Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς ενισχύθηκαν από το ελαφρώς ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο και το ευνοϊκότερο κλίμα στις χρηματαγορές, σε μια συνεδρίαση που ταλαντεύτηκε μεταξύ των φόβων για την προσφορά και των προσδοκιών ότι η άνοδος των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα αποδυναμώσει τη ζήτηση για καύσιμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 68 σεντς, ή 0,66%, στα 103,88 δολάρια το βαρέλι έως τις 4μμ ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν 85 σεντς, ή 0,9%, στα 95,55 δολάρια το βαρέλι.

«Ένα ελαφρώς πιο αδύναμο αμερικανικό δολάριο και η βελτίωση των αγορών υποστηρίζουν το πετρέλαιο», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναλυτής πετρελαίου της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Μπλόκο» στο πετρέλαιο αν η τιμή του πέσει κάτω από το κόστος παραγωγής

Ευμετάβλητα τα futures

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου ήταν ευμετάβλητα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι traders προσπάθησαν να συμβιβάσουν τις πιθανότητες περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και να μειώσουν την ανάπτυξη της ζήτησης καυσίμων, έναντι της περιορισμένης προσφοράς λόγω των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση παγκοσμίως υποδηλώνουν ότι τα κέρδη είναι πιθανό να περιοριστούν βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Jeffrey Halley, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Διαβάστε επίσης: Προνομιακός ενεργειακός εταίρος της Κίνας η Ρωσία

Με το βλέμμα στη Fed

Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26-27 Ιουλίου.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, κατέγραψε οριακή συρρίκνωση στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας ανάπτυξη μόλις 0,4% σε ετήσια βάση.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) δήλωσε ότι στοχεύει να επαναφέρει την ημερήσια παραγωγή στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, από περίπου 860.000 βαρέλια που είναι σήμερα.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η παραγωγή της Λιβύης θα παραμείνει ασταθής καθώς οι εντάσεις είναι ακόμα υψηλές μετά τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών φατριών το Σαββατοκύριακο.

Οι προβλέψεις για το ρωσικό αργό

Η συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά ακολουθεί επίσης τις «προσδοκίες ότι η ρωσική προσφορά πετρελαίου θα μειωθεί τους επόμενους μήνες, καθώς τα ευρέως αναμενόμενα σχέδια για ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα στις τιμές του πετρελαίου από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων. στρατηγική στην ING.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει σε ρωσικές κρατικές εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο προσαρμογής των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Ωστόσο, η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που αποφάσισαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές