Μία επίσκεψη με οικονομικές, αλλά και διπλωματικές προεκτάσεις θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουλίου, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στο πλαίσιο των ιδιαίτερα στενών σχέσεων Αθήνας – Ριάντ και του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα ως «γέφυρα» Ανατολής και Δύσης, τόσο σε διπλωματικό όσο κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο Ριάντ.

Διαβάστε επίσης: Επενδύσεις από την ενέργεια μέχρι την άμυνα συζήτησαν Ερντογάν – μπιν Σαλμάν 

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων

Τον Σαουδάραβα πρίγκιπα θα συνοδεύει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, που θα υπογράψουν και σειρά συμφωνιών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπολογίζονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.

Στους στόχους είναι πέραν των επενδύσεων των Σαουδαράβων στην Ελλάδα να υπάρξει ευκαιρία για επενδύσεις και Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα αναμένεται να υπογραφεί και σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, σε διάφορους τομείς, όπως της άμυνας, των επενδύσεων και του πολιτισμού. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει επίσης συμφωνία με τον ομόλογο του ενισχύοντας τις ήδη στενές σχέσεις των δύο πλευρών.

Οι Πάτριοτ

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις και στον τομέα της Άμυνας, καθώς η Αθήνα έχει στείλει στο Ριάντ μία συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που έφερε τις δύο χώρες ακόμα πιο κοντά.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμπάν, αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να συγκροτήσει συμμαχίες με χώρες του Κόλπου.

Το καλώδιο δεδομένων

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ελληνική κυβέρνηση εμβληματικό χαρακτηρίζεται το κοινό σχέδιο μεταξύ των δύο χωρών για τη δημιουργία καλωδίου μεταφοράς δεδομένων (data cable), καθώς εκτιμάται ότι αυτό μετατρέπει την Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα