Τελική χρονική διορία ενός μήνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ουγγαρία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ενστάσεις που υπάρχουν από την πλευρά της Ευρώπης για τις διατάξεις περί Κράτους Δικαίου. Πέραν του χρονικού αυτού τελεσιγράφου θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις της Ένωσης να προχωρήσουν στην αναστολή της χορήγησης σημαντικών κονδυλίων προς την Βουδαπέστη, από τον προϋπολογισμό του 2021-2027.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το χρονικό τελεσίγραφο είναι τμήμα της διαδικασίας που έχει οριστεί προκειμένου τα κοινοτικά συμφέροντα της Ένωσης να προστατεύονται από παραβιάσεις στο πεδίο του Κράτους Δικαίου από κάποιο από τα κράτη μέλη. Η εκκίνηση της διαδικασίας κατά της Ουγγαρίας ξεκίνησε τον Απρίλιο και μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή της χορήγησης προς τη χώρα περίπου 21 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Διαβάστε επίσης: Η Ουγγαρία αγόρασε 40% περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία 

Επιπλέον των παγωμένων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης 

Αν η Βουδαπέστη στερηθεί τα κονδύλια αυτά θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για την οικονομία της και μάλιστα σε ένα δύσκολο χρονικό διάστημα, δεδομένου πως θα έρθουν να προστεθούν στα 5,8 δισ. ευρώ που έχουν ήδη «παγώσει» οι Βρυξέλλες από το μερίδιο της Ουγγαρίας στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σήμερα η Κομισιόν ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στον επίτροπο προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν να ενημερώσει την Βουδαπέστη για το τελεσίγραφο και τα μέτρα που σκοπεύει να ζητήσει η Επιτροπή να επικυρωθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εφόσον η Βουδαπέστη δεν συμμορφωθεί. Η Ουγγαρία δεν κινδυνεύει να στερηθεί όλα τα κονδύλια συνοχής, μόνο ένα αναλογικό τμήματα του μεριδίου της από τον προϋπολογισμό, όμως και πάλι τα χρήματα δεν είναι λίγα.

Η διαφθορά 

Κατά την Κομισιόν τα ευρωπαϊκά κονδύλια βρίσκονται σε κίνδυνο στην Ουγγαρία λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς, που μπορεί να παίρνει την μορφή συγκεκριμένων προσφορών για projects που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. από έναν και μόνο ενδιαφερόμενο που συνήθως συνδέεται με το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν.

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί έντονα για την ανεξαρτησία φορέων που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη, τα media, όπως και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει στο παρελθόν απορρίψει τους προβληματισμούς που έχουν εκφράσει οι Ευρωπαίοι (όπως και οι ΗΠΑ) για το καθεστώς της διαφθοράς στη χώρα του. Όμως, τις τελευταίες εβδομάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εμφανιστεί επιτέλους πιο πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις Βρυξέλλες και να αντιμετωπίσουν κάποια από τα θέματα που τους έχουν τεθεί, προκειμένου να μην βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να στερηθούν κι άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Για παράδειγμα, αυτή την εβδομάδα η Ουγγαρία προσφέρθηκε να μειώσει τον αριθμό των δημοπρασιών δημοσίων έργων, στα οποία μόνο ένας ενδιαφερόμενος συμμετέχει με ένα ποσοστό ύψους 15%. Επίσης προσφέρθηκε να επιτρέψει και πάλι στα δικαστήρια να διατάσσουν τους εισαγγελείς να προχωρούν σε διώξεις υποθέσεων που οι ίδιοι είχαν αποφασίσει να μην προχωρούν, όπως και να καταστήσει το έργο της  κατάρτισης νέων νόμων πιο διαφανές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ