Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως είχαν ήδη αφήσει να εννοηθεί το προηγούμενο διάστημα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, εν μέσω της καταιγίδας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, τα νέα lockdown της πανδημίας, ο υψηλός πληθωρισμός και η σύσφιγξη των νομισματικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ προχώρησε στην τρίτη πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για φέτος. Συγκεκριμένα θεωρεί πως οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιβραδυνθούν περαιτέρω στο 3,2% φέτος, ένα ποσοστό κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την εκτίμηση που είχε διατυπώσει τον Απρίλιο (όταν και πάλι είχε περικόψει την πρόβλεψη του κατά σχεδόν μια μονάδα). Με τον τρόπο αυτό η φετινή ανάπτυξη θα κινηθεί σχεδόν στο μισό της περσινής χρονιάς, όταν είχε διαμορφωθεί στο 6,1%, καθώς η ανάκαμψη του 2021 σε όλα τα επίπεδα αποδείχτηκε τελικά πρόσκαιρη.

Δραματικές αναθεωρήσεις 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις αναθεώρησης των στοιχείων για μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Για τις ΗΠΑ τοι εκτιμώμενοι ρυθμοί αναπτύξης θα φτάσουν το 2,3% το 2022, με επιβράδυνση όμως στο 1,0% το 2023. Στις προβλέψεις του Απριλίου το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,7% και 2,3% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: Η οικονομική καταιγίδα μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση 

Σημαντική πτωτική αναθεώρηση και για την Κίνα, όπου η ανάπτυξη εκτιμάται στο 3,3% το 2022 από 4,4% τον Απρίλιο, λόγω κυρίως των νέων lockdown, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανέβει στο 4,6%, ποσοστό που και πάλι κρίνεται ως πολύ χαμηλό για μια κραταιά αναπτυσσόμενη αγορά όπως η κινεζική.

Στο ίδιο ταμπλό και η Ευρωζώνη, που τελεί υπό τη βαριά σκιά του πολέμου. Η νέα έκθεση του ΔΝΤ κατεβάζει τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της περιοχής στο 2,6% από το 2,8% τον Απρίλιο, ενώ προειδοποιεί για περαιτέρω επιβράδυνση την επόμενη χρονιά, στο 1,2%. Ειδικά για την ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα πέσουν φέτος μόλις στο 1,2%, από το 2,1% της εκτίμησης της άνοιξης.

Πηγή: Twitter

Ο πληθωρισμός

Η επιδείνωση στο μέτωπο της ανάπτυξης δεν θα έρθει βεβαίως μόνη της. Τα μαντάτα είναι κακά και από τον μέτωπο του πληθωρισμού, καθώς η απόπειρα των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις με δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων που πιθανότατα θα κοστίσουν στην ανάπτυξη, θα αργήσει να αποδώσει καρπούς.

Διαβάστε επίσης: UBS: Τα σενάρια ύφεσης και οι επιπτώσεις στις αγορές 

Η νέα πρόβλεψη του Ταμείου ανεβάζει κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα τις εκτιμήσεις για την πορεία του δείκτη τόσο φέτος όσο και του χρόνου. Συγκεκριμένα εκτιμάται πλέον πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,3% φέτος και στο 5,7% το 2023.

Ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα φτάσει στο 6,6% από την προηγούμενη εκτίμηση του Απριλίου για 5,7%, με την επισήμανση μάλιστα πως θα παραμείνει σε επίμονα υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα ακόμη, μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν.  Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 9,5% το 2022, από την προηγούμενη εκτίμηση για 8,7%.

«Είμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Είναι εύκολο να προσγειώσουμε την οικονομία, όταν η οικονομία βρίσκεται σε υπερθέρμανση. Όμως, είναι πολύ πιο δύσκολο να μειώσουμε τον πληθωρισμό, όταν η οικονομία είναι κοντά σε ύφεση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινχάς, κάνοντας λόγο για ένα περιβάλλον που θα δοκιμάσει σκληρά τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς και την πρόθεση τους να συνεχίσουν να ανεβάζουν τα επιτόκια προκειμένου να σταθεροποιήσουν τις τιμές σε ένα περιβάλλον οικονομικής επιβράδυνσης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, συμφωνεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν έμφαση στην ανάληψη μέτρων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. «Θα πρέπει να συνεχίσουν σε αυτό το μονοπάτι, μέχρι να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό».

Το ακόμη χειρότερο σενάριο

Η έκθεση του Ταμείου προειδοποιεί πως το οικονομικό περιβάλλον διεθνώς έχει επιδεινωθεί σημαντικά και συνάμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, καθώς ο πληθωρισμός «τρέχει» σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι προκλήσεις για τα επίπεδα ανάπτυξης αυξάνονται. Μάλιστα, επισημαίνει πως το ρίσκο μιας ύφεσης είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στο 2023.

Πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη του πολέμου ή καλύτερα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει κυρίως την Ευρώπη. Στο χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους, συνάμα με την περαιτέρω μείωση των ρωσικών πετρελαϊκών εξαγωγών κατά 30%, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, καθώς σε μεγάλες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, η ανάπτυξη θα καθηλωθεί σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή