Τη σημασία της περαιτέρω συνεργασίας τους στο πλαίσιο της ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ συζήτησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον πρίγκιπα στη Σαουδική Αραβία – τονίζοντας τη σημασία του βασιλείου τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για τη Μόσχα, σε μια εποχή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

«Ανοιχτή γραμμή» με τη Μόσχα

Στις 2 Ιουνίου ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών με άλλους παραγωγούς υπό τη Ρωσία, συμφώνησε σε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής, ένα βήμα που χαιρέτισε ο Μπάιντεν, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ζητήσει μεγαλύτερη προσφορά.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Σαουδική Αραβία συμβουλεύτηκε στενά τη Ρωσία προτού πιέσει για την αύξηση της παραγωγής.

Το Ριάντ θέλει να κρατήσει τη Ρωσία στο πλευρό του για να αυξήσει τη μόχλευση στην αγορά πετρελαίου, ενώ η Μόσχα κερδίζει από το γεγονός ότι είναι μέλος του ΟΠΕΚ+ σε μια εποχή που η Δύση προσπαθεί να στραγγαλίσει την οικονομία της με κυρώσεις λόγω του πολέμου.

«Η τρέχουσα κατάσταση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου εξετάστηκε λεπτομερώς. Τονίστηκε η σημασία του περαιτέρω συντονισμού στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+», ανέφερε το Κρεμλίνο.

«Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση ότι οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα εκπληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους προκειμένου να διατηρηθεί η απαραίτητη ισορροπία και σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας».

Το ταξίδι Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ολοκλήρωσε το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα χωρίς να ανακοινώσει ότι το βασίλειο θα αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, οι οποίες προκαλούν τον υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud δήλωσε ότι το πετρέλαιο δεν συζητήθηκε στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-Αράβων το Σάββατο και ότι ο ΟΠΕΚ+ θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνθήκες της αγοράς και να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο. Η ομάδα παραγωγών πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου στις 3 Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας