Τι δεν έγινε με την Αριάδνη

Η υπόθεση του «ναυαγίου» της «Αριάδνης», δηλαδή του μεγάλου πακέτου δανείων της PQH, απασχολεί ακόμη την αγορά. Η στήλη χθες αναφέρθηκε στο παρασκήνιο της απόφασης της εταιρείας να ακυρώσει το διαγωνισμό μη κάνοντας δεκτές τις προσφορές των δύο μνηστήρων.

Όμως, γνώστες της υπόθεσης έλεγαν στη στήλη κι άλλα ενδιαφέροντα. Ελεγαν για παράδειγμα το εξής: Συνήθως σε διαγωνισμούς, όπου κατατίθενται προσφορές χαμηλότερες από το τίμημα που έχει τεθεί ως στόχο, η εταιρεία ή ο υπεύθυνος για τις διαδικασίες, καλεί τους ενδιαφερόμενους και τους ζητά να κάνουν βελτιωμένη πρόταση.

Αν π.χ. το ποσό είναι 100 και οι προσφορές είναι 50 και 80, καλούνται οι δύο για να βελτιώσουν τα ποσά που κατέθεσαν. Αν δεν το κάνουν τότε ακυρώνεται ο διαγωνισμός.

Οι γνώστες της αγοράς λένε, λοιπόν: «Γιατί η PQH δεν κάλεσε τις Bain – Fortress και doValue – Davidson Kempner – Cepal και την Ellington» να βελτιώσουν την προσφορά τους. Αν δεν το έκαναν τότε ορθώς ο διαγωνισμός να ακυρωνόταν».

Αν π.χ. η μία κοινοπραξία έδωσε 500 εκατ. ευρώ, δηλαδή 230 εκατ. λιγότερα από τον στόχο που είχε τεθεί, δύσκολα να μπορούσε να παρουσιάσει βελτιωμένη πρόταση.

Αν, π.χ. (τυχαία τα ποσά) η άλλη εταιρεία έδωσε 660 εκατ. ευρώ, δηλαδή 70 εκατ. λιγότερα από τον στόχο, δεν θα άξιζε τον κόπο να γίνει προσπάθειας βελτίωσης της προσφοράς;

Η στήλη δεν παίρνει θέση, αλλά είναι εύλογη η απορία…

Ευθύνες στην Morgan Stanley

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξαπολύουν βέλη κατά της Morgan Stanley, της συμβούλου της διαδικασίας. Και αναρωτιούνται γιατί δεν αναθεώρησε τους στόχους για τα 730 εκατ. ευρώ, όταν αυτό το ποσό είχε μπει σε περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία ήταν μια χαρά, δεν είχαμε μπει σε σπιράλ ύφεσης και με τα επιτόκια στο… Θεό. Κι από την άλλη, γιατί δεν «έσπασε» το πακέτο των δανείων, ύψους 5,2 δις ευρώ, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές;

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και πλέον μπορεί να περάσει κι ένας χρόνος μέχρι να ξανακατατεθούν προσφορές. Κι αν είναι όλο το πακέτο ξανά, ποιος ξέρεις πώς θα είναι η κατάσταση και αν θα δοθούν ποτέ τόσα χρήματα ή θα δούμε ακόμη μικρότερα τιμήματα…

Επέστρεψε ο «θρύλος» της ακτοπλοϊας

Η στήλη είχε αναφερθεί στο ακτοπλοΐκο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά Κάσος και Κάρπαθος στη σύνδεση τους με τον Πειραιά και είχε προβλέψει την επιστροφή του «Πρέβελης» της ΑΝΕΚ επονομαζόμενου και «θρύλου» από τους «καραβολάτρες». Χθες λοιπόν ξεκίνησε τα δρομολόγια στην «άγονη» της Κασοκαρπαθίας αντικαθιστώντας το «Olympus» το οποίο δυστυχώς απεδείχθη αναξιόπλοο και κηρύχθηκε έκπτωτο με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτακη.

Για να έχετε όμως μια άποψη για την επίπτωση των τιμών των καυσίμων στα κόστη των πλοίων, το μίσθωμα που θα καταβάλει το Υπουργείο στην ΑΝΕΚ για τρεις μήνες είναι 3,4 εκατ ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Στους διαδρόμους του υπουργείου ακούστηκε ότι είναι όσο περίπου με αυτό που θα λάμβανε για όλο το χρόνο με τα παλιά δεδομένα!

Πάντως τα καλύτερα νεα για τους Κασοκαρπαθιώτες τα κρατάει ο κ. Πλακιωτακης για του χρόνου. Από την σεζόν Νοέμβριος 2022-Οκτώβριος 2023 και στη συνεχεια ο διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση της Κασοκαρπαθίας αναβαθμίζεται καθώς θα ζητείται πλοίο κατηγορίας Β’ και το συνολικό μίσθωμα θα φτάνει μεχρι τα 20 εκατ ευρώ. Τι σημαίνει κατηγορίας Β; Να για παράδειγμα ένα πλοίο σαν αυτά της Blue Star Ferries!

Την αξίζουν την αναβάθμιση οι κάτοικοι των δυο αυτών νησιών! Δεν φτάνει να ακούνε μόνο ηρωικές κουβέντες από τους διαμένοντες στο «κλεινόν άστυ» αλλά να βλέπουν και κάποια πράξη. Στο κάτω κάτω μπορεί και να τα φέρουν πίσω με τον τουρισμό τα παραπάνω κόστη του μισθώματος…

Το κοκορέτσι και η βυζαντινή πλεκτή

‘Εγινε πολύς λόγος για το αν το κοκορέτσι είναι ελληνικό ή τουρκικό φαγητό και ποιος έκλεψε ποιον. Ο κ. Παναγιώτης Καμπάνης, καθηγητής αρχαιολόγος – ιστορικός, Προϊστάμενος Αρχαιολογικών Συλλογών Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη έστειλε ένα ενδιαφέρον μήνυμα.

Εκεί έλεγε ότι ο ίδιος ασχολείται εδώ και 20 χρόνια με τη διατροφή και την κουζίνα των Βυζαντινών κι ότι το κοκορέτσι είναι γνωστή βυζαντινή συνταγή με το όνομα «πλεκτή» και υπάρχει και σε βυζαντινό εικονογραφημένο χειρόγραφο.

Η στήλη έψαξε το θέμα και βρήκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων την εξής αναφορά:

Η  βασική της  διατροφή των Βυζαντινών περιλάμβανε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Τα οικόσιτα ζώα εκτρέφονταν αποκλειστικά για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά και όχι για το κρέας τους. Η κατανάλωση κρέατος, φρέσκου ή παστού, ήταν πολύ χαμηλή και σ’ αυτό συνέβαλλαν λόγοι πρακτικοί, όπως η δυσκολία συντήρησής του, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και θρησκευτικοί, δεδομένου ότι οι μακρές περίοδοι νηστείας απαγόρευαν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών. Ωστόσο, στα τραπέζια των πλουσίων υπήρχαν  αρνιά, κατσίκια, λαγοί, κουνέλια, πουλερικά, κυνήγια (ελάφια, ζαρκάδια, αγριόχοιροι), ακόμη και βάτραχοι. Σε ιδιαίτερη εκτίμηση είχαν το χοιρινό κρέας, που συνήθιζαν να το παστώνουν ή να το βράζουν με λαχανικά. Τα εντόσθια θεωρούνταν υποδεέστερη τροφή, κατασκεύαζαν όμως με αυτά φαγητά που θυμίζουν το σημερινό κοκορέτσι (πλεκτή) και τη γαρδούμπα (γαρδούμιον).

‘Ετσι, για να αποκαταστήσουμε και την τάξη στο… τραπέζι μας.

Θα γίνει το ρεκόρ στον τουρισμό;

Τελικά θα σπάσουμε το ρεκόρ του 2019 στον τουρισμό, σε επισκέψεις και εισπράξεις; Κανείς δεν ξέρει, αλλά όλα θα εξαρτηθούν και από το πώς θα κινηθεί ο κλάδος τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Αλλά τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δεν προοιωνίζονται ρεκόρ. ‘Ετσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 536,4% τον Μάιο του 2022 και κατά 547,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Όμως, σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους του 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 9,7% τον Μάιο του 2022 και κατά 12,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 672,5% τον Μάιο του 2022 και κατά 552,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2021.

Αντίθετα, έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 7,6% τον Μάιο του 2022 και κατά 18,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022.

Το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1.193,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2022 και 1.775,8 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022.

Κατά το τελευταίο προ της πανδημίας έτος 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 1.338,5 εκατ. ευρώ τον Μάιο και 1.714,2 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019.

Συμπέρασμα; Το ρεκόρ θα παιχτεί στην… παράταση (της τουριστικής περιόδου).

Το παράθυρο εκλογών από κορυφαίο υπουργό

Αποκλείεται οριστικά το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο; Ναι απαντούν οι περισσότεροι, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών, ειδικά μετά το κλείσιμο των σεναρίων από τον πρωθυπουργό.

Εχουν, όμως, κάποιοι και ορισμένες επιφυλάξεις. Κρατάνε μια… πισινή που λέει και ο λαός.

Για παράδειγμα, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, κοντά στον Κ. Μητσοτάκη, άφηνε πρόσφατα ένα μισάνοικτο παράθυρο για κάλπες το φθινόπωρο.

Όχι πολλές πιθανότητες, αλλά έλεγε ότι δεν θα απέκλειε έναν εκλογικό αιφνιδιασμό.

Με μια αίρεση βεβαίως. Να υπάρξει καθαρός ορίζοντας για τη χώρα. Γιατί αν η ενεργειακή κρίση τσακίσει την Ευρώπη και η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο, τότε δεν μπορείς να κάνεις εκλογές, και μάλιστα διπλές…

Πέφτει χρήμα και προσλήψεις

Κι αν έχει αποκλειστεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τα όσα εξαγγέλλονται δείχνουν κάλπες. Για παράδειγμα, χθες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα βρεθούν άλλα 30 εκατ. ευρώ για να πάνε διακοπές επιπλέον 200 χιλ. Ελληνες με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους».

Από την άλλη, το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, σάρωσε. Σχεδόν ένα εκατομμύριο αιτήσεις έγιναν από όσους ήθελαν την επιδότηση για αλλαγή ψυγείο, καταψύκτη ή κλιματιστικού.

Βλέποντας αυτόν το χαμό, στην κυβέρνηση ψάχνουν να βρουν κονδύλια για να επεκτείνουν το πρόγραμμα και να επιδοτηθούν περισσότεροι. Και βάζουμε στοίχημα ότι τα λεφτά θα βρεθούν.

Από την άλλη, το Power Pass επεκτείνεται και για τον Ιούνιο, με διάταξη που μπήκε σε Πολυνομοσχέδιο. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν για τα τιμολόγια ρεύματος και του προηγούμενου μήνα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν μπόνους σε πυροσβέστες και επίδομα επικίνδυνης εργασίας ύψους 141,92 ευρώ και στα στελέχη των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων.

Αρχίζουν να τρέχουν και τα Fuell Pass για τα καύσιμα ενώ μέχρι και 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι δόθηκε.

Μια σειρά από παροχές, φτιάχνουν κλίμα εκλογών ενώ μαθαίνουμε ότι πολλά υπουργικά γραφεία παίρνουν μετακλητούς υπαλλήλους ή κάνουν μετατάξεις γιατί θα χρειαστούν κόσμο στην προεκλογική περίοδο αλλά και πολλούς… σταυρούς. Ότι είναι από την εκλογική τους περιφέρεια είναι… εντελώς τυχαίο.

Η… ικεσία των χωρών του Βορρά

Περιμένοντας την ευρωπαϊκή λύση για το ενεργειακό, στην ελληνική κυβέρνηση μόνο που δεν έβαλαν τα γέλια με την πρόταση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μείωση της κατανάλωσης 15% στις χώρες της ΕΕ.

Δηλαδή να μειώσουν όλες οι χώρες την κατανάλωση αερίου προκειμένου να γλιτώσει το κραχ η Γερμανία; Γι’ αυτό και η άμεση απάντηση από το Μαξίμου ότι δεν δέχεται το σχέδιο της γερμανίδας προέδρου της Κομισιόν.

Γι’ αυτό και η άμεση αντίδραση των χωρών του Νότου βεβαίως. Και η ειρωνεία είναι ότι τώρα η Γερμανία, η απολύτως εξαρτώμενη από το φυσικό αέριο, που φοβάται κατάρρευση της βιομηχανίας της, να… ικετεύει τις φτωχές χώρες του Νότου να κάνουν περικοπές στην κατανάλωση.

Πώς τα φέρνει η μοίρα καμιά φορά. Και τι θα έλεγε ο γνωστός Β. Σόιμπλε για την «κοινοτική αλληλεγγύη»; Παρεμπιπτόντως, ο «δήμιος» κατά πολλούς της Ελλάδας, έχει δώσει πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα σημερινά «Νέα».

«Ξεπάγωσαν» τα Παγωτά Δωδώνη

Με τον πλέον επίσημο τρόπο, χθες, επιβεβαιώθηκε η νέα σελίδα στην ιστορία της «Δωδώνης». Ο Αλέξανδρος Κατσιώτης της επενδυτικής εταιρείας First Runner είναι πλέον ο νέος ιδιοκτήτων των «Παγωτών Δωδώνης» καθώς έγινε δεκτή η προσφορά του.

Όπως ανακοινώθηκε, η First Runner σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Value Partners τους επόμενους μήνες θα αναπτύξει το επιχειρηματικό σχέδιο με σκοπό τη δυναμική επανεκκίνηση της Παγωτά Δωδώνη και τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία του παγωτού.

Θυμίζουμε ότι πέρασαν περίπου 4 χρόνια προσπαθειών για να πωληθεί η εταιρεία, με τους πιστωτές με επικεφαλής την Intrum να βάζουν τη σφραγίδα τους στην αλλαγή ιδιοκτησίας. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το deal έκλεισε με την αποδοχή της προσφοράς του κ. Κατσώτη της ΕΛΓΕΚΑ, η οποία ήταν στα 4 εκατ. ευρώ για δάνεια 36 εκατ.

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τον ιδιοκτήτη είναι να «αναστήσει» μια εταιρεία που «έλιωσε» τα προηγούμενα χρόνια.

Μια αλυσίδα με εξαιρετικό παγωτό, που κάποτε είχε πάνω από 200 καταστήματα.

Να θυμίσουμε ότι τα Παγωτά Δωδώνης ξεκίνησαν το 1967 από ένα γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη με ιδιοκτήτες τους Β. Μπλέτσο και Σοφία Ξήτα.

Τα μοναδικά παγωτά με τις ιδιαίτερες γεύσεις κατέκτησαν την Αθήνα, η έδρα μεταφέρθηκε στην οδό Δωδώνης στην Παλλήνη και σιγά σιγά αναπτύχθηκε με τη μέθοδο του franchise.

500 ευρώ το δυαράκι

Η κατάσταση με τα ενοίκια στην Αθήνα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οποιος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην αγορά αλλά και πόσο βαθύ κοινωνικό πρόβλημα έχει προκύψει, απλά θα βρεθεί προ εκπλήξεως αν βγει ο ίδιος να νοικιάσει.

Ελεγαν στη στήλη άνθρωποι που αναζητούν σπίτι ότι είχαν δύο επιλογές. Είτε να δώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ για ένα δυαράκι στο Κουκάκι, είτε να δώσουν 400 με 450 ευρώ για τα ίδια τετραγωνικά αλλά σχεδόν… ερείπια.

Ετσι, αναγκάστηκαν να δώσουν το 500άρικο το μήνα, παρά να έχουν κάθε μέρα ζημιές. Όμως, αν για ένα δυάρι 50 τ.μ. δίνονται 500 ευρώ, δηλαδή 10 ευρώ το τ.μ. στην Αθήνα, φανταστείτε τι γίνεται σε άλλες περιοχές.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories