Μία επίσκεψη με οικονομικές, αλλά και διπλωματικές προεκτάσεις θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Ιουλίου, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη στο πλαίσιο των ιδιαίτερα στενών σχέσεων Αθήνας – Ριάντ και του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα ως «γέφυρα» Ανατολής και Δύσης, τόσο σε διπλωματικό όσο κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο ταξίδια στο Ριάντ.
Διαβάστε επίσης: Επενδύσεις από την ενέργεια μέχρι την άμυνα συζήτησαν Ερντογάν – μπιν Σαλμάν
Συμφωνίες δισεκατομμυρίων
Τον Σαουδάραβα πρίγκιπα θα συνοδεύει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών, που θα υπογράψουν και σειρά συμφωνιών, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπολογίζονται σε κάποια δισεκατομμύρια ευρώ.
Στους στόχους είναι πέραν των επενδύσεων των Σαουδαράβων στην Ελλάδα να υπάρξει ευκαιρία για επενδύσεις και Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα αναμένεται να υπογραφεί και σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, σε διάφορους τομείς, όπως της άμυνας, των επενδύσεων και του πολιτισμού. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα υπογράψει επίσης συμφωνία με τον ομόλογο του ενισχύοντας τις ήδη στενές σχέσεις των δύο πλευρών.
Οι Πάτριοτ
Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Σαουδική Αραβία έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις και στον τομέα της Άμυνας, καθώς η Αθήνα έχει στείλει στο Ριάντ μία συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot που έφερε τις δύο χώρες ακόμα πιο κοντά.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μοχάμεντ Μπιν Σαλμπάν, αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή διακήρυξη που θα επιβεβαιώνει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να συγκροτήσει συμμαχίες με χώρες του Κόλπου.
Το καλώδιο δεδομένων
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ελληνική κυβέρνηση εμβληματικό χαρακτηρίζεται το κοινό σχέδιο μεταξύ των δύο χωρών για τη δημιουργία καλωδίου μεταφοράς δεδομένων (data cable), καθώς εκτιμάται ότι αυτό μετατρέπει την Ελλάδα σε ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Latest News
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής