Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από προηγούμενες μειώσεις λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των γεωπολιτικών εντάσεων, παρόλο που η εξασθενημένη ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει προκαλέσει ανησυχία στην αγορά αυτή την εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωναν άνοδο κατά 1,5%, πάνω από τα 105 δολ. το βαρέλι, ενώ αμερικανικό αργό WTI κέρδιζε 1,4% και βρισκόταν πάνω από τα 97 δολ., τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία απειλεί με μπλόκο στην παραγωγή πετρελαίου

«Τα πράγματα παραμένουν αρνητικά στο οικονομικό μέτωπο, αλλά εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε διαρθρωτικό έλλειμμα για άμεσα παραδοτέο πετρέλαιο και αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί αγοραστές θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν τις πτώσεις γνωρίζοντας την αβεβαιότητα για το τι υπάρχει στο μέλλον στο γεωπολιτικό μέτωπο», δήλωσε ο Stephen Innes, συνεργάτης της SPI Asset Management.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Πράσινο φως για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου μετά την επίσκεψη Μπάιντεν

Με το μυαλό στην απόφαση της Fed

Ο Innes επισήμανε ότι οι επενδυτές έχουν στο μυαλό τους την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για τα επιτόκια. Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου.

Ενώ τα σημάδια άμβλυνσης της ζήτησης στις ΗΠΑ επιβάρυναν τις τιμές του πετρελαίου και οδήγησαν τα συμβόλαια αναφοράς να υποχωρούν περίπου κατά 3% στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες συνέχισαν να διατηρούν την αγορά και τις τιμές σε υψηλά επίπεδα.

«Παρά την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι προοπτικές για το ζήτημα της προσφοράς παραμένουν προβληματικές. Μέχρι να φανούν αποδεδειγμένα στοιχεία για άμβλυνση της ζήτησης, η ανεπάρκεια εφοδιασμού που εντεινόταν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα», εκτίμησε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Η ζήτηση στην Ινδία για καύσιμα αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, παρά τις υψηλότερες τιμές, με τη συνολική κατανάλωση προϊόντων διύλισης να είναι κατά 18% αυξημένη σε σχέση με έναν χρόνο πριν και τα ινδικά διυλιστήρια να λειτουργούν κοντά στα πιο υψηλά επίπεδά τους ποτέ, ανέφεραν οι αναλυτές της RBC.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές