Η φωτιά και η κυβέρνηση

H στήλη χθες σας έλεγε για την ανασύνταξη δυνάμεων της κυβέρνησης, εφόσον βέβαια, δεν προκύψουν κάποια σοβαρά γεγονότα που θα αλλάξουν ξανά την ατζέντα.

Οι πυρκαγιές που έκαψαν ξανά την Πεντέλη, αλλά και οι δεκάδες άλλες φωτιές σε όλη την Ελλάδα, με κυριότερες στα Μέγαρα και στη Σαλαμίνα, απέδειξαν ότι όταν οι… πολιτικοί κάνουν σχέδια, τα βλέπει ο Θεός και γελάει.

Εκεί δηλαδή που σχεδίαζαν στην κυβέρνηση να βγάλουν ανέφελα την περίοδο αυτή, να ψηφίσουν τα νομοσχέδια που είναι σε εξέλιξη, να δουν τι θα κάνουν με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και να ετοιμάσουν ένα «πειστικό» πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, ήρθε ο εφιάλτης των πυρκαγιών.

Και σίγουρα τώρα θα ξεκινήσει το γαϊτανάκι των ευθυνών. Ποιος φταίει για τις φωτιές; Ο στρατηγός άνεμος, οι εμπρηστές, τα καλώδια του ηλεκτρικού; Ή μήπως η ανικανότητα της κυβέρνησης, όπως ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση είπε;

Στην κυβέρνηση, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, είναι ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες (πέραν της αυτοκτονίας του ηλικιωμένου) ενώ και οι ζημιές στα σπίτια κρίνονται περιορισμένες αν σκεφτεί κανείς ότι πράγματι οι άνεμοι ήταν δαιμονισμένοι, αλλά κι ότι υπήρχαν δεκάδες διάσπαρτες εστίες μέσα στον αστικό ιστό.

Στο στόχαστρο ο Στυλιανίδης

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν δεν συμβεί κάτι άλλο χειρότερο τις επόμενες ώρες, θα ξεπεράσουν αυτό το πύρινο τριήμερο. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που πιστεύουν ότι δε λειτούργησαν όλα καλά και «φωτογραφίζουν» το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Κάποια «γαλάζια» στελέχη, μάλιστα έλεγαν ότι ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, ήταν εξαφανισμένος επί πολλές ώρες, όταν καιγόταν η Αττική κι εμφανίστηκε μόνο χθες το απόγευμα, όταν είχαν σβήσει τα μέτωπα στην Πεντέλη.

‘Ισως οι… άσπονδοι φίλοι του να σκέφτηκαν την αντίδραση πέρυσι με τις χιονοπτώσεις στην Αττική οδό και να βρήκαν την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν κατά του Κύπριου.

Ό,τι και να συμβαίνει, ο κ. Στυλιανίδης βρίσκεται ήδη από χθες στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί με όσους τον αμφισβητούν κι εντός της ΝΔ, το μέλλον του δεν προοιωνίζεται καλό.

Απίστευτη «χασούρα» 100 εκατ. ευρώ

Είναι πράγματι εκπληκτικά αυτά που μπορείς να μάθεις, και που δεν γνωρίζει ο κόσμος. Για παράδειγμα, τι ξέρουμε για τους καλλιτέχνες, τους μουσικούς, τους δημιουργούς και τα πνευματικά τους δικαιώματα;

Τον κόπο δηλαδή της δουλειάς τους, των δημιουργημάτων τους που πρέπει να πληρώνεται; Χθες, λοιπόν, είχε συνέντευξη τύπου μια εκ των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων, η «Αυτοδιαχείριση» (η άλλη είναι η ΕΔΕΜ).

Μετά την κατάρρευση της ΑΕΠΙ, με το γνωστό σκάνδαλο, οι δημιουργοί έμειναν ξεκρέμαστοι, αλλά σιγά – σιγά εξομαλύνεται η κατάσταση.

Όπως είπαν, λοιπόν, οι επικεφαλής της Αυτοδιαχείρισης, οι μουσικοί έχασαν από τη διάλυση της ΑΕΠΙ και μέχρι τώρα πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

Διανοείστε το ποσό που θα μοιράζονταν οι καλλιτέχνες – δημιουργοί; Πολλοί εκ των οποίων ζουν με ελάχιστα και στα χρόνια της πανδημίας, με τα μαγαζιά κλειστά και χωρίς συναυλίες, σχεδόν πεινούσαν;

Μάθαμε επίσης, ότι ο εν λόγω οργανισμός έχει 80% μερίδιο στην ελληνική αγορά, εκπροσωπεί πάνω από 26 εκατ. ελληνικά και ξένα μουσικά έργα και 2 εκατ. δημιουργούς, μέσα από συμβάσεις εκπροσώπησης με 80 ομόλογους οργανισμούς.

Και κάτι ακόμη από τη συνέντευξη. Ο γνωστός τραγουδοποιός, Φίλιππος Πλιάτσικας κατήγγειλε την ΕΔΕΜ ότι παρεμποδίζει τη διεξαγωγή των συναυλιών, απαιτώντας προκαταβολικά ένα υπέρογκο ποσοστό επί των δικαιωμάτων.

Τα ξέρατε όλα αυτά; Ο συγκεκριμένος κλάδος έχει πολλά προβλήματα και χιλιάδες οικογένειες ενδιαφέρει το ζήτημα.

Το νέο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, οι αμοιβές και οι δεξιότητες

Το νέο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης, θέτει – ουσιαστικά – σε εφαρμογή, ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης με τα δύο προγράμματα κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων, που ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, προχώρησε σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση δύο προγραμμάτων, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα ανακοινώνονταν, μέσω ενός δελτίου τύπου.

Πρόκειται για την κατάρτιση 230.000 δικαιούχων σε ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες – κατά τον υπουργό – συνιστούν «ένα απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική τους συνέχεια».

Ποια είναι η διαφορά με το προηγούμενο καθεστώς;

Πρώτον, συνδέεται η αμοιβή των εκπαιδευόμενων με την πιστοποίηση. Δηλαδή ο εκπαιδευόμενος θα λαμβάνει το 70% της εκπαιδευτικής αποζημίωσης και το υπόλοιπο 30%, θα δίδεται εφόσον πετύχει στις εξετάσεις, που θα ακολουθούν την κατάρτιση, προκειμένου να πιστοποιηθούν οι γνώσεις στο αντικείμενο κατάρτισης. Εάν αποτύχει θα χάνει το ποσό αυτό.

Δεύτερον, δημιουργείται «ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων», όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες που αποκτά  – στην πορεία – ο εργαζόμενος και ο άνεργος, προκειμένου να διεκδικήσει μια νέα θέση εργασίας στο μέλλον.

Πως θα εξελιχθεί το νέο σύστημα; Θα το δούμε στην πράξη…

Ανέκδοτο με τους οφειλέτες

Πλέον έχει καταντήσει το… αστείο της αγοράς όταν κάθε κυβέρνηση λέει ότι θα κρεμάσει στα μανταλάκια του μεγαλο-οφειλέτες. Δηλαδή όσους χρωστούν πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Μόλις πριν από 1,5 μήνα το υπουργείο Εργασίας είχε εκδώσει εγκύκλιο με την οποία προσκαλούσε τους οφειλέτες να σπεύδουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους μέχρι τις 21 Ιουνίου γιατί μετά θα ξεκινούσε η ανάρτηση των ονομάτων τους στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

«Φτάνει η ανοχή», έλεγαν τότε κάποιοι μεγαλόσχημοι, προειδοποιώντας ότι τέλειωσε πλέον η ανοχή.

Και ξαφνικά, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομίας, η ανάρτηση των ονομάτων αναβάλλεται για τον… Ιούνιο του 2023.

Ούτε τώρα θα μάθουμε δηλαδή ποιοι χρωστάνε πάνω από 112 δις ευρώ, μόνο στην εφορία, ενώ οι οφειλές στον ΕΦΚΑ ξεπέρασαν τα 42 δις ευρώ, 4 δις ευρώ περισσότερα στο πρώτο εξάμηνο.

Παράγοντες της αγοράς, σχολιάζοντας αυτή την απόφαση έλεγαν ότι δεν θέλουν να μάθουν τα ίδια ονόματα. Δηλαδή κάποιες «τελειωμένες» εδώ και χρόνια εταιρείες, ανύπαρκτες και χωρίς ελπίδα να εισπραχτεί ούτε ένα σεντ. «Όχι άλλη Πειραϊκή Πατραϊκή και Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», έλεγαν θυμίζοντας ορισμένους κλασικούς μεγαλο-οφειλέτες.

Το ζήτημα είναι να αποκαλυφθούν εκείνοι που ενώ χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, αλλά και να έχουν προσωπικές περιουσίες τεράστιες.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς έλεγαν ότι πρόκειται ασφαλώς για προεκλογικό μέτρο γιατί «που να μπλέκει τώρα η κυβέρνηση». Αλλά και ως μια ακόμη ευκαιρία στους οφειλέτες να πάνε να κάνουν κάποια ρύθμιση, μπας και γεμίσουν τα ταμεία στην προεκλογική χρονιά.

Η ικανοποίηση από τους φόρους και το ιδιωτικό χρέος

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης σχετικά με την απόδοση φόρων από τους πολίτες. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, μέχρι στιγμής, οι βεβαιώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα φτάνουν το 1,78 δις. ευρώ, από τα οποία έχουν δοθεί κοντά στα 523 εκατ. ευρώ.Για τα νομικά πρόσωπα αγγίζει τα 1,275 δισ. ευρώ η βεβαίωση, με την είσπραξη να φτάνει τα 188 εκατ.ευρώ

Στον ΕΝΦΙΑ, το συνολικό ποσό της βεβαίωσης φτάνει τα 2,265 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δοθεί 1,077 δισ. ευρώ

Στις Επιστρεπτέες προκαταβολές , το ποσό προς επιστροφή αγγίζει τα 2,9 δισ., από τα οποία έχουν επιστραφεί μέχρι στιγμή τα 241 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης 210.170 ΑΦΜ επέλεξαν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 15%, διαγράφοντας οφειλές της τάξης των 42 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, παρατήρησε ότι το μεγαλύτερο ποσό αφορά μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, ενώ πολύ λίγοι είναι οι μεγάλοι που έχουν κάνει χρήση – μέχρι στιγμής – χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε «δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων», κάτι το οποίο δημιουργεί εφησυχασμό.

Το «αγκάθι» σε όλα τα παραπάνω είναι το συνολικό ιδιωτικό χρέος, το οποίο αγγίζει τα 283 δισ. ευρώ.

Ανοδικά το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων

Με το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων, καταπιάνεται το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Eurobank. Όχι τόσο… σέξι θέμα για το ευρύ κοινό, αλλά ιδιαίτερα σοβαρό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία, το έλλειμμα του ισοζυγίου εμπορευμάτων συνέχισε να κινείται ανοδικά σε ετήσια βάση τον Μάιο 2022. Αναλυτικά, ανήλθε στα €3,1 δισ. από €1,7 δισ. τον Μάιο 2021 (+84,7%).1 Στο 5μηνο διαμορφώθηκε στα €14,7 δισ. από €8,3 δισ. την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 (+77,9).

Η μεγάλη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου εμπορευμάτων σχετίζεται κυρίως με τον συνδυασμό των παρακάτω παραγόντων: (1) αυξημένες τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων, (2) υψηλή εξάρτηση στις εισαγωγές ενέργειας και εν γένει στις εισαγωγές εισροών (π.χ. πρώτων υλών) για την παραγωγή εμπορευμάτων, (3) ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης από την πανδημία, υποβοηθούμενη από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και (4) υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές εμπορευμάτων ενισχύθηκαν στα €20,5 δισ. το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 από €15,2 δισ. το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 (+34,9%). Βάσει της Τυποποιημένης Ταξινόμησης του Διεθνούς Εμπορίου (ΤΤΔΕ), το 51,1% της προαναφερθείσας αύξησης προήλθε από τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ., το 19,2% από τα βιο-μηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη, το 9,0% από τα μηχανήματα και υλικό μεταφορών και το 8,0% από τα τρόφιμα και ζώα ζωντανά.

Στην πλευρά της χρέωσης των εξωτερικών συναλλαγών, οι εισαγωγές εμπορευμάτων αυξήθηκαν στα €35,2 δισ. το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 από €23,5 δισ. το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 (+50,1%). Το 46,1% της παραπάνω ενίσχυσης προήλθε από τα ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά κλπ., το 14,0% από τα βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη, το 11,2% από τα μηχανήματα και υλικό μεταφορών, το 7,9% από τα διάφορα βιομηχανικά είδη, το 6,6% από τα χημικά προϊόντα και συναφή (μ.α.κ) και το 6,5% από τα τρόφιμα και ζώα ζωντανά

Που τρως φθηνά και που ακριβά

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έκανε η μηχανή αναζήτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για τουρισμό, η Holidu. Αν και δεν έχει Ελλάδα η έρευνα, τα στοιχεία της αξίζουν. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το ποιες πόλεις είναι οι πιο οικονομικές και ποιες οι πιο ακριβές για τους λάτρεις του φαγητού, οι ταξιδιώτες απάντησαν ότι: Το Βελιγράδι βρίσκεται στην πρώτη θέση ως πιο πιο οικονομική πόλη στην Ευρώπη για τους λάτρεις του φαγητού. Η Βουδαπέστη και η Σόφια βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Πιο ακριβή πόλη της Ευρώπης είναι το ‘Οσλο και ακολουθούν η Γενεύη και η Ζυρίχη. Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία για το κόστος ζωής από το Numbeo, η Holidu κατατάσσει τις πόλεις με βάση το μέσο κόστος τους, από ένα μπουκάλι κρασί μέχρι ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα.

Για παράδειγμα, στο Βελιγράδι, το μέσο κόστος ενός μεσαίου γεύματος τριών πιάτων για δύο άτομα ανέρχεται σε λιγότερο από 30 ευρώ.

Από την άλλη στο ‘Οσλο για ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα, το κόστος είναι περίπου 98,86 ευρώ

Ένα γεύμα τριών πιάτων μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα θα κοστίσει περίπου 116,97 ευρώ στη Ζυρίχη, ενώ μια μπύρα θα κοστίσει 7,31 ευρώ στη Γενεύη.

To χρυσωρυχείο της Lamda

Ενδιαφέροντα είναι τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Lamda Development. Ενδιαφέροντα διότι δείχνουν γιατί η εταιρεία πρόσφατα αποφάσισε να δώσει πάνω από 100 εκατ. ευρώ και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών της κέντρων.

Τα malls συνεχίζουν να είναι χρυσωρυχείο για τους ιδιοκτήτες, ακόμη και σε περιόδους όπου η πανδημία δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα.

Για παράδειγμα, βλέπουμε στα αποτελέσματα της Lamda ότι τα συνολικά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση κατά 42% στα 13,1 εκατ. ευρώ.

Καταγράφηκε σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA των Εμπορικών Κέντρων, The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos: κέρδη €15,4εκ (+59% έναντι του 2021) και αυτό ήταν το στοιχείο που ανέβασε τα ενοποιημένα.

Η λειτουργική κερδοφορία EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το Α’ Τρίμηνο 2021 είχε επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω (α) της αναστολής λειτουργίας τους για συνολική περίοδο περίπου 2 μηνών και (β) της νομοθετικά προβλεπόμενης παροχής μειώσεων στα μισθώματα (κατά ποσοστό 40%) των καταστηματαρχών/μισθωτών για το σύνολο της περιόδου του Α’ Τριμήνου (Ιανουάριος – Μάρτιος). Το Α’ Τρίμηνο 2022 τα Εμπορικά Κέντρα λειτούργησαν με ελάχιστους μόνο περιορισμούς λόγω της πανδημίας ενώ δεν εφαρμόστηκε καμία νομοθετικά προβλεπόμενη μείωση στα μισθώματα.

Η αξία των Εμπορικών Κέντρων ανήλθε σε €889εκ την 31.03.2022, όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Savills), αυξημένη κατά περίπου €17εκ (+2%) έναντι της αντίστοιχης αξίας την 31.12.2021.

Αν μη τι άλλο καταλαβαίνει κανείς ότι τα εμπορικά κέντρα συνεχίζουν να προσελκύουν τους καταναλωτές, προσφέροντας σημαντικά έσοδα και κερδοφορία στη Lamda.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories