«Η μεγάλης κλίμακας αυτοματοποίηση των διαδικασιών, ενδέχεται να δημιουργήσει ριζικές αλλαγές στην απασχόληση», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας στην ημερίδα “AI & Peace”, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και τελούσε υπό την αιγίδα της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.

Πρόσθεσε δε πως «χωρίς καμία αμφιβολία η πρόοδος της τεχνολογίας γίνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αντικαταστήσει πολλές οντότητες και διαδικασίες και αποτελεί πλέον ενεργό κομμάτι της καθημερινότητας μας, ωστόσο είναι αρκετά τα κοινωνικά, πολιτικά και ηθικά ερωτήματα που εγείρονται».

Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2: Επιστήμη Δεδομένων και Τεχνητή Νοημοσύνη υπό τη μορφή ενός Σχεσιακού Πρίσματος

Διάλογος για τις νέες τεχνολογίες

Με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να μην είναι πρόσταγμα των καιρών, αλλά επιτακτική ανάγκη και τον πόλεμο στην Ουκρανία να αλλάζει τα δεδομένα εντός και εκτός Ευρώπης, στόχος της εκδήλωσης ήταν να τεθεί στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα των νέων τεχνολογιών, οι προκλήσεις τους αλλά και ο τρόπος που μπορούν αυτές να ρυθμιστούν και να εκδημοκρατιστούν.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση, η αντιπρόεδρος του ΕΚ, Εύα Καϊλή δήλωσε σχετικά με την εκδήλωση: “…Υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανθρώπους που μπορούν να αντιληφθούν τα βασικά της ψηφιακής εποχής και να τα εντάξουν στη σκέψη τους. Έχουμε μπροστά μας μια χρυσή ευκαιρία, να προλάβουμε να ακολουθήσει η τεχνητή νοημοσύνη, όρους για να συμπληρώνει και να στηρίζει τον άνθρωπο, όχι για να τον αντικαθιστά.”

Διαβάστε επίσης: Τεχνητή νοημοσύνη: Πόσο την αξιοποιούν οι επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Εναλλακτικά διαφορετικά μέλλοντα

Ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το μέλλον δεν προβλέπεται, προσπαθούμε ουσιαστικά να διαμορφώσουμε εναλλακτικά διαφορετικά μέλλοντα και διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια για το επιθυμητό μέλλον που μπορούμε να συνδιαμορφώσουμε. Tα επιθυμητά μέλλοντα που μπορεί να έχουν τη σύζευξη του ανθρώπου και τη συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη, είναι το διαρκώς επαναλαμβανόμενο ερώτημα που θα μας απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες, ανεξαρτήτως πανδημίας, ανεξαρτήτως εξέλιξης του πολέμου.»

Επιπλέον, ο δόκτωρ Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Παναγιώτης Δουδωνής, συμπλήρωσε τα εξής: “Η πρωτοβουλία των ELONTECH και WeFor έφερε κοντά σημαντικούς ανθρώπους , ανοίγοντας και στη χώρα μας τη συζήτηση για τη σχέση τεχνητής νοημοσύνης και χάραξης πολιτικής. Πρόκειται για μια συζήτηση με όρους παρόντος και κυρίως μέλλοντος, γιατί η παρουσία του AI στην εθνική και παγκόσμια πολιτική θα είναι όλο και πιο έντονη, όλο και πιο σημαντική. Πρέπει λοιπόν και να συζητούμε αλλά και να προετοιμαστούμε άμεσα και σε θεσμικό επίπεδο.”

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax