτη αύξηση των επιτοκίων με άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης

Η αντίδραση των αγορών 

Το ευρώ σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,6%. Ο δείκτης STOXX 600 υποχώρησε αρχικά με αφορμή τα νέα της ΕΚΤ, αλλά γρήγορα μείωσε τις απώλειες και διαπραγματεύεται με μικρή μεταβολή.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All-Country  παρουσίασε επίσης μικρή μεταβολή.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επικεφαλής του τμήματος πληροφόρησης αγοράς της Caxton Mάικλ Μπράουν χαρακτήρισε την ΕΚΤ οριακά πιο «γερακίσια» από το αναμενόμενο. «Το ράλι του ευρώ ως αντίδραση στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση είναι επίσης πιθανό να είναι βραχύβιο, δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης» πρόσθεσε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 σημείωναν άνοδο 0,25%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 είχαν μικρή μεταβολή. Την Πέμπτη αναμένονται τα κέρδη των Blackstone, Dow Chemical, Philip Morris International, Twitter και American Airlines.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν γενικά πιο σταθερές την Πέμπτη, καθώς η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου επανήλθε στη Γερμανία μετά από 10ήμερη διακοπή, αλλά δεν παρέχεται αρκετό για να τερματιστεί η απειλή των δελτίων για την αντιμετώπιση των πιθανών ελλείψεων του χειμώνα. διαβάστε περισσότερα

Τα ιταλικά ομόλογα σημείωσαν μεγάλη πτώση μετά την κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών ένας τομέας ευαίσθητος στις εγχώριες πολιτικές κρίσεις, υποχώρησε κατά 2%.

Το βλέμμα στη FED και τις άλλες κεντρικές τράπεζες

Μετά την ΕΚΤ, η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα και από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Αύγουστo.

Oι επενδυτές θα προσπαθήσουν να εκτιμήσουν αν η οικονομία οδεύει προς μια ήπια ή σκληρή προσγείωση, καθώς απορροφούν το υψηλότερο κόστος δανεισμού, επισημαίνει η Νατζ Νταφόζ, της Candriam.«Είναι οι προσδοκίες για το τέταρτο τρίμηνο ή το επόμενο έτος που μπορούν πραγματικά να καθορίσουν την τάση της αγοράς. Προς το παρόν δεν έχουμε την απάντηση και πρέπει απλώς να είμαστε πολύ ρεαλιστές» τονίζει.

Κόντρα στην τάση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη την Πέμπτη την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, και αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές