Με μικρά κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα για τα εταιρικά κέρδη που ανακοινώνονται, ενώ συνεχίστηκε και η αξιολόγηση των τελευταίων αποφάσεων της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 2,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε κατά 0,08% στις 7.276 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 13.253 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,25% στις 6.216 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Σημαντικές εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια παγκοσμίωςΣτην εβδομάδα, ο FTSE 100 κέρδισε 1,6%, ο DAX ενισχύθηκε κατά 3,1% και CAC 40 σημείωσε άνοδο 3%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Uniper σημείωσαν βουτιά 30% αφού ο μεγάλος εισαγωγέας φυσικού αερίου συμφώνησε για ένα πακέτο διάσωσης 15 δισ. ευρώ με τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει το κράτος να λάβει μερίδιο 30% στην εταιρεία. Στον αντίποδα, η σουηδική εταιρεία υπολογιστών cloud Sinch κέρδισε περισσότερο από 14%, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της Πέμπτης μετά την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη της εδώ και 11 χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για τον εκρηκτικό πληθωρισμό αντιστάθμισαν τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Το νέο «εργαλείο» της ΕΚΤ και το whatever it takes της ΛαγκάρντΗ ΕΚΤ εισήγαγε επίσης το Transmission Protection Instrument (TPI), ένα σχέδιο προστασίας των ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να ελέγξει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή και να περιορίσει τον κατακερματισμό για τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούλιο, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνέχισαν να επιβαρύνουν τη διάθεση κατανάλωσης, σύμφωνα με μηνιαίο δείκτη της εταιρείας ερευνών GfK. Ο δείκτης διατηρήθηκε στο -41 τον Ιούλιο, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν από την ύφεση.Επίσης, οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, ενώ η μηνιαία πτώση 0,5% του Μαΐου αναθεωρήθηκε από 0,5% σε 0,8%.Την ίδια ώρα, η πολιτική αβεβαιότητα της Ιταλίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, με τις πρόωρες εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί τώρα για τις 25 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές