Ένα δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει υγρό λίπασμα από τη Ρωσία πρόκειται να φτάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με πηγές του Reuters και δεδομένα εντοπισμού πολοίωντις τελευταίες ημέρες, σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες ότι η εκτίναξη διεθνώς των τιμών λιπασμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ελλείψεις τροφίμων.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα των κυρώσεων τα ρωσικά γεωργικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, πολλές δυτικές τράπεζες και έμποροι έχουν διακόψει τις εμπορικές σχέσεις με ρωσικές εταιρείες, υπό τον φόβο ότι μπορεί να παραβιάσουν το ταχέως μεταβαλλόμενο καθεστώς κυρώσεων που επιβάλει η Δύση.

Διαβάστε επίσης: Eπισιτιστική κρίση: Θα «σκοτώσει» περισσότερους από όσους η Covid

Περιορισμός χρήσης λιπασμάτων

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς λιπασμάτων, τα οποία διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διατήρηση υψηλών αποδόσεων σε ζωτικής σημασίας προϊόντα όπως το καλαμπόκι, η σόγια, το ρύζι και το σιτάρι. Οι αγρότες έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν τη χρήση λιπασμάτων λόγω των υψηλών τιμών και να μειώσουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις αλλά και δυνατότητες.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, τα προϊόντα διύλισης, τον άνθρακα και το υγροποιημένο φυσικό αέριο και από τις 22 Απριλίου τερματίστηκαν οι εισαγωγές τους από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά – Θα εφαρμοστεί στην πράξη, όμως;

Η πορεία του Johnny Ranger

Το δεξαμενόπλοιο Johnny Ranger με σημαία Λιβερίας επρόκειτο να φτάσει στη Νέα Ορλεάνη τη Δευτέρα μεταφέροντας περίπου 39.000 τόνους διαλύματος νιτρικού αμμωνίου ουρίας, ένα λίπασμα που παράγεται από συνδυασμό ουρίας, νιτρικού οξέος και αμμωνίας, έδειξαν οι πηγές και τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Το πλοίο φόρτωσε το προϊόν τον περασμένο μήνα στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon.

Λεπτομέρειες για τον πωλητή και τον αγοραστή δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες ενώ το υπουργείο Οικονομικών καθώς και η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ αρνήθηκαν να προβούν σε σχολιασμό, σύμφωνα με το Reuters.

Eκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβάλει ποτέ κυρώσεις σε τρόφιμα ή γεωργικά προϊόντα από τη Ρωσία. «Σε αντίθεση με τη ρωσική κυβέρνηση, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να χρησιμοποιήσουμε ως όπλα τα τρόφιμα για να δημιουργήσουμε ανθρωπιστικές κρίσεις σε βάρος των ευάλωτων πληθυσμών».

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν λιπάσματα νιτρικού αμμωνίου ουρίας αξίας 262,6 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Αυτή την εβδομάδα, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ ανακάλεσε τους σκληρούς δασμούς αντιντάμπινγκ που είχε επιβάλει στα λιπάσματα νιτρικού αμμωνίου ουρίας από τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις ελλείψεις λιπασμάτων και να ρίξει τις αυξημένες  τιμές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα πίσω από την απαγόρευσή του – Η νομική αμφισβήτηση
Διεθνή |

Η απαγόρευση του TikTok και η μεγάλη εικόνα - Το πρόβλημα των ΗΠΑ και η αντίδραση της Κίνας

Οι πηγές πληροφόρησης των Αμερικανών έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά - Tο πρόβλημα αναδείχθηκε ξανά με το TikTok, ωστόσο είναι κάτι που ξεπερνά κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης